REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Estija – užsienio žvalgybų taikinys

Iš paviešintos informacijos neatrodo, kad tai yra rimtas reikalas. Rugsėjo 21 dieną kartu su savo žmona buvo suimtas vidutinio rango Estijos gynybos ministerijos pareigūnas Hermanas Simmas. Suimtieji, kaip skelbia „The Economist“, buvo apkaltinti šnipinėję kol kas neįvardytai užsienio jėgai. H. Simmas kol kas nepateikė jokių viešų paaiškinimų, o jo advokatas neatsako į raginimus pakomentuoti situaciją. Estijos pareigūnai kategoriškai atsisako komentuoti bylą. Tačiau jau kitais metais ji veikiausiai atsidurs teisme. Jei bus pripažintas kaltu, H. Simmas gali būti nuteistas kalėti nuo 3 iki 15 metų.

REKLAMA
REKLAMA

Tiesa, kai kurios bylos detalės yra stulbinančios. H. Simmas arešto metu jau buvo izoliuotas. Tačiau jo prieš tai dirbtas darbas buvo itin svarbus: jis sudarė ir vadovavo sistemai, per kurios rankas ėjo visa įslaptinta informacija, taip pat ir itin slapti Estijos sąjunginių NATO aljanse dokumentai. Jis buvo atsakingas už saugumo leidimus Estijos kariuomenės, saugumo bei žvalgybos tarnybų pareigūnams. Užsienietis, kuris yra gana gerai susipažinęs su byla, teigia, kad ji gali tapti europietiška Aldricho Ameso byla (šis asmuo, vadovavęs CŽV kontržvalgybos departamentui, buvo aukšto rango Rusijos šnipas ir šiuo metu kalėjime atlieka įkalinimo iki gyvos galvos bausmę). Tai gali būti pats didžiausias NATO saugumo pažeidimas per daugelį metų.

REKLAMA

Dar daugiau intrigos kyla dėl to, kad H. Simmo arešto metu paslaptingai dingo vienas Italijoje dirbęs Ispanijos pilietis. Šis asmuo, kaip manoma, buvo „nelegalas“: Rusijos šnipas, naudojant suklastotą tapatybę, per Lotynų Ameriką infiltruotas į Europą. Jis be jokių įtarimų galėjo dirbti visoje Europoje. Tokie „nelegalai“ yra tarsi karūnos deimantai užsienio žvalgybos darbui: jų suklastotas tapatybes yra sunku ir brangu parengti, ir jie dažniausiai dirba su vieninteliu šaltiniu. Dabar atrodo, kad Rusijos užsienio žvalgybos tarnybos paliepimu šis Ispanijos pilietis kontaktavo su kitu aukšto rango NATO šaltiniu kitoje valstybėje ir bandė jį užverbuoti. Šis šaltinis informavo apie bandymus jį verbuoti ir taip buvo pradėtas tyrimas, galiausiai atvedęs iki H. Simmo arešto.

REKLAMA
REKLAMA

Bandant ištaisyti patirtą žalą, dabar siekiama išsiaiškinti, ką H. Simmas konkrečiai žinojo ar bandė surasti. Peržiūrimos ir visos saugumo pažymos, kurias jis išdavė arba ne, bei visi su jomis susiję pareigūno žingsniai. Be to, saugumo pareigūnai visoje Europoje įtemptai tikrina ir minėtojo ispano judėjimą, kad būtų išaiškinta daugiau smulkmenų apie žvalgybinę veiklą. Taip pat nagrinėjami ir dokumentai, kuriais remiantis jam pavyko įgauti suklastotą ES šalies pilietybę.

Ši byla iškėlė daug kitų klausimų. Rusijos žiniasklaida tyčiojasi, kad Baltijos šalys yra ne tik Vakarų marionetės, bet dar ir visiškai nekompetentingos. Tačiau tarp žvalgybininkų vis dėlto nėra manoma, kad naujosios NATO narės, kaip tarkime, Estija, yra nepatikimos. Priešingai, Estijos žvalgybos ir saugumo tarnybos yra labai gerbiamos ir būtent dėl to jos tampa vertingu užsienio žvalgybų taikiniu. Tik puikus kontržvalgybos darbas leido suimti H. Simmą. Be to, daugumoje NATO valstybių tokios bylos dažniausiai yra nutylimos, o ne nagrinėjamos taip drąsiai ir atvirai.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų