REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Ministrų kabineto nariai, trečiadienį pasitarime pasikalbėję apie galimybę valstybės beveik 18 proc. „Lietuvos dujų“ akcijų paketą kaip įnašą perduoti suskystintų dujų terminalo įstatiniam kapitalui, iš posėdžio darbotvarkės šį klausimą išbraukė.

REKLAMA
REKLAMA

„Buvo atsižvelgta į prašymą neskubėti ir palaukti, kol bus išnagrinėtos Valstybės kontrolės pastabos“, - žurnalistams po Vyriausybės posėdžio sakė premjeras Gediminas Kirkilas.

REKLAMA

Pasak jo, bus skelbiamas konkursas „Lietuvos dujų“ akcijų vertintojams parinkti, sudaryta komisija. G.Kirkilo prognozėmis, akcijos turėtų būti įvertintos po pusantro mėnesio.

„Šiuo metu valstybei priklauso 80 proc. suskystintų dujų importo terminalo valdymo įmonės Gamtinių dujų terminalas akcijų. Toks modelis ir yra naudojamas. Kaip bus ateityje, aš nežinau, bet manau, kad tai yra teisinga“, - sakė premjeras.

Pasklaustas, kodėl nebuvo rengtas Gamtinių dujų terminalo įmonės steigimo konkursas, G.Kirkilas atsakė, kad buvo atlikta apklausa ir tai atitinka Viešųjų pirkimų įstatymą.

REKLAMA
REKLAMA

Ūkio viceministras Vytautas Naudužas patvirtino, kad sprendimas dėl „Lietuvos dujų“ akcijų perdavimo nepriimtas, nes kol kas dar negauti atsiliepimai iš visų suinteresuotų institucijų.

„Neimčiau vertinti akcijų perdavimo pliusų ir minusų, nes šie klausimai dar tik pasitarimų lygmenyje“, - sakė V.Naudužas.

Pasak jo, iš esmės yra svarstomi trys scenarijai - su „Lietuvos dujų“ akcijomis nedaryti nieko, jas parduoti arba perduoti.

„Taigi reikia įvertinti alternatyvas ir naudą. Taip pat turi būti įvertintos sutartys su „E.ON Ruhrgas International“ ir „Gazprom“, - tvirtino V.Naudužas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Besiformuojančios centro dešinės koalicijos lyderis Andrius Kubilius trečiadienį Seime žurnalistams pareiškė, kad naujos Vyriausybės vienas pirmųjų darbų bus išsiaiškinti, kaip ir kodėl be konkurso buvo įsteigtas suskystintų dujų terminalas.

„Mane neramina tie bandymai karštligiškai paskutinėmis Vyriausybės darbo dienomis priimti tokius strateginius sprendimus“, - sakė A.Kubilius. Anot jo, su Seimu terminalo steigimo reikalai nebuvo derinami.

Pasak A.Kubiliaus, ketinimai valstybės dalį terminale įnešti „Lietuvos dujų“ akcijomis atrodo keistai.

REKLAMA

„Kokia logika remiantis bandoma tai padaryti? Kas tada lieka „Lietuvos dujose?“, - kalbėjo A.Kubilius.

Vyriausybė trečiadienį planavo pritarti sprendimui papildomais įnašais padidinti Gamtinių dujų terminalas įstatinį kapitalą - jis būtų didinamas investuojant valstybės valdomas 83,030 mln. litų nominalios vertės „Lietuvos dujų“ akcijas.

17,7 proc. akcijų paketo rinkos kaina šiuo metu yra 127,9 mln. litų.

Tuo tarpu būsimosios centro-dešinės koalicijos kandidatas į premjero postą Andrius Kubilius pareiškė, kad G.Kirkilo Vyriausybė neturėtų priimti skubotų bei galimai neskaidrių sprendimų dėl „Lietuvos dujų“ akcijų.

REKLAMA

Gamtinių dujų terminalo įstatinis kapitalas šiuo metu yra 100 tūkst. litų. 80 proc. įmonės akcijų valdo valstybė, 20 proc. - Bronislovo Lubio kontroliuojamo koncerno „Achemos grupė“ įmonė „Achema“.

Bendra investicijų į terminalą suma siektų nuo 340 mln. iki 410 mln. eurų, jis galėtų būti statomas šiuo metu laisvoje Klaipėdos uosto teritorijoje, prieplauką įrengiant dirbtinėje saloje, arba visą terminalą įrengiant tokioje saloje. Planuojama, kad pradžioje jo pajėgumas būtų 1,5 mlrd. kubinių metrų dujų per metus, o vėliau jis būtų padidintas iki 5 mlrd. kubinių metrų.

„E.ON Ruhrgas International“ priklauso 38,9 proc. „Lietuvos dujų“ akcijų, „Gazprom“ - 37,1 proc., valstybei - 17,7 proc. akcijų, o 6,3 proc. priklauso smulkiesiems investuotojams.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų