REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Buvęs Vilniaus romų (čigonų) taboro baronas Stepas Visockis, kaip neseniai paaiškėjo, yra ir ne vienos įmonės steigėjas bei skolininkas. Portalo „Balsas.lt“ duomenimis, klube „Ringo Bar“, kuris taip pat priklauso UAB „Miesto klubas“, kita įmonė – UAB „GRODRIUS“ – atliko elektros instaliacijos darbus, tačiau apmokėjimų už dvi sąskaitas – 4 100 Lt ir 3097,78 Lt taip ir nesulaukė. Neatsiskaityta ir su UAB „IGC“ už patiektus teleekranus. Šios nuostoliai – 10 400 Lt.

REKLAMA
REKLAMA

UAB „Miesto klubo“, registruoto Didžiojoje g. 8, Vilniuje, akcijas 2008 m. liepos 1 d. steigėjas Stepas Visockis perdavė Romui Žvikui, kurio surasti skolas išieškančiai bendrovei „Skolų išieškojimo biuras“ (SIB), atliekančiai tyrimą, kol kas taip ir nepavyko.

REKLAMA

Stepas Visockis, kuris yra dar ir vienos iš daugelio romų bendrijų (Vilniaus čigonų bendrija) pirmininkas, savaitgalio mokyklėlės vadovas, dabar, skolų išieškotojų duomenimis, steigia naują įmonę. SIB atstovai teigia maną, jog tai buvusi iš anksto suplanuota afera, minėtas R. Žvikas tėra fiktyviai „pakištas“, galbūt asocialus asmuo. Pasak jų, nuo taip dirbančio verslininko yra nukentėję ir daugiau firmų.

„Neatsiskaityta ir su UAB „IGC“ už atidėtą mokėjimą įsigytus teleekranus. Šios nuostoliai – 10 400 Lt. Nors įmonės įsiskolinimas susidarė, kai jai vadovavo Stepas Visockis, į įmonės paliktas skolas jis žiūri abejingai. Anot jo, šiuo metu įmonei nevadovauja ir su UAB „Miesto klubo“ skolomis neturi nieko bendro.

REKLAMA
REKLAMA

Pats S. Visockis teigia nepažįstantis Romo Žviko ir nieko nežinantis  apie jo buvimo vietą. Tai rodo abejingą jo požiūrį ir tai, kad jis yra visiškai nesuinteresuotas vykdyti tolimesnį sąžiningą ir skaidrų verslą ateityje.

SIB, atlikusi nuodugnų tyrimą, išsiaiškino: UAB „Miesto klubo“, registruoto Didžiojoje g. 8, Vilniuje, akcijas 2008 m. liepos 1 d. steigėjas Stepas Visockis perdavė Romui Žvikui, kuris ilgą laiką dirbo pagalbiniu darbininku įvairiose įmonėse, iš kurių buvo atleistas už įvairius darbo pažeidimus“, - sakoma oficialiame SIB komentare.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Dar vienas S. Visockio verslo projektas - UAB „Propaganda PUB“. Tai S. Visockis buvo šios įmonės steigėjas bei direktorius. Vėliau UAB „Propaganda PUB“ akcijos buvo perleistos kitiems asmenims. Pasak vieno iš UAB „Propaganda PUB“ atstovų: po įmonės akcijų perėmimo iš S. Visockio jie iki šiol neturi ramybės, nes dėl  vėliau išaiškėjusių aplinkybių tenka spręsti finansines problemas.

Menkai išsilavinęs žmogus

Paties Stepo Visockio pakalbinti nepavyko, nes verslininkas neatsiliepia nei vienu iš savo mobiliųjų telefonų.

REKLAMA

Su romų bendruomenės Lietuvoje reikalais susipažinę asmenys išvis buvo kiek nustebę, jog S. Visockis yra dar ir verslininkas, o juo labiau planuojantis sąmoningas aferas.

Tautinių bendrijų tarybos koordinatorius Imantas Melianas portalui „Balsas.lt“ sakė greičiau patikėsiąs, kad pats buvęs baronas yra statytinis. „Pagal tik numanomą išsilavinimo lygį jis galėtų pasigirti keliomis klasėmis. Kokios ten gali būti įmonės? Kokios aferų schemos? Neįtikėtina“, - tvirtino I. Melianas.

Tautinių bendrijų namų direktorė Alvyda Gedaminskienė portalui irgi patvirtino I. Meliano spėjimus dėl S. Visockio intelektualinių gebėjimų. „Dabartinis baronas Josifas Tyčina yra visai kitoks – jau daug aukštesnio intelekto, išsilavinęs žmogus, o buvęs – baigęs gal kokias keturias klases. Taip, vadovauja bendrijai, bet jų yra ne viena ir jos nėra didelės. Apie tai, ar jis koks aferistas, ar ne – nežinau ir nekomentuoju“, - sakė direktorė.

REKLAMA

Dabartinis baronas Josifas Tyčina portalui „Balsas.lt“ atsisakė kaip nors komentuoti šias istorijas, nes sakė apie jas nežinąs. „Jis romas, aš irgi romas, bet mes bendraujame mažai. Žinau, kad jis mėgsta pažadėti – tai savivaldybėje, tai dar kažkur, o paskui judesių iš pažadų nebūna. Daugiau tegul geriausiai pasakoja jis pats“, sakė J. Tyčina.

Integracija vyksta lėtai

I. Melianas portalui teigė, jog „vienos iš romų bendrijų pirmininkas“ nėra joks ypatingas statusas. „Kai atsirado galimybė gauti nemenką paramą iš Europos institucijų, pasivažinėti po užsienį, be rimtų integracinių padarinių, bet komfortiškai ten pailsėti, tų organizacijų jie įsteigė visą pluoštą. Dažnai keliose yra tie patys žmonės, bet taip lengviau pramušti reikalingus finansus. Aišku, ten yra įgyvendinama ir reikalingų programų, tačiau realybė būna įvairi“, - aiškino specialistas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Pašnekovai portalui „Balsas.lt“ sakė, kad Vilniaus taboras, be abejo, yra sostinės skaudulys ir, siekiant integruoti romus į visuomenę, protingiau būtų jį išsklaidyti, tačiau pabrėžė, jog valdžia galbūt nesiryžta to daryti dėl didelių pinigų, besisukančių narkotikų prekyboje, įtakos. Įvairiais duomenimis, per taboro prekeivius išplatinama apie trečdalį visų Vilniuje platinamų narkotikų.

Statistikos duomenimis, Lietuvoje gyvena apie 3000 romų, iš jų Vilniaus tabore apie 600. Tiksli apskaita nėra lengvai įmanoma. Daugelis jų jaučiasi diskriminuojami. Neturi darbo, nes neturi profesijos, didelės visuomenės dalies įsitikinimu, neturi ir motyvacijos ją įgyti.

REKLAMA

Visgi pastangos integruoti šios tautybės asmenis ir tam skiriami finansai vis didėja. Panevėžio miesto savivaldybė kartu su Panevėžio nacionalinių mažumų asociacija už 1 milijoną litų keis romų požiūrį į darbą ir gyvenimą. Kad romų integracijos ir socialinės atskirties mažinimo projektas, vertas milijono, gautų Europos Sąjungos finansavimą, pritarė ir Panevėžio savivaldybės taryba. Ji dar ir įsipareigojo iš biudžeto padengti 5 proc. preliminarios projekto vertės.


REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų