REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Naujajame Seime susiformavus centro dešinės valdančiajai daugumai opozicija bent kurį laiką neturės lyderio, kuriuo pretendavo tapti socialdemokratų vadovas Gediminas Kirkilas, rašo dienraštis „Vilniaus diena“.

REKLAMA
REKLAMA

Gruodį baigęs darbą premjero poste socialdemokratų vadovas G.Kirkilas galėtų pretenduoti į opozicijos lyderius naujajame Seime.

REKLAMA

Tačiau didžiausią opozicinę frakciją būsimajame parlamentare turėsianti Lietuvos socialdemokratų partija (LSDP) pritrūks balsų, kad galėtų deleguoti opozicijos lyderį, todėl G.Kirkilas gali likti nieko nepešęs.

Pagal Seimo statutą opozicijos lyderiu tampa tos opozicinės frakcijos seniūnas, kuri turi daugiau kaip pusę visų parlamentinei mažumai priklausančių mandatų.

Būsimoji valdančioji dauguma turės 83 arba 84 Seimo narius, tad opozicijai lieka 57 arba 58 mandatai. Tai reiškia, kad opozicijos lyderį norinti deleguoti frakcija privalo turėti ne mažiau nei 29 arba 30 balsų.

REKLAMA
REKLAMA

LSDP frakcija naujame Seime turės 26 narius: 25 į Seimą išrinktus socialdemokratus ir vieną prie šios frakcijos prisijungusį nepriklausomą kandidatą - Stanislovą Giedraitį. Tad jai trūks bent trijų balsų, kad galėtų deleguoti opozicijos lyderį.

Bet socialdemokratai nepraranda vilties bent jau valstiečius liaudininkus patraukti į savo pusę, padidinti savo frakciją iki 29 narių ir šitaip įgyti teisę deleguoti opozicijos lyderį. „Neburkim kol kas. Yra tikimybė susitarti“, - įsitikinusi LSDP frakcijos seniūnė Irena Šiaulienė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Neatmetama, kad G.Kirkilo kandidatūra gali būti nepriimtina kitoms opozicinėms frakcijoms. Tokiu atveju LSDP gali svarstyti galimybę deleguoti kitą savo atstovą į opozicijos lyderius.

Jeigu taip atsitiktų, G.Kirkilas gali išvis likti be kokio nors svaresnio posto naujajame Seime. Dalis socialdemokratų netgi nėra už tai, kad jis taptų šios partijos frakcijos Seime seniūnu.

Opozicijos lyderio Seime nėra nuo 2001 m. lapkričio, kai šias pareigas dėl frakcijų persigrupavimo prarado dabartinis Tvarkos ir teisingumo partijos pirmininkas Rolandas Paksas.

Opozicijos lyderis turi tam tikras teises ir procedūrines privilegijas. Jis iš esmės prilygsta vienam iš Seimo pirmininko pavaduotojų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų