REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Likus penkioms dienoms iki pirmojo naujos kadencijos Seimo posėdžio, parlamentaro mandato jau nusprendė atsisakyti du į įstatymo leidybos šventovę patekę asmenys. Veikiausiai jau rytoj Vyriausioji rinkimų komisija (VRK) sulauks dar vieno analogiško prašymo, rašo „Lietuvos žinios“.

REKLAMA
REKLAMA

Apsisprendęs neiti į Seimą, o likti Vilniaus miesto tarybos nariu LŽ vakar prisipažino Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD) sąraše 30-uoju numeriu įrašytas Raimundas Alekna.

REKLAMA

Vakar paaiškėjo, kad dirbti parlamente nenori Tautos prisikėlimo partijos (TPP) atstovė Daiva Tamošiūnaitė-Budrė, užvakar mandato oficialiai atsisakė Vilniaus meras Juozas Imbrasas.

2004-2008 metų parlamento kadencijos pradžioje Seimo nario mandato atsisakė keturi politikai.

Nori laisvesnio grafiko

„Svarsčiau labai ilgai ir atsakingai. Suprantu, kiek jėgų ir laiko reikia skirti darbui Seime. Kadangi mano asmeniniame gyvenime atsirado tam tikrų aplinkybių ir problemų, kurias turiu spręsti būtent dabar, o ne vėliau, apsisprendžiau į Seimą neiti“, - vakar LŽ sakė televizijos laidų kūrėja ir vedėja D. Tamošiūnaitė-Budrė. Rinkėjų valia TPP sąraše iš 74-osios vietos ji pakilo į 11-ąją. Moteris mano, kad ne mažiau svarbių bei naudingų darbų ji gali nuveikti ir nebūdama Seime. „Manau, kad būsiu reikalinga partijai“, - tikino D. Tamošiūnaitė-Budrė. Ji prisipažino, kad šiuo metu jai reikalingas „šiek tiek laisvesnis gyvenimo grafikas“.

REKLAMA
REKLAMA

Savo vietą Seime D. Tamošiūnaitė-Budrė užleis kitam TPP nariui - teisininko ir ekonomisto išsilavinimą turinčiam Aleksandrui Sacharukui. Šiuo metu advokato praktika besiverčiantis 31-erių vyras ne vienus metus dirbo Kriminalinėje policijoje.

Vakar A. Sacharukas neslėpė, kad D. Tamošiūnaitės apsisprendimas neiti į Seimą jam buvusi staigmena. „Tačiau seniai norėjau savo ateitį susieti su politika. Mano pagrindinis tikslas buvo Seimo rinkimai“, - sakė būsimasis parlamentaras.

Užleidžia vietą R. Rutkelytei

Visiškai apsisprendęs atsisakyti Seimo nario mandato vakar LŽ patvirtino TS-LKD narys, išrinktas į Vilniaus savivaldybės tarybą, psichiatras R. Alekna. Jis įsitikinęs, kad nemažai svarbių darbų, ypač spartinant sveikatos apsaugos reformą, jis gali nuveikti būdamas vietos valdžioje. „Eiti dirbti į Sveikatos apsaugos ministeriją tikrai neplanuoju. Tačiau jei kas nors klaustų mano nuomonės, mielai ją išsakyčiau“, - sakė R. Alekna. Jo vietą Seime turėtų užimti verslininkė Rūta Rutkelytė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Pasirinko savivaldybę

Partijos „Tvarka ir teisingumas kandidatui“ sostinės merui J.Imbrasui, po reitingavimo partijos sąraše atsidūrusiam antrojoje vietoje, atsisakius Seimo nario mandato, parlamentaru taps jo kolega Dailis Barakauskas. Jis dirba ir kadenciją baigiančiame Seime. D. Barakauskas LŽ prisipažino, kad apie J.Imbraso sprendimą nepalikti Vilniaus mero posto žinojo jau anksčiau, juoba kad tokį žingsnį palaimino partija. Paklaustas, ar turėjo kokį nors atsarginį variantą, jei nebūtų patekęs į Seimą, D. Barakauskas atsakė teigiamai.

REKLAMA

Atsisakančiųjų nedaug

Į 2004-2008 metų kadencijos Seimą buvo išrinkti 23 savivaldybių tarybų nariai, visi jie atsisakė mandatų vietos valdžioje. Į šios kadencijos parlamentą pateko 25 savivaldybių tarybų nariai, iki šiol Vyriausioji rinkimų komisija (VRK) sulaukė 22 prašymų atsisakyti tarybos nario mandato.

Atsisakyti pareigų, nesuderinamų su Seimo nario mandatu, išrinkti parlamentarai privalo iki pirmojo posėdžio, kuris vyks lapkričio 17-ąją.

Prieš ketverius metus savivaldybės tarybos mandatų neatsisakė du į Seimą išrinkti, tačiau merų pareigose nusprendę likti savivaldybių tarybų nariai. Tai - liberalcentristų lyderis Artūras Zuokas ir pagal Valstiečių ir Naujosios demokratijos partijų sąjungos (VNDPS) sąrašą išrinktas Ignalinos rajono meras Bronis Ropė.

REKLAMA

Seimo nariu tada nepanoro būti ir į parlamentą pagal koalicijos „Už tvarką ir teisingumą“ išrinktas europarlamentaras Rolandas Pavilionis. Seimo nario mandato taip pat atsisakė ir Darbo partijos narys, pretendavęs į sveikatos apsaugos ministrus (vėliau juo ir tapo) Žilvinas Padaiga. Kiti jo partijos kolegos, paskirti ministrais, parlamentaro mandato atsisakė vėliau.

Pasak VRK vadovo Zenono Vaigausko, visi politikų, apsisprendusių atsisakyti Seimo nario mandato, prašymai bus perduoti pirmajam Seimo posėdžiui vadovausiančiam asmeniui. Sprendimą, ar patenkinti prašymą atsisakyti mandato, priims Seimas.

Raimonda Ramelienė

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų