REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Lapkričio 14 d. (penktadienis) 18 val. Skirmantas Valiulis ir Stanislovas Žvirgždas Kultūrpolio (Daržų 10 / Bažnyčių 4, Klaipėda) renginių cikle „Komentarai #13“ skaitys paskaitą apie fotografiją ir dailę.

REKLAMA
REKLAMA

Fotografija – ilgametė dailės mokinė, kaimynė ir varžovė. Kalbėti apie kokias tiesiogines įtakas pakankamai sudėtinga. Todėl paskaitoje daugiau remiamasi faktais iš Lietuvos fotografijos istorijos, iš kurios matyti, kiek atskiri fotografai domėjosi daile ar net ją kūrė, ir, atvirkščiai, kas iš dailininkų domėjosi fotografija, pats fotografavo, naudojo kūrybai ar traktavo kaip pomėgį.

REKLAMA

Didžiausias 20a. fotomenininkas H. Cartier-Bressonas yra prisipažinęs, kokią didelę įtaką jam darė dailė ir muzika, o senatvėje metė fotografavęs ir pradėjo tapyti. Ypač įdomiai dailės ir fotografijos santykiai susiklostė modernizmo ir postmodernizmo laikais, kai atsirado galimybė bendriems projektams, o fotografijos funkcijos suvokiamos labai plačiai. Lietuvoje itin svarbus buvo  fotografijos kaip meno pripažinimas, kuris atėjo gerokai pavėluotai. Dabar nieko nebestebina, kai fotografija minima greta dailės ir visų kitų menų.

REKLAMA
REKLAMA

Skirmantas Valiulis (g. 1938 m.) – fotografijos, televizijos ir kino kritikas, menotyrininkas, VU Žurnalistikos katedros dėstytojas, VPU, LMA lektorius, Lietuvos žurnalistų sąjungos, Lietuvos fotomenininkų sąjungos valdybos, Lietuvos kinematografininkų sąjungos narys, Lietuvos nacionalinių kultūros ir meno premijų komiteto, LR KM Kino ir fotografijos ekspertų komisijų, LR KM Kultūros ir meno tarybos narys.

Fotografas Stanislovas Žvirgždas (g. 1941) nuo 1972 yra Lietuvos fotomenininkų sąjungos narys. 1972–1992 dirbo Lietuvos fotomenininkų sąjungoje fotografu menininku. 1992–1996 Lietuvos fotomenininkų sąjungos pirmininkas, nuo 1996 valdybos sekretorius. Nuo 1999 Spaudos, radijo ir televizijos rėmimo fondo tarybos pirmininkas, nuo 2001 Tarptautinės meninės fotografijos atstovas Lietuvoje, nuo 2001 LR kultūros ministerijos fotografijos ekspertų komisijos pirmininkas, nuo 2002 LR kultūros ir sporto rėmimo fondo ekspertų komisijos narys.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų