REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Vilniuje, Kaune ir Klaipėdoje pirmadienį prasidėjo nėščiąsias ir šeimas remianti akcija „Užleisk vietą!“ - 200 autobusų ir troleibusų su akcijos ženklais bei vaizdo klipais išvažiavo iš parkų.

REKLAMA
REKLAMA

Akciją surengė pilietinės iniciatyvos pelno nesiekianti grupė „Aš ir tu - draugiški šeimai“. Jos narė sociologė Milda Ališauskienė teigė, kad akcija atsirado dėl neigiamo požiūrio, su kuriuo susiduria nėščiosios ir daugiavaikės šeimos, visuomenės nedraugiškumu.

REKLAMA

„Daugiau nei prieš metus internete apklausiau per 150 moterų, kaip jos jautėsi besilaukiančios kūdikio. Didžioji dalis jų sakė, kad autobusuose joms vietos nebuvo užleidžiamos“, - per spaudos konferenciją pirmadienį kalbėjo M.Ališauskienė.

Tyrimo duomenimis, beveik visos nėščiosios patvirtino Lietuvoje įsigalėjusias nuostatas, esą tokios padėties ji turėtų sėdėti namie, nevairuoti automobilio ir gal net netrukdyti aplinkiniams gyventi.

REKLAMA
REKLAMA

„Šiandien startavusi akcija yra ypač tolerantiškas prašymas atkreipti dėmesį į naujosios kartos integravimąsi į mūsų pačių gyvenimus, išvengti skyrybų jaunose šeimose ir skatinti, o ne dar labiau mažinti šalies prieauglį“, - sakė M.Ališauskienė.

Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos (SADM) sekretorė Violeta Murauskaitė nurodė, kad SADM parėmė akciją 20,4 tūkst. litų. Visoms panašioms nevyriausybinių organizacijų iniciatyvoms strateginiame plane, jos teigimu, numatyta 100 tūkst. litų.

„Ministerija įsipareigoja tokioms akcijoms skirti lėšų, net ir ekonominės krizės akivaizdoje“, - kalbėjo V.Murauskaitė ir pridūrė, kad naujai išrinkto Seimo narė aktorė Asta Baukutė, žindydama kūdikį Seime, taip pat surengė akciją - galbūt reikėtų įrengti žindymo kambarius darbo vietose.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

M.Ališauskienė pranešė, kad akcija siekia įvesti „Motinos ir vaiko pasą“, jį parodžiusi moteris galėtų gauti vietą viešajame transporte. Taip pat pase būtų pildoma, kiek kartų nėščioji lankėsi pas gydytoją, ir tai būtų motinos rūpinimosi būsimu vaikeliu įrodymas.

Pilietinės iniciatyvos grupė „Aš ir tu - draugiški šeimai“ pareiškė nuo praėjusių metų pasiekusi, kad prekybų centruose būtų įrengtos kasos nėščiosioms ir tėvams su mažamečiais vaikais.

Anot V.Murauskaitės, 2008 metais iki rugsėjo mėnesio Lietuvoje gimė 2076 vaikais daugiau nei praėjusiais metais per tą patį laikotarpį.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų