REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

JAV karinių oro pajėgų generolas, Pentagone kuruojantis priešraketinės gynybos klausimus, pareiškė, kad Barackas Obama smarkiai pakenktų Amerikos interesams, jei nuspręstų atsisakyti priešraketinės gynybos skydo dislokavimo Vidurio Europoje, skelbia naujienų agentūra AP.

REKLAMA
REKLAMA

Leitenantas generolas Henry A. Oberingas III, einantis Raketinės gynybos agentūros direktoriaus pareigas, pareiškė laukiantis, kol B. Obama arba jo komanda pakvies jį asmeniškai pristatyti Vidurio Europoje planuojamo priešraketinės gynybos skydo naudą JAV interesams.

REKLAMA

B. Obamos požiūris į priešraketinės gynybos skydą yra ganėtinai prieštaringas. Jis teigė, kad būtų protinga ieškoti galimybės dislokuoti priešraketinės gynybos sistemas Europoje atsižvelgiant į tai, kad Iranas siekia tobulinti savo balistines raketas ir įgyti branduolinį ginklą. Tačiau B. Obama yra gana skeptiškas dėl techninių tokio JAV skydo galimybių. Anksčiau jis teigė, kad tokiu atveju, jei bus išrinktas, tai glaudžiai bendradarbiaus su NATO sąjungininkėmis plėtodamas priešraketines technologijas.

REKLAMA
REKLAMA

Savo ruožtu H. A. Oberingas, kuris savo postą po 4 metų vadovavimo palieka jau kitą savaitę, teigė, kad nemaža dalis būsimos B. Obamos komandos narių yra nesusipažinę su naujausiomis priešraketinėmis technologijomis ir vadovaujasi pasenusiu mąstymu. „Jie yra tarsi užstrigę kokiuose 2000 metuose, o nuo to laiko mes jau nuveikėme velniškai daug“ - teigė generolas. Jo teigimu, B. Obamos komanda turi atidžiau susipažinti su visa programa. Ta proga jis B. Obamos komandai net paruošė konspektą.

H. A. Oberingo teigimu, priešraketinės gynybos skydas Lenkijoje ir Čekijoje galėtų pradėti veikti jau 2014 metais. Jam itin smarkiai priešinasi Rusija, kuri graso Kaliningrado srityje dislokuoti artimojo nuotolio raketas „Iskander“.

Generolo teigimu, jei Vašingtonas atsisakytų skydo ir pasiduotų Rusijos spaudimui, tai itin pakenktų JAV lyderystei NATO aljanse. Jo nuomone, atsisakius projekto, sumažėtų JAV galimybės ginti regione dislokuotas savo pajėgas bei Vašingtono sąjungininkes.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų