REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Anksčiau iš parduotuvių dažniausiai asocialūs asmenys vogdavo smulkmenas, o dabar ilgapirščių kontingentas ir manieros pasikeitė - puikiausiais rūbais pasidabinę žmonės vagia ne tik brangius gėrimus, bet ir knygas ar net šaldytuvus.

REKLAMA
REKLAMA

Vagysčių padaugėjo, vis dažniau vagiama tikrai ne iš būtinybės išgyventi, konstatuoja prekybos centrų atstovai. Tarsi patvirtindami jų žodžius viename uostamiesčio centre pirmadienio vakare apsaugininkai sulaikė 1978 m. gimusį Naikupės gatvės gyventoją. Įtariama, kad jis bandė pavogti prekių už 856 litus. Vyriškis apklaustas policijoje.

REKLAMA

„Per mėnesį visose mūsų parduotuvėse užfiksuojama apie 1 800 vagysčių. Stebina jų akiplėšiškumas bei vagių išmonė. Taip pat pastebime, kad vogti vis dažniau ryžtasi ir aukštesnę socialinę padėtį užimantys arba bent jau tokių žmonių įspūdį paliekantys asmenys“, - sakė „Maxima LT“ atstovė ryšiams su visuomene Renata Saulytė.

Pasak jos, prie labiausiai vagiamų prekių vis dar galima priskirti maisto produktus, cigaretes, alkoholinius gėrimus ar skutimosi peiliukus, tačiau pastebima ir iki šiol neįprastų bei gan įžūlių vagišių bandymų.

REKLAMA
REKLAMA

„Pavyzdžiui, knygas ėmė vogti, buvo atvejų, kai bandyta pavogti šaldytuvą, skystųjų kristalų ekrano televizorių, kitą buitinę techniką“, - sakė „Maxima LT“ atstovė.

Teigiama, kad laikai, kai vagys stengdavosi išnešti prekių, kurių vertė neviršija minimalaus gyvenimo lygio, baigėsi. Mat už bandymą nugvelbti iki 130 litų kainuojančių prekių gresia tik administracinė atsakomybė, o brangesnes prekes išnešti bandžiusiam asmeniui gali būti iškelta baudžiamoji byla. Tačiau tai jau negąsdina. Pasak R. Saulytės, pastaruoju metu taikomasi į brangesnes prekes.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Su tuo sutinka ir Klaipėdos apskrities vyriausiojo policijos komisariato atstovas spaudai Albinas Strumyla - esą tokios taktikos anksčiau laikydavosi profesionalūs vagys, o dabar iš prekybos centrų bandoma pavogti tiek, kiek panešama.

Vagysčių skaičiui augant, dažniau sulaikomi ir vagys, sako „Maxima LT“ atstovė. Tinklo parduotuvėse investicijomis į papildomą apsaugos įrangą neapsiribojama - rengiami specialūs apsaugininkų bei kitų darbuotojų mokymai, intensyviau vykdomas kasų zonų stebėjimas.

Tačiau R. Saulytė teigia, kad Klaipėdos „Akropolyje“ esančiame prekybos centre prie kiekvienos kasos pastatytos apsauginės antenos, užfiksuojančios prekes, už kurias neatsiskaityta, su padažnėjusiomis vagystėmis nesusijusios.

„Jų įrengimas su padažnėjusiomis vagystėmis nesusijęs. Taip padaryta siekiant atitikti visus reikalavimus bei pirkėjų patogumui - kad nekiltų nesusipratimų“, - sakė R. Saulytė.

REKLAMA

IKI tinklo prekybos centruose neseniai pastatytos savitarnos kasos, kuriose pirkėjai patys gali skenuoti, sverti prekes bei susimokėti už jas, taip pat vilioja ilgapirščius.

„Negalima sakyti, kad visi pirkėjai nesąžiningi, tačiau atrodo, kad dažniausiai bandoma pigiau įsigyti sveriamų prekių. Pavyzdžiui, vynuoges sveria kaip morkas. O kai mūsų darbuotojos tai pastebėjusios prieina, žmonės teisinasi, kad nežinojo kaip naudotis kasa, ne tą mygtuką paspaudė. Galima suprasti, juk savitarnos kasos - dar naujovė Lietuvoje“, - sakė M. Mažvydo alėjoje esančios „Iki“ parduotuvės administratorė Birutė Gabrėnienė.

Čia pasitaiko ir akiplėšiškų atvejų - bandoma apgauti ir įrenginius, ir darbuotojus.

„Filmuotoje medžiagoje matėme, kaip alkoholinius gėrimus nuskenavę vaikinai neva įdeda pinigus į aparatą, tačiau apsisuka ir bando išeiti nesumokėję“, - sakė administratorė.

Valdas Pryšmantas

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų