REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Kultūriniai šokai pasaulyje (II)

Globalizacijos dienų pasaulis sparčiai traukiasi ir kultūra tampa vis labiau homogeniška. Tačiau dar tebėra išlikę daugybė pavyzdžių, kurie patvirtina senovinę antropologinę tiesą, puikiai išreikštą Obelikso žodžiais: „šie žmonės yra pakvaišę“. Pateikiame skaitytojams labiausiai šokiruojančių kultūrinių dalykų sąrašo antrąją dalį. Pirmąją galite skaityti čia.

REKLAMA
REKLAMA

1.  Lotynų Amerikoje yra nėščių moterų, kurios laukia prie JAV sienos, kol joms nutekės vandenys. Tuomet sprunka į JAV teritoriją kartu su teisininkais. Kartais kirtusios sieną jos netgi prisirakina grandinėmis prie kokių nors objektų, tikėdamosi, kad kūdikis gims JAV žemėje tol, kol jas išvaduos. Kūdikio gimimas JAV žemėje automatiškai suteikia jam šalies pilietybę.

REKLAMA

2. Kai kuriuose Amerikos oro uostuose kursuoja specialūs maršrutiniai autobusiukai, nugabenantys aptukusius žmones iš registracijos vietos iki išvykimo vartų.

3. Daugybė namų Pietų Amerikoje turi mažą kambarėlį, skirtą tarnaitei. Tarnaitės pareiga yra padėti namų ruošoje, skalbti, prižiūrėti vaikus ir virti pupas.

4. Rumunijoje yra labai paprasta keliauti autostopu, nes tai daro beveik visi. Komunistų laikais vairuotojai gaudavo papildomus kuponus dujoms, jei į mašiną priimdavo keliautojus autostopu.

REKLAMA
REKLAMA

5. Beveik visi Indijos žymiausi politikai yra apkūnūs, nes šalyje, kurioje daug žmonių badauja, niekas nebalsuotų už liesą kandidatą.

6. Tokiose šalyse kaip Bolivija ar Brazilija nuteistieji kalėti vis tiek privalo išsinuomoti kalėjimo kamerą ir pirkti maistą bei kitus dalykus. Dauguma griebiasi prekybos narkotikais tam, kad būti sudurtas galas su galu.

7. Italai dažniausiai gyvena su tėvais iki 30-ies ar daugiau metų. Pinigai, kuriuos jie sutaupo nemokėdami už nuomą, leidžia jiems prisipirkti madingų dizainerių drabužėlių ir aksesuarų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

8. Nepaisant to, jog Italija priklauso didžiajam aštuonetui (G8), šalis skendi korupcijoje. Neapolyje viešieji pinigai keliauja į privačias kišenes. Per neseniai kilusią „šiukšlių krizę“ miesto gatvėse komediantas Beppe Grillo juokais maldavo vokiečius įsiveržti į Italiją.

9. Visame pasaulyje priimtinas viešnagės laikas yra trys dienos. Sikų (sikizmo išpažinėjų) šventyklose užklydę žmonės gauna maistą ir stogą trims dienoms. Beduinai irgi visuomet teikdavo svetingumą tris dienas. O, pasak vokiečių, svečias tarsi žuvis po trijų dienų pradeda dvokti.

REKLAMA

10. Daugelis norvegų namų yra statomi su rūsiu, įtaisytu varyti naminę degtinę. Daugelis ją geria tam, kad ištvertų siaubingas žiemas, kai beveik nėra dienos šviesos.

11. Jauni arabų vyrai iš Kuveito, Jungtinių Arabų Emyratų ar Saudo Arabijos kartais eina į prekybos centrus ar parodas vildamiesi sugebėsią įsprausti susuktą popieriaus lapelį su telefono numeriu jaunoms arabėms, kurių žvilgsniai susidurs. Vėliau jos gali jiems paskambinti ir porelė gali užmegzti telefoninį romaną be tėvų žinios.

12. Didžioji dalis pasaulio užpakalį šluosto su kaire ranka ir vandeniu. Nuo Maroko ir Etiopijos iki Turkijos bei Tailando šluostyti užpakalį popieriumi yra laikoma nepadoru. Ką jau kalbėti apie servetėlę.

REKLAMA

13. Sardinijoje seniau būdavo moteris, kuri vadinosi acabadora ir užbaigdavo sunkiai sergančiųjų ar mirštančių bėdas, trenkdama plaktuku jiems per galvą. Paskutinis toks kančių palengvinimo plaktuku atvejis užfiksuotas 1978 metais.

14. Indijoje pinigų kupiūros dėl gamybos ypatumų nusidėvi gana greitai. Tuomet, kai kupiūrose atsiranda bent vienas įplėšimas, parduotuvės atsisako jas priimti. Vienintelė išeitis žmonėms – priduoti jas padėvėtų kupiūrų supirkėjams, kurie grąžina 60 proc. pirminės kupiūros vertės.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

15. Sustabdę riedančią monetą arba palaižę pašto ženklą Tailande galite tikėtis bėdos. Ant abiejų daiktų yra karaliaus atvaizdas, o jis tailandiečių yra itin garbinamas.

16. Amerikiečiai yra triukšmingiausi turistai pasaulyje. Viena teorija tai aiškina tuo, jog amerikiečiai žiūri daug televizoriaus, todėl įprato kalbėti garsiau už reklamas.

17. Anglai garsėja savo pomėgiu kalbėti apie orą. Iš tikrųjų tarp nepažįstamų žmonių šis „nekaltas“ pašnekesys turi socialinę funkciją – nustatyti, kuriai socialinei klasei priklauso žmogus iš jo kalbos.

REKLAMA

18.  Japonija pirmauja tarp šalių, kur paplitusi kraujomaiša. Motinos dažnai mylisi su paaugliais sūnumis tam, kad nukreiptų jų mintis apie seksą ir telktųsi ties namų darbais.

19. Japonijoje neretas reiškinys, vadinamas „kompensuojamuoju susitikinėjimu“. Jo veikimo principas – jaunos studentės miega su pagyvenusiais vyrais tam, kad gautų „Louis Vitton“ rankines ar „Gucci“ žiedus atgalios.

20.  Jūs negalite skaityti Korano tol, kol nemokate arabiškai. Tačiau net ir išmokus šią kalbą, koraną reikia skaityti balsu. Kitaip tai nėra koranas, pasak islamo.

21. Emigrantų namo siunčiami pinigai pralenkia bet kokią užsienio vyriausybių paramą besivystančioms šalims.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų