REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Liberalai į ministrų kabinetą pasiuntė savo geriausias pajėgas, krikščionys demokratai - atsitiktinius asmenis ir mėgėjus vaikščioti su deglais .

REKLAMA
REKLAMA

Nors 15-oji  Lietuvos Respublikos Vyriausybė užsibrėžė didelius darbus, tačiau įtakingiausia Seimo jėga - Tėvynės sąjunga-Lietuvos krikščionys demokratai (TS-LKD) - į ministrų postus, pagal koalicijos sutartį atitekusius krikščionims demokratams, nesugebėjo atrinkti žinomų savo partijos narių ir garsių asmenybių. Panašiai, kaip ir Gedimino Vagnoriaus Vyriausybės laikais, kai Tėvynės sąjunga sveikatos apsaugos ministrą Mindaugą Lauryną Stankevičių pasiskolino net iš opozicinės Demokratinės darbo partijos, šįkart krikščionys demokratai užsienio reikalų ministro portfelį siūlo buvusiam euroderybininkui, diplomatui Vygaudui Ušackui, kurį  liberalcentristai jau pasirinko savo kandidatu per 2009 metų prezidento rinkimus. O Tėvynės sąjungos deleguotas būsimasis ūkio ministras Dainius Kreivys praėjusį dešimtmetį buvo Lietuvių tautinio jaunimo sąjungos „Jaunoji Lietuva“ vyriausiosios vadovybės narys, kartu su kitais jaunalietuviais nešinas deglu vaikščiojo Vilniaus Gedimino prospektu ir vėlėsi į muštynes su jedinstvininkais. 

REKLAMA

TS-LKD garbės pirmininkui, pirmajam atkurtos Lietuvos Respublikos vadovui Vytautui Landsbergiui bei TS-LKD prezidiumo nariui Audroniui Ažubaliui, Rusijai okupavus dalį Gruzijos reikalavusiam uždrausti rusų karinį tranzitą per Lietuvą, naujojoje Vyriausybėje neatsirado vietos. Kalbama, kad nenorėta pykdyti Rusijos.    



Socialdemokratai buvo apsukresni

Prieš ketverius metus socialdemokratai, teturėdami 21 Seimo mandatą ir būdami tik trečioji pagal dydį parlamento frakcija, sugebėjo gauti teisę sudaryti Vyriausybę, išsikovojo premjero postą ir penkių ministrų portfelius, gerokai gausesnei koalicijos partnerei Darbo partijai (39 parlamentarai) palikusi kuklesnį valdžios kąsnį (penkias ministerijas). Šiemet Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų frakcija Seime bus žymiai didesnė nei jų koalicijos partnerių liberalų, liberalcentristų ir Tautos prisikėlimo partijos atstovų  frakcijos kartu sudėjus, tačiau krikščionys demokratai išsireikalavo  iš partnerių  neproporcingai  mažai ministerijų. O ir į turimas ministrų kėdes  Seimo rinkimų  laimėtojai  ketina susodinti visai ne tuos žmones, kuriuos tikėjosi pamatyti visuomenė.

REKLAMA
REKLAMA

Generolams vadovaus moteris, auklėms - vyras

Tik krašto apsaugos ministre turėtų tapti, kaip iš anksto numanyta, Seimo NATO reikalų komisijos pirmininko pavaduotoja Rasa Juknevičienė. Nors R.Juknevičienės būsimosios pareigos tarsi labiau tiktų „stipriosios lyties” atstovams, dar priedo praeityje nešiojusiems anpečius su nemažai žvaigždučių, tačiau šiandien Lietuva praktiškai neturi kariuomenės, todėl krašto apsaugos ministerijos funkcijos pasidarė „moteriškos“. Likimo ironija - Socialinės  apsaugos ir darbo ministerijai (ją ketinama pervardinti į Šeimos ir vaiko reikalų ministeriją), kurioje 12 metų viešpatavo matriarchatas, šįkart vadovaus vyras - TS-LKD prezidiumo narys Rimantas Jonas Dagys...

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Diplomatijos šefas – „Dviračio žinių” herojus?

„Ūkininko patarėjo“ žiniomis, būsimasis ministrų kabinetas atrodo toks šleivas ir kreivas todėl, kad Prezidentūra vienus kandidatus atmeta, o kitus prastumdinėja. Prezidentas Valdas Adamkus praeityje sugriovė jau ne vieną Tėvynės sąjungos sudarytą Vyriausybę. Tai V.Adamkaus valia į užsienio reikalų ministrus stumiamas buvęs vyriausiasis Lietuvos euroderybininkas, ambasadorius Jungtinėse Valstijose ir (dabar) Didžiojoje Britanijoje V.Ušackas. 2000 metų vasarą  šis politikas kuriam laikui buvo tapęs humoristinės „Dviračio žinių“ laidos „herojumi“ - tų metų birželio pabaigoje Lietuvos  užsienio reikalų viceministras V.Ušackas Palangoje buvo sumuštas ir apiplėštas: trys jauni vyrai  pajūryje sulaužė  neblaiviam, kaip teigiama, diplomatui nosį, sutrenkė galvą, atėmė jo mobilųjį telefoną ir piniginę, kurioje buvo 400 Lt, 80 JAV dolerių bei dokumentai.

REKLAMA

„Veikėjai lakstančiomis akimis”

Į liberalams ir liberalcentristams atitekusius postus turėtų klestelėti tų partijų lyderiai: Susisiekimo ministerijai vadovaus Eligijus Masiulis, Sveikatos apsaugos - Artūras Zuokas. Nors nė vienas partijos „Jaunoji Lietuva“ narys nepateko į Seimą, net ir ši radikali organizacija naujajame ministrų kabinete turės, galima sakyti, savo atstovą - 38 metų  verslininką D. Kreivį. Šis dabartinis krikščionis demokratas dar palyginti ne taip seniai buvo „Jaunosios Lietuvos“ vado Stanislovo Buškevičiaus dešinioji ranka. D.Kreivys kūrė ir šios organizacijos įstatus. Kartu su kitais jaunalietuviais praėjusio amžiaus paskutiniojo dešimtmečio pradžioje D.Kreivys vartė sovietų veikėjų paminklus (tik Lenino paminklo Kaune „Jaunoji Lietuva“ nelietė, Rusijos proletariato vado statulą 1990 metų vasarą  nukėlė pati „laikinosios sostinės“ savivaldybė). Panašiai kaip dabartinės Rolando Pakso vadovaujamos „Tvarkos ir teisingumo“ partijos narys, D. Kreivys tais laikais dažnai marširuodavo Vilniaus  gatvėmis iškėlęs liepsnojantį deglą. Aukščiausiosios Tarybos-Atkuriamojo Seimo pirmininkas V.Landsbergis, jaunalietuvius vadinęs „veikėjais lakstančiomis akimis”, tuomet tvirtino, kad „Jaunosios Lietuvos“ triukšmingi mitingai suteikia Maskvai progą postringauti apie būtinybę „ginti  LSSR rusus ir lenkus nuo lietuviškųjų ekstremistų“.    

Arnoldas Aleksandravičius

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų