REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Nekilnojamojo turto rinkoje ir toliau vyraujant laukimo nuotaikoms NT agentūroms tenka ieškoti vis naujų konkurencijos ir pirkimų skatinimo būdų. Vienas jų – aukcionai.

REKLAMA
REKLAMA

„OREM“, viena iš stambiausių NT agentūrų Lietuvoje, neseniai pasiūlė rinkai naują paslaugą – nekilnojamojo turto aukcioną. Nuo kitų Lietuvoje organizuojamų aukcionų „OREM“ renginys skirsis tuo, kad vienu metu pirkėjams bus pateikta iki 20 skirtingų nekilnojamojo turto objektų.

REKLAMA

Įmonės marketingo departamento direktorės Jūratės Černiauskienės teigimu, tokia paslauga padėtų NT pardavėjams greičiau nustatyti savo objektų rinkos kainą ir plačiau pristatyti juos vartotojams, tuo tarpu pirkėjus turėtų vilioti galimybė įsigyti NT objektus žemesne nei rinkos kaina.

„Pirkėjams aukcionas naudingas tuo, jog aukciono metu atsiranda galimybė įsigyti už žemesnę nei rinkos kainą. Aukcione dalyvaus tik tie pardavėjai, kurie norėtų skubiai parduoti savo objektus, todėl jų pradinės kainos bus ženkliai mažesnės nei rinkos kainos. Manome, kad ir sandorių kainos bus mažesnės nei šiuo metu skelbiamos nekilnojamo turto objektų kainos“, - teigė J. Černiauskienė.

REKLAMA
REKLAMA

Aprašymas skamba gražiai, bet kaip šis procesas veiks iš tiesų, kol kas sunku įvertinti. Spaudos pranešimo išplatinimo dieną įmonės tinklalapyje apie aukcioną buvo galima perskaityti tik du žodžius - „informacija ruošiama“. Renginio data - gruodžio 2-oji, taigi laiko platesniam parduodamų objektų pristatymui lieka nedaug. Akivaizdu, kad stengiamasi projektą rinkai pateikti kuo skubiau.

„OREM“ aukcionas turėtų pagyvinti komercinio NT rinką, bet būsto rinkai vargu ar turės didesnės įtakos. Daugelis būstų Lietuvoje yra perkami iš banko imant paskolą, todėl tokiems vartotojams dalyvauti aukcione būtų sudėtinga ir rizikinga. Be to, Lietuvoje stambių pirkinių įsigijimas aukcionuose dar nėra plačiai paplitęs, taigi gali būti sunku į aukcioną pritraukti daug pavienių pirkėjų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Ober-haus“ agentūros vystymo ir rinkotyros skyriaus vadovas Saulius Vagonis konkurentų iniciatyvą vertina atsargiai. „Bet kokia iniciatyva yra teigiamas dalykas“, teigė ekspertas. „Kiekvienas aukcionas turi savo taisykles ir nuo jų griežtumo priklausys, ar ši naujovė bus efektyvi bei atneš naudą tiek pirkėjams, tiek pardavėjams. Jei taisyklės bus pernelyg laisvos, gali atsirasti piktnaudžiavimo atvejų, kai kaina yra keliama dirbtinai. Tuo tarpu antstolių rengiamuose aukcionuose privatiems asmenims dalyvauti yra sudėtinga dėl itin griežtų sąlygų – reikia mokėti gana didelį dalyvavimo mokestį, sunku per reikiamą laikotarpį susitvarkyti paskolos dokumentus.“

REKLAMA

Atrodo, aukcionų idėja tarp NT rinkos dalyvių sklando jau kurį laiką. UAB „Perspektyvios idėjos“, „Verkių namų“ statytoja taip pat paskelbė organizuojanti olandišką aukcioną, kuriame planuoja parduoti 5 butus. Olandiškas aukcionas nuo įprastinio skiriasi tuo, kad pradinė kaina tam tikru intervalu yra vis mažinama, kol atsiranda tokią kainą pasiryžęs sumokėti pirkėjas.

Arūnas Miknevičius, „Perspektyvių idėjų“ projektų vadovas, sako, kad idėja pasiūlyti panašią akciją buvo gvildenama jau kurį laiką. „Dabar rinkoje yra toks metas, kai reikia ieškoti nestandartinių sprendimų“, sako įmonės atstovas. Jis tikisi, kad akcija, kuri tęsis iki Kalėdų, padės paskatinti pirkėjus. Tačiau jei kaina aukcione nukris iki ribos, kuria parduoti butus bus nebenaudinga, akcija bus nutraukta.

„Ober-haus“ gyvenamųjų patalpų ekspertė Violeta Medvedskienė pastebi, kad tai yra vienas išradingesnių sprendimų Lietuvos būsto rinkoje, o tokie aukcionai yra sėkmingai organizuojami kaimyninėse šalyse, pavyzdžiui, Estijoje.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų