REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Rusijos astrologas Aleksandras Zarajevas pareiškė, kad Barako Obamos pergalę JAV prezidento rinkimuose nulėmė žvaigždės. Kaip teigia Laisvosios Europos radijas, A. Zarajevas įtikinamą B. Obamos pergalę prognozavo dar prieš rinkimus.

REKLAMA
REKLAMA

Astrologas itin gyrė B. Obamos lyderio savybes ir teigė, jog jis primena Johną Kennedy‘į, kuris taip pat pagal astrologinį ženklą buvo liūtas.

REKLAMA

Tačiau tokios pagyros Demokratų partijos kandidatui nebuvo dažnas reiškinys Rusijoje. Priešingai nei Europa ir dauguma likusio pasaulio, Rusija Obamamanija nesusirgo. „Tik mažas žmonių ratas yra įsitikinę, kad jis yra ne tik naujas prezidentas, tačiau ir atspindi visus tuos pokyčius, apie kuriuos kalbėjo. Dauguma mano, kad tai tėra žodžiai“ – teigia Rusijos mokslų akademijos Sociologijos instituto ekspertė Marija Marskevič.

REKLAMA
REKLAMA

„Daug kas priklauso nuo to, kaip jis yra pristatomas žiniasklaidoje, ypač televizijoje. Pirmiausia jis buvo pristatomas kaip visiškai patirties neturintis politikas“ – teigė ekspertė.

Nepriklausomo Levados tyrimų centro atliktos apklausos duomenimis, maždaug du trečdaliai rusų netgi visiškai nekreipė dėmesio į JAV prezidento rinkimus. Iš tos mažumos, kuri visgi jais domėjosi, 35 proc. palaikė B. Obamą, 14 proc. respublikoną Johną McCainą, o 37 proc. teigė, kad jiems nerūpi, kas laimės rinkimus. Dar 14 proc. teigė esą neapsisprendę.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Tuo tarpu BBC apklausa 22 šalyse, kuriose buvo teiraujamasi 22 tūkst. žmonių nuomonės, parodė, kad B. Obama pasaulyje turi net keturiskart daugiau rėmėjų nei jo konkurentas J. McCainas. B. Obamą rėmė net 62 proc. prancūzų, 61 proc. vokiečių, 87 proc. jo tėvo gimtinės Kenijos gyventojų ir 71 proc. Nigerijos piliečių.

„Šis roko žvaigždės fenomenas, egzistuojantis Europoje, neegzistuoja Rusijoje. Jis niekada nebus tokia romantiška figūra rusams, kokia J. Kennedy buvo mano jaunystėje“ – teigė Vašingtone įsikūręs Rusijos politikos analitikas Andrejus Piontkovskis.

REKLAMA

Antivakarietiška nuotaika

A. Piontkovskis teigia, kad dalinai visą tai lems Rusijoje egzistuojančios antivakarietiškos, o ypač antiamerikietiškos nuotaikos. „Iš Kremliaus skleidžiama propaganda dabar identifikuoja Ameriką kaip priešą ir bet koks Amerikos prezidentas bus Rusijos priešas“ – teigė analitikas.

Be to, analitikai teigia, kad negalima ignoruoti ir rasistinių nuotaikų – tiek latentinių, tiek atvirai reiškiamų. Būtent rasistiniai motyvai taip pat gali paveikti rusų nuomonę apie B. Obamą.

A. Piontkovskis pažymi, kad vien šiais metais Rusijoje iš rasistinės neapykantos buvo nužudyti net 60 žmonių.

REKLAMA

Kiti analitikai pastebi, kad Rusijos valstybės kontroliuojama spauda dažnai vartoja subtilius rasistinius juokelius, kuriais iki šiol buvo siekiama pašiepti juodaodę JAV valstybės sekretorę Condoleezzą Rice.

Tiesa, Rusijos pagrindinė televizija kol kas vengia panašių juokelių apie B. Obamą. Priešingai, žiniasklaida itin pabrėžia jo istorinį vaidmenį šiuose rinkimuose.

Tačiau ekspertai teigia, kad tokiu atveju, jei konfrontacija tarp Maskvos ir Vašingtono neišnyks, B. Obama gali laukti, kad žiniasklaidos tonas jo atžvilgiu pasikeis.

Tiesa, kai kurie Rusijos politikai tikisi, kad B. Obamos prezidentavimas lems JAV ir Rusijos bendradarbiavimą, o ne konfrontaciją. Spalio 31 dieną per spaudos konferenciją Rusijos Dūmos Tarptautinių reikalų komiteto vadovas Konstantinas Kosačiovas pareiškė, kad B. Obamos „mentalitetas yra laisvas nuo Šaltojo karo prietarų“.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų