REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Savaitgalį Kremlius pasiuntė aiškų signalą, kad Rusijos ir JAV santykiai bus virtualioje aklavietėje iki tol, kol sausio mėnesį į Baltuosius rūmus įžengs demokratas Barackas Obama. Kaip rašo „The Moscow Times“, tokie Kremliaus veiksmai reiškia tai, kad Maskva neabejotinai atmes visus George'o W. Busho administracijos siūlymus dėl priešraketinio gynybos skydo ar naujos branduolinių ginklų arsenalo sumažinimo sutarties.

REKLAMA
REKLAMA

Savaitgalį Rusijos prezidentas Dmitrijus Medvedevas skambino B. Obamai, ir skelbiama, kad pašnekovams pavyko susitarti dėl susitikimo, kuris gali įvykti jau šią savaitę, kai Vašingtone vyks susitikimas dėl pasaulinės finansinės krizės.

REKLAMA

Rusijos užsienio reikalų ministras Sergejus Lavrovas pareiškė, kad Maskva nėra patenkinta naujais G. W. Busho administracijos pasiūlymais dėl priešraketinio skydo bei branduolinio arsenalo sumažinimo sutarties. Tuo tarpu, kaip teigė ministras, B. Obamos pozicijos teikia vilties, kad JAV ir Rusijos dvišaliai santykiai taps konstruktyvesni.

„Mes atkreipėme dėmesį į B. Obamos pozicijas, kurias jis išreiškė savo internetinėje svetainėje. Jos kelia viltį, kad šiuos klausimus mes galime svarstyti konstruktyvesniu keliu“ - teigė S. Lavrovas po 80 min. trukusio susitikimo su JAV valstybės sekretore Condoleezza Rice. Susitikimas vyko Egipto mieste Šarm el Šeiche, kur buvo surengta konferencija dėl taikos Vidurio Rytuose.

REKLAMA
REKLAMA

S. Lavrovas teigė, kad Rusija ir toliau tęs derybas su dabartine Baltųjų rūmų administracija, tačiau jokie lemiami sprendimai nebus priimami iki to laiko, kai sausio 20 dieną naujuoju JAV prezidentu bus prisaikdintas B. Obama.

Manoma, kad Kremlius bandys paspausti B. Obamą atsisakyti priešraketinio gynybos skydo idėjos. Rusijos užsienio reikalų viceministras Aleksandras Gruško jau pareiškė, kad Maskva nevykdys savo grasinimų Kaliningrade dislokuoti „Iskander“ raketinius kompleksus, jei Vašingtonas atsisakys planų dėl priešraketinio skydo konstravimo Lenkijoje ir Čekijoje.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų