REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Ryšių reguliavimo tarnybai (RRT) užsimojus mažinti skambučių užbaigimo mokestį, buvo prabilta apie galimą pokalbių mobiliaisiais telefonais brangimą, rašo „Respublika“.

REKLAMA
REKLAMA

RRT užsimojus mažinti skambučio užbaigimo mokestį, šiam sprendimui pasipriešino „Tele2“. Skambučio užbaigimo mokestį mobiliojo ryšio bendrovės moka viena kitai. Skambinant iš vieno tinklo į kitą mokestis mokamas skambutį priėmusiai bendrovei.

REKLAMA

Šiandien didmeninis skambučių užbaigimo mokestis Lietuvoje siekia 0,36 Lt/min. piko metu, ne piko metu jis siekia 0,18 Lt/min. RTT planuoja šį mokestį mažinti iki 20 proc.

"Tele2" teigia, kad toks sprendimas būsiąs naudingas tik vienai daliai paslaugų teikėjų, priklausančių tai pačiai „TeliaSonera“ grupei -ši grupė Lietuvoje valdo mobiliojo ryšio operatorių "Omnitel" ir fiksuotojo ryšio bendrovę „Teo LT“.

Pagal „Tele2“ turimus skaičiavimus, šiuo metu daugiau yra skambinama būtent į jų tinklą, tad ir jų pajamos iš skambučio užbaigimo mokesčio yra didesnės nei konkurentų - sumažinus mokestį mažėtų ne tik šios pajamos, bet ir konkurentų išlaidos, skiriamos šiam mokesčiui. „Tele2“ teigia, kad mokesčio keitimas išbalansuos rinką ir privers operatorius peržiūrėti savo veiklos strategiją.

REKLAMA
REKLAMA

Palaiko RTT iniciatyvą

Paklaustas, ar toks sprendimas bus naudingas tik „TeliaSonera“ grupei, „Omnitel“ prezidentas Antanas Zabulis atsakė, kad „sprendimai, susiję su kainų mažinimu, visada yra naudingi galutiniam vartotojui“. Bendrovė teigimai vertina RRT sprendimą: „Ryšių reguliavimo tarnybos ketinimus mažinti didmeninių skambučių užbaigimo mokesčius „Omnitel“ vertina pozityviai, nes šis žingsnis leis išvengti per didelio skirtumo tarp didmeninių ir mažmeninių kainų, kuris pastaruoju metu tik didėja“.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

A.Zabulio teigimu, sumažėjus skambučio užbaigimo mokesčiui, pokalbių kainos kristi neturėtų. „Jeigu „Tele2“ rengiasi, sumažinus didmeninių skambučių užbaigimo mokesčius, padidinti kainas savo vartotojams, tai yra jų reikalas. Mes tikrai taip nemanome“, - sakė bendrovės prezidentas. Kad kainos kilti neturėtų, mano ir „Bitės“ grupės generalinis direktorius Fredas Hrenchukas: „Galutinės kainos vartotojams priklauso nuo daugelio faktorių, tačiau RRT sprendimas neturėtų paveikti kainų kilimo todėl, kad sumažės tiesioginės operatorių sąnaudos“.

REKLAMA

„Bitė“ taip pat palaiko šio mokesčio mažinimo iniciatyvą, F.Hrenchuko teigimu, telekomunikacijų rinkoje pastaraisiais metais kainos žymiai nukrito, todėl tinklų sujungimo tarifų tarp operatorių mažinimas yra natūralus procesas, atitinkantis rinkos tendencijas. „Mes palaikome šią iniciatyvą ir esame tikri, kad tai suteiks pranašumų operatorių klientams“, - teigia F.Hrenchukas.

Jo nuomone, toks RTT sprendimas nėra palankus tik „TeliaSonera“ grupei. „Pagal bendrai priimtą praktiką telekomunikacijų rinkoje atsiskaitymai tarp operatorių turėtų būti paremti sąnaudomis. Dabartinė situacija rinkoje atspindi šių sąnaudų mažėjimą. Visi operatoriai rinkoje turi turėti lygiavertes sąlygas konkuruoti, todėl šis sprendimas nėra palankus tik kuriam nors vienam operatoriui. Tai vartotojams palankus sprendimas“, - sako F.Hrenchukas.

REKLAMA

Mokestis mažės

Anot RTT direktoriaus pavaduotojos Dianos Korsakienės, šis sprendimas yra perėjęs viešosios konsultacijos procedūrą ir turėtų būti priimtas artimiausiu metu. RTT prognozėmis, sprendimas turėtų įsigalioti nuo 2009 sausio 1 d.

D.Korsakienė nesutiko su „Tele2“ teiginiu, kad šitoks sprendimas yra skubotas. „Apie šitą sprendimą buvo žinoma nuo pat 2006 m. Kai atlikome šitų paslaugų rinkos tyrimą, nustatėme, kad trūksta konkurencijos intensyvumo. Pasikonsultavę su Europos Komisijos atitinkamu direktoratu, su Konkurencijos taryba, su rinka, kitomis institucijomis nutarėme, kad visi operatoriai turi įgyvendinti tam tikrus įpareigojimus: suteikti prieigą, skaidriai skelbti sąlygas ir t.t. Taip pat ten buvo ir didmeninių paslaugų kainų kontrolės įpareigojimas“.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

D.Korsakienės teigimu, kaip ir visada, vyko teisminiai procesai, po kurių teismas pripažino, kad sprendimas yra teisėtas ir galiojantis. Tada buvo pasamdyta kompanija, kuri turėjo suformuoti į sąnaudas orientuotų kainų modelį - kompanijai baigus darbą bus tiksliai žinoma, kokios kainos konkrečiai turėtų būti.

Anot pašnekovės, dabartinis mokesčio sumažinimas 20 proc. nėra galutinis. „Kadangi gali būti drastiškas sumažinimas, tai mes einame laipsniškai - šiais metais 20 proc., kitais metais žiūrėsim“. Pasak D.Korsakienės, galutinė ir tiksli kaina turėtų paaiškėti žiemą.

REKLAMA

„Taip nebus, kad vienas operatorius išloš, o kitas praloš – tai didmeninės ir mažmeninės kainų santykio klausimas. Jeigu jūs mokate už skambutį 7 ct, o jūsų operatorius 36 ct, vadinasi, tai nėra normalus balansas“, - sakė RTT direktoriaus pavaduotoja.

D.Korsakienės teigimu, jei po šio sprendimo pakiltų pokalbių mobiliaisiais telefonais kainos, „tai būtų akivaizdus įrodymas, kad yra kryžminis subsidijavimas“. Anot jos, tai būtų antikonkurencinis elgesys.

Konkurencijos įstatymas draudžia iš pajamų, kurios gautos teikiant paslaugas ne konkurencinėje rinkoje, subsidijuoti nekonkurencinėje teikiamas paslaugas ir taip mažinti kainas.

Tomas Andriukonis

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų