REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Nepraėjus nė savaitei po karingo Rusijos prezidento Dmitrijaus Medvedevo pranešimo Dūmoje, šalies vadovas Parlamentui paskubėjo pateikti Konstitucijos pataisas, kurios numato nuo 4 iki 6 m. pailginti prezidento įgaliojimų trukmę. Apžvalgininkai šią iniciatyvą vertina kaip bandymą sudaryti sąlygas Vladimirui Putinui grįžti į aukščiausią valstybės postą. Ispanų laikraštis „El Pais“ cituoja Kremliaus politikus, manančius, kad D. Medvedevas neišbus šiame poste nė 4 m. Dienraštis pastebi, kad V. Putinas visą laiką alsavo į pakaušį savo statytiniui, kuris, priešingai negu daugelis tikėjosi, nė per žingsnį nenutolo nuo savo šeimininko linijos.

REKLAMA
REKLAMA

Taigi trys Konstitucijos pataisos turės įtakos keturiems jos straipsniams. Siūloma prezidento įgaliojimus pailginti iki 6 m., o Valstybės Dūmos – iki 5 m., taip pat numatoma, kad Vyriausybė kasmet atsiskaitytų Parlamentui už savo veiklą, tačiau pataisoje nėra nurodyta, kad būtent ministras pirmininkas turėtų atvykti į Dūmą.

REKLAMA

Visus dokumentus Dūmos komitetai gavo jau trečiadienio rytą, o pirmas jų skaitymas Parlamente vyks penktadienį, o dar du – kitą savaitę. Šaltiniai Federacijų taryboje kalba, kad pataisos turėtų būti priimtos iki gruodžio 12 d., kai pažymimas Rusijos Konstitucijos 15-metis. Liberaldemokratų partijos lyderis Vladimiras Žirinovskis teigia, kad pasikeis visa valdžios struktūra ir gali įvykti net neeiliniai Parlamento rinkimai.

Tokios skubos nustebinti net komunistai. Jų vadovas Genadijus Ziuganovas tvirtina, kad nebuvo jokio reikalo pratęsti prezidento įgaliojimų ir skubėti tuomet, kai reikia spręsti finansų ir ekonominės krizės problemas. Helsinkio grupės vadovė Liudmila Aleksejeva sako, kad toks žingsnis tik kuria nesveiką atmosferą šalyje. Partija „Jabloko“ išplatino pareiškimą, kuriame pabrėžiama, kad taip „Rusijoje užkonservuojama biurokratija, ir tai primena Leonido Brežnevo laikus“.

REKLAMA
REKLAMA

Galima tik traukyti pečiais, kas slypi už tokio sumanymo. Interneto svetainė „Grani.ru“ ironiškai pastebi, kad D. Medvedevas tikrai vertas užuojautos. Ne bet kam pavyksta tapti tokios didžiulės šalies prezidentu. Tai tas pats, kaip lošti loterijoje: atrodo, visi skaičiai ir net serijos numeris sutampa, o štai bilietas padovanotas šefui gimtadienio proga… Ir grauži tuomet nagus, ir keiki visą pasaulį… Taip ir su valdžia Kremliuje. Pataisos rodo, kad D. Medvedevas išeina, o V. Putinas grįžta. Klausimas tik toks: ar dabartinis prezidentas baigs savo kadenciją, ar užleis vietą savo šeimininkui jau kitąmet? Ar V. Putinui verta būti išrinktam šiomis gilios krizės sąlygomis, ar laukti 2012 m., kai ji aprims ir ateis laikas eiliniams rinkimams? O gal jam nėra kur dingti, kaip rašo svetainėje apžvalgininkas Andrejus Piontkovskis, ir pasipusčius padus nuo krizės bėgti iš Krasnaja Presnia krantinės į Kremlių? Juo labiau kad Konstitucijos pataisoms įteisinti visuotinio referendumo nereikia – joms pritarti turi du trečdaliai Federacijos subjektų parlamentų. Rusijos žiniasklaida ironizuoja, esą žinant, kad regionų valdžia taip pat skiriama iš centro, darbas eis kaip iš pypkės.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Neįtikina prezidento atstovų tvirtinimai esą šios pataisos netaikomos dabartiniam šalies vadovui ir Parlamentui. Vis dėlto akivaizdu, kad taip ruošiama teisinė dirva dideliems politiniams pokyčiams Rusijoje, kurioje nuo senų laikų carų pasikeitimas suvokiamas kaip eilinė revoliucija. Dažnai Kremliaus rokiruotėmis pridengiamas Vyriausybės bejėgiškumas susidoroti su ekonominėmis problemomis, kaip yra ir dabar. Sklinda gandai, kad ruošiamasi devalvuoti rublį. Rusijoje dėl krizės žlugo trys bankai, tiesa, nedideli. Dūma patvirtino valstybės biudžetą 3 m., ir ekspertai tvirtina, kad tai tuščias užsiėmimas visuotinio ekonominio nuosmukio sąlygomis, kad jis nerealus, ypač kai pasaulinės naftos kainos jau pasiekė 50 dolerių už barelį, ir ant šios naftos plūduriuojanti Rusijos ekonomika palaipsniui grimzta.

Taigi V. Putinas, matyt, pajuto, kad laikas bėgti iš skęstančio laivo. Kaip kandžiai juokauja Rusijos apžvalgininkai, jis padėjo ranką ant savo įpėdinio peties ir geležiniu balsu pasakė: laikas, Dmitrijau Anatoljevičiau…



 Česlovas Iškauskas

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų