REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Baku viršūnių susitikimo energetikos klausimais, kuris įvyko penktadienį, baigiamąją deklaraciją patvirtino 15 iš 20 dalyvavusių valstybių, pranešė Azerbaidžano vyriausybės pareigūnai, kuriuos cituoja naujienų agentūra „Interfax“.

Kaip rašoma deklaracijoje, svarbu tęsti naftos ir dujų tiekimo iš Kaspijos jūros baseino Europos ir pasaulio rinkoms diversifikavimo politiką ir realizuoti įvairiapusės transportavimo ir tranzito intrastruktūros kūrimo projektus.

Deklaracijoje taip pat akcentuojama teigiama patirtis dėl naftotiekių Baku-Tbilisis-Džeichanas, Baku-Novorosijskas, Baku-Supsa ir dujotiekių Baku-Tbilisis-Erzurumas ir Turkija-Graikija, kuriais nafta ir gamtinės dujos efektyviai tiekiamos Europos ir pasaulio rinkoms.

REKLAMA
REKLAMA

„Pripažįstame naftotiekio Odesa-Brodai Eurazijos naftos transportavimo koridoriaus sistemoje eksploatavimo pradžios reikšmę tiekiant naftą Europos rinkoms, sveikiname iniciatyvas dėl Kaspijos, Juodosios ir Baltijos jūrų energetikos išteklių tranzito erdvės sukūrimo siekiant suvienyti dalyvaujančių šalių pastangas užtikrinant būtinas sąlygas patikimam ir saugiam angliavandenilių transportavimui ir akcentuojame šio darbo tęsimo svarbą“, - pažymima deklaracijoje.

REKLAMA

Viršūnių susitikimo dalyviai taip pat išreiškė pasitenkinimą tomis praktinėmis priemonėmis, kurių buvo imtasi realizuojant Krokuvos, Vilniaus ir Kijevo viršūnių susitikimų energetikos klausimais sprendimus, tarp jų - dėl tarptautinės naftotiekių bendrovės „Sarmatia“ naujos organizacinės struktūros sukūrimo ir sąlygų eksploatuoti naftotiekį Odesa-Brodai-Plockas-Gdanskas sudarymo.

„Sveikiname Kaspijos jūros regione vykdomą darbą kuriant Kazachstano naftos transportavimo per Kaspijos jūrą ir Azerbaidžano Respublikos teritorija į Europos ir pasaulio rinkas sistemą. Susitarėme tęsti pastangas koordinuoti šalių veiksmus realizuojant bendrus projektus, skirtus Europos energetiniam saugumui stiprinti, ypač - dujų tranzito projektams, taip pat ir per Gruzijos ir Turkijos teritoriją, įskaitant tarptautinę jungtį Turkija-Graikija-Italija, „Nabucco“ ir kitus“, - sakoma deklaracijoje.

Prie šios deklaracijos prisijungė Azerbaidžanas, Bulgarija, Vengrija, Graikija, Gruzija, Italija, Lietuva, Latvija, Estija, Lenkija, Rumunija, JAV, Turkija, Ukraina, Šveicarija ir Europos Komisija.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų