REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Žmones Lietuvoje nuteisia arba išteisina visai ne teismai. Žmonių likimais mūsų šalyje žaidžia teismo medicinos ekspertai. Jų valia, pavyzdžiui, plėšikas gali tapti žudiku. Gal jų valia žudikais jau verčiami ir nekalti žmonės?

REKLAMA
REKLAMA

Ir plėšikas, ir žudikas


Po vakar paskelbto Lietuvos apeliacinio teismo (LAT) verdikto šitoks klausimas neatrodo nei juokingas, nei naivus. Nes remiantis teismo medicinos eksperto išvadomis žmogus buvo nuteistas už žmogžudystę, kurios nepadarė, rašo „Respublika“.

REKLAMA

Kėdainių rajono gyventojas Gražvydas Mažikas - anaiptol ne šventuolis. Tačiau niekas, net jo advokatas, anksčiau teisto vyro tokiu ir nevadina. Tik sako, jog teisinėje visuomenėje žmonės turėtų būti teisiami už tai, ką tikrai padaro - o ne kas pasirodo ekspertui.

2005-ųjų rugpjūčio 18-osios vakarą girtas G. Mažikas išties įsibrovė į tame pačiame kaime, kaip ir jis pats, gyvenusios pensininkės namus. Išties ją sumušė ir reikalavo pinigų, tačiau jų negavo, o rasti pačiam nepavyko. Teko nešdintis nieko nepešus.

REKLAMA
REKLAMA

Tokie veiksmai - ne kas kita, o plėšimas plius sveikatos sutrikdymas. O Panevėžio apygardos teisme G. Mažikas išgirdo, kad yra nuteisiamas ne tik už tai, bet dar ir dėl nužudymo. Iš viso - dvylika metų pataisos namuose.

Ekspertas ekspertui nelygu

Žudiku G. Mažikas tapo dėl to, kad praėjus mėnesiui po apiplėšimo jo taikiniu tapusi moteris mirė ligoninėje. Dėl to tas pats Panevėžio teismas mirusiosios broliui dar priteisė 20 tūkst. litų: neturtinei žalai atlyginti.

Griežtą verdiktą nulėmė Teismo medicinos instituto (TMI) Kauno skyriaus vyresniojo teismo medicinos eksperto Juozo Vėlavičiaus išvados. Jis paskelbė, jog moters mirties priežastis - sumušimai. Kitaip tariant, pensininkė mirė nuo smūgių.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

LAT, skirtingai nuo Panevėžio kolegų, eksperto teiginiais suabejojo.

Buvo paskirta nauja ekspertizė, kurią atliko TMI Vilniaus skyriaus teismo medicinos ekspertas Paulius Petreikis. Jo išvada - moteris mirė dėl ligos. Nuo plaučių uždegimo. Ir tai visai nesietina su tą rugpjūčio 18-ąją jai padarytais sužalojimais.

Teismas skyrė trečią ekspertizę. Ją atliko TMI direktoriaus pavaduotojas ekspertizėms Romas Raudys. Jis patvirtino: moteris mirė ne dėl sumušimų, o nuo plaučių uždegimo. Tą patį pareiškė ir iškviestas į teismo posėdį. LAT verdikte teigiama, jog R. Raudys „argumentuotai paneigė eksperto J. Vėlavičiaus išvadas“.

REKLAMA

Liepė nedelsiant paleisti

Teismui beliko konstatuoti, jog tarp pensininkės mirties ir G. Mažiko veiksmų priežastinio ryšio nėra - todėl jo veikla negali būti kvalifikuojama kaip nužudymas. Vyras privalo atsakyti už tai, kad moteriai padarė nesunkų sveikatos sutrikdymą bei pasikėsino ją apiplėšti.

LAT teigimu, kadangi G. Mažikas moters nenužudė, jis neturi atlyginti neturtinės žalos mirusiosios artimiesiems, nes žalą jie patyrė ne dėl G. Mažiko veiksmų. Todėl civilinis ieškinys dėl žalos atlyginimo atmestas.

O kadangi G. Mažikas jau nuo 2005-ųjų rugpjūčio leidžia laiką už grotų, jį, pasak LAT, reikia nedelsiant paleisti laisvėn. Nes trejų metų bausmę, skirtą už tai, ką vyras išties padarė, jis jau atliko.

REKLAMA

Komentarai

Raimundas Gargasas

teisiamojo advokatas

Mano kliento giminės ir artimieji jau buvo praradę viltį sulaukti teisingumo. Pagrindinis dalykas, kuris šioje byloje klaidino, - ekspertų liudijimai. Vienas sako, kad tai nužudymas, kitas - kad plaučių uždegimas. Panevėžio teismas patikėjo pirmojo eksperto išvada ir neskyrė papildomos ekspertizės, nors aš prašiau. Tąkart teismas patikėjo prielaidomis, o LAT į situaciją pažiūrėjo objektyviau. Žinant visą šią situaciją galima sakyti, kad kartais ekspertai Lietuvoje išties gali nulemti žmogaus likimą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Darius Stankevičius

Generalinės prokuratūros prokuroras

Dabar susipažįstu su nuosprendžiu ir galiu pasakyti, kad ši situacija - problematiška. Apeliacinės instancijos teismas ėmėsi visų įmanomų priemonių nustatyti, buvo priežastinis ryšys tarp sumušimų ir mirties ar ne. Kol kas dar negalėčiau pasakyti, ar sprendimas bus skundžiamas Aukščiausiajam Teismui. Galiu tik pakartoti, kad situacija išties problematiška. Kalbant bendrąja prasme negalima teigti, kad bylose viską nulemia ekspertų žodis, tačiau reikia pripažinti, kas jis lemia tikrai nemažai.



Tomas Beržinskas

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų