REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Konstitucinis Teismas (KT) ketvirtadienį pradėjo nagrinėti prezidento Valdo Adamkaus paklausimą dėl rinkimų rezultatų Vilniaus vienmandatėje Šeškinės apygardoje, kur iš pradžių rinkimų nugalėtoja buvo pripažinta socialdemokratė Vilija Blinkevičiūtė, tačiau vėliau perskaičiavus balsus pergalė teko konservatoriui Audroniui Ažubaliui.

REKLAMA
REKLAMA

Ketvirtadienį vykusiame tesimo posėdyje Prezidentūros teisės departamento vadovė Aušra Rauličkytė teigė, kad prezidentas į KT kreipėsi tam, kad nekiltų abejonių dėl rinkimų legitimumo ir teisėtumo.

REKLAMA

Prezidento atstovės nuomone, neištyrimas sąlygotų žmonių nepasitikėjimą valdžios institucijomis, tai yra Seimu ir visa valstybe.

Prezidento nuomone, Lietuvos socialdemokratų partijos pirmininko Gedimino Kirkilo skunde išdėstytos faktinės aplinkybės rodo, kad įstatymo pažeidimai galėjo būti atlikti, todėl norėtų KT įvertinimo.

Vyriausios rinkimų komisijos (VRK) pirmininkas Zenonas Vaigauskas nesutiko su tokia Prezidentūros pozicija, teigdamas, kad socialdemokratų išdėstytos aplinkybės tėra prielaidos.

REKLAMA
REKLAMA

Pasak pirmininko, neturėdama jokių įrodymų dėl pažeidimų VRK nematė tikslo skelbti rinkimų rezultatus negaliojančiais ir skelbti pakartotinius rinkimus. Be to, Z.Vaigauskas pažymėjo, kad komisija ėmėsi visų įmanomų priemonių išsiaškinti, kas atsitiko Šeškinės rinkimų apygardoje.

Visgi, kalbėdamas apie galimus saugumo pažeidimus, VRK pirmininkas patvirtino, kad vienas iš biuletenių maišų nebuvo pakankamai užveržtas, tačiau šiam atvejui didelės reikšmės neteikė.

Jo nuomone, maišą užveržusiam asmeniui tiesiog pritrūko jėgų.

Dėl neužplombuotos patalpos, kur buvo saugomi maišai, VRK taip pat abejonių nekilo.

VRK narys Pavelas Kujalis tvirtino neabejojąs maišų saugumu, nes jie buvo patalpinti seniūnijos archyve, kuriame buvo taip pat svarbių dokumentų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Prezidentas Valdas Adamkus, atsižvelgdamas į LSDP pirmininko premjero Gedimino Kirkilo prašymą, į KT kreipėsi trečiadienį.

Šalies vadovas klausia KT, ar per parlamento rinkimus nebuvo pažeistos Seimo rinkimų įstatymo nuostatos dėl balsų skaičiavimo ir biuletenių apskaitos, biuletenių pripažinimo negaliojančiais, biuletenių pateikimo ir jų saugumo užtikrinimo.

Socialdemokratai paprašė prezidento kreiptis į KT, kad šis panaikintų Šeškinės apygardos, kur pergalė iš socialdemokratės Vilijos Blinkevičiūtės rankų po balsų perskaičiavimo perėjo konservatoriui Audroniui Ažubaliui, rinkimų rezultatus.

REKLAMA

Pagal Konstitucinio Teismo įstatymą paklausimas turėjo būti išnagrinėtas ne vėliau kaip per 72 valandas nuo jo įteikimo. Į šį terminą įskaitomos ir ne darbo dienos. Prezidento dekretą KT gavo trečiadienį 16 val. 40 min.

Remdamasis KT išvadomis, galutinį sprendimą dėl Seimo rinkimų įstatymo pažeidimo priima Seimas.

Balsų skaičiavimo peripetijas Šeškinės apygardoje Vyriausiosios rinkimų komisijos prašymu aiškinosi Vilniaus miesto apylinkės prokurorai, tačiau nusikaltimo požymių skaičiuojant balsavimo biuletenius nerado.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų