REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

A. Valinskas - Seimo pirmininkas

Po santūresnės ir diplomatiškesnės antrosios Arūno Valinsko kalbos Seimo nariai darkart balsuodami dėl Seimo pirmininko nusprendė - juo bus Tautos prisikėlimo partijos lyderis. Šįkart 79 seimūnai balsavo už, 58 - prieš. Permainų koalicija pirmąjį išbandymą nors ir nelengvai, tačiau įveikė.

REKLAMA
REKLAMA

Renkant Seimo pirmininką pirmąkart, 67 Seimo nariai balsavo už, 69 - prieš. Dar prieš balsavimą kai kurie konservatoriai portalui „Balsas.lt“ teigė nemaną, jog A. Valinskas - tinkama kandidatūra. Nepaisant to, jis buvo antrąkart siūlomas į Seimo pirmininko postą.

REKLAMA

TS-LKD lyderis Andrius Kubilius po pirmo nepavykusio bandymo tvirtino, jog išbandymai koalicijai yra geriau anksčiau nei vėliau. Surinkus 80 parlamentarų parašų, A. Valinsko kandidatūra buvo siūloma antrą kartą.

Antrojo balsavimo metu imtasi tam tikrų kontrolės priemonių – dauguma balsavusiųjų nėjo į kabiną. Taip siekta užtikrinti, kad pirmininkui rinkti nereikėtų trečio karto. Balsavimo biuletenis buvo su vieno kandidato pavarde ir norint balsuoti „prieš“ būtų reikėję ją išbraukti. Nėjimas į kabiną ir demonstratyvus biuletenio „neapdorojimas" tapo geru sutartiniu ženklu. Be to, TPP narys Dainius Budrys atidžiai stebėjo, kaip elgiasi jo partijos kolegos ir koalicijos partneriai.

REKLAMA
REKLAMA

Atskirąją nuomonę pateikė trys Balsų skaičiavimo komisijos nariai: Vytenis Povilas Andriukaitis, Virginija Baltraitienė, Remigijus Ačas. Jų nuomone, slapto balsavimo rezultatų tvirtinti negalima dėl laisvos valios suvaržymo. Po audringos diskusijos naujasis Seimo pirmininkas visgi buvo patvirtintas.

Vienintelis kandidatas

Vieninteliu kandidatu į šį postą buvo iškeltas Tautos prisikėlimo partijos (TPP) pirmininkas Arūnas Valinskas. Būsimajai valdančiajai koalicijai pirmą kartą pavyko surinkti 69 A. Valinsko kandidatūrą remiančių Seimo narių parašus. Kandidatūrai iškelti reikia mažiausiai 15 Seimo narių parašų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Po rekordiškai trumpo, kiek daugiau nei minutę trukusio, programos pristatymo TPP pirmininkas atsakinėjo į įvairių Seimo narių pateikiamus klausimus. Naujiesiems parlamentarams labiausiai rūpėjo, kokių žingsnių A. Valinskas, tapęs Seimo pirmininku, imtųsi pirmiausiai. Tačiau kandidatas konkrečių atsakymų nepateikė. Jis daug kalbėjo apie būsimąją koalicijos programą ir tai, kaip TPP žada tapti „tikraisiais“ žmonių atstovais Seime.

A. Valinskas pakartojo, kad ketina atsisakyti didžiosios dalies atlyginimo, išskyrus simbolį pensijos mokestį – 811 litų. Likusią parlamentaro algos dalį TPP pirmininkas žadėjo atiduoti specialiam fondui, kuris savo ruožtu gautus pinigus turės išdalyti skurstantiems žmonėms.

REKLAMA

Nei tobulybė, nei blogybė“

Savo iškeltą kandidatą palaikyti mėginęs Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų partijos pirmininkas Andrius Kubilius pareiškė, jog A. Valinskas yra „nei tobulybė, nei blogybė“, tačiau, jo manymu, TPP pirmininkas yra tinkamas į Seimo pirmininko postą.

Tiesa, socialdemokratų ir „tvarkiečių“ atstovai suabejojo A. Valinsko kompetencija. Tam tikrų abejonių išsakė ir konservatorius Kęstutis Masiulis.

Galiausiai išklausius visų pasisakyti norėjusių nuomonės, nuspręsta balsuoti dėl naujojo parlamento pirmininko.

REKLAMA

Socdemai: „pripažinkit pralaimėjimą“

Seimo nariai socialdemokratai išplatino pareiškimą, kuriame teigiama, jog pirmasis precedentas po Lietuvos nepriklausomybės atkūrimo – tai, kad pirmajame Seimo posėdyje neišrinktas Seimo pirmininkas - rodo, kad A. Valinsko kandidatūra nėra priimtina, „jis nepelnė netgi Seimo valdančiosios daugumos pasitikėjimo“.

„Socialdemokratai siūlo valdančiajai koalicijai pripažinti pralaimėjimą, nežaisti polinių žaidimų ir pasisako prieš Arūno Valinsko kandidatūros teikimą į Seimo pirmininko postą antrą kartą“, - teigiama pranešime.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Antrasis bandymas

„Balsas.lt“ duomenimis, vienas didžiausių A. Valinsko oponentų, konservatorius K. Masiulis, anksčiau griežtai pasisakęs prieš šią kandidatūrą, dabar kalba kitaip.

Anot jo, antrąjį kartą A. Valinsko kandidatūra turėtų būti patvirtinta, nes „tam yra viskas padaryta“.

Kalbėdamas antrąjį kartą iš Seimo tribūnos A.Valinskas buvo santūresnis ir diplomatiškesnis oponentų atžvilgiu, teigė pirmiausia sieksiąs įtvirtinti tolerantišką bendravimą pačiame Seime, kartu tokiu būdu sieksiąs pagerinti Seimo autoritetą visuomenės akyse.

REKLAMA

A.Valinsko antrąją kalbą buvus „žmogiškesnę“ bei dalykiškesnę pripažino ir kai kurie jo kritikai.

Klausiamas, kodėl primygtinai siekia „užsėsti“ Seimo pirmininko kėdę, A.Valinskas tikino to nesiekiąs, ir niekuomet to nesiekiąs, o šiuo atveju besinaudojantis teise kandidatuoti ir nedarantis neteisėtų veiksmų.

„Būtų geriau, jei A. Valinskas atsisakytų kandidatuoti ir taip įtvirtintų Seimo autoritetą. Nerinkime A. Valinsko ir tuo mes padarysime tai, ko jis prašo, t. y. pakelsime Seimo autoritetą“, - Seime kalbėjo „tvarkiečių“ frakcijos atstovas Valentinas Mazuronis.

REKLAMA

„Reikia žinoti - čia susirenka ne angelai, čia susirenka velniai. Supraskite, kad Seimo pirmininko kėdė - tai profesionali veikla, už kurią reikia atsakyti“, - protino A. Valinską kitas „tvarkietis“ Julius Veselka.

Socialdemokratas Juozas Olekas savo ruožtu kalbėjo, jog, pirmadienį žlugus Seimo pirmininko rinkimams, parlamentarizmo istorijoje pirmą kartą nebuvo išrinktas Seimo vadovas.

Be to, socialdemokrato teigimu, pirmą kartą per Seimo pirmininko rinkimus susibūrusi valdančioji dauguma „apgavo savo kandidatą“.

J. Olekas atkreipė dėmesį, kad už A. Valinską nebalsavo kai kurie iš 69 jo kandidatūrą per pirmąjį teikimą parašais palaikiusiųjų valdančiosios centro dešinės koalicijos atstovų (už A. Valinską slaptai balsavo 67 parlamentarai - BNS).

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

TPP frakcijos seniūnas Laimontas Dinius savo ruožtu ragino oponentus iš kairės plenarinių posėdžių salės pusės nežlugdyti Seimo įvaizdžio dar labiau, nesipuikuoti tuščiomis kalbomis, vartojant bušido terminus apie „rankų laužymą“ ir pan., užuot pradėjus konstruktyvius darbus.

Darbo partijos lyderis Viktoras Uspaskichas pareiškė esąs patenkintas vyksmu pirmajame Seimo posėdyje ir A. Valinskui suteiktomis pamokomis.

„Situacija labai gera. Man tai labai patinka. Nesitikėjau, kad nuo pat pirmos dienos beveik viskas stos į savo vietas. Mes matome, kad Arūnas (Valinskas - BNS) pirmam balsavimui tapo vertingesnis. Norėjo pamokyti - efektas buvo, retorika pasikeitė, kalba ilgesnė, rimtesnė. Gal norėjo pamokyti, kad taptų sukalbamesnis?“ - svarstė V. Uspaskichas.

REKLAMA

Darbo partijos vadovas teigė, jog A. Valinskas esą galėjo patirti, ką reiškia išankstinis nusistatymas, kai „be teismo jau esi kaltas“.

„Tai labai gerai. Lietuvoje taip dažnai būna, įsitikinau savo kailiu, todėl ir sakau, kad Arūnas tapo vertingesnis. Linkiu, jei sėdėsite Seimo pirmininko kėdėje, kad nesuteiktumėt kitiems tokį pat spaudą ir kad neteistumėt be kaltės“, - sakė V. Uspaskichas.



Redas Vilimas/BFL nuotrauka



Redas Vilimas/BFL nuotrauka



Redas Vilimas/BFL nuotrauka



Redas Vilimas/BFL nuotrauka


Andrius Ufartas/BFL nuotrauka



Andrius Ufartas/BFL nuotrauka



Andrius Ufartas/BFL nuotrauka



Andrius Ufartas/BFL nuotrauka



Andrius Ufartas/BFL nuotrauka



Andrius Ufartas/BFL nuotrauka

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų