REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Samsung Omnia“ – dar vienas konkurentas, gerokai paspausiantis ir „iPhone“, ir „HTC Diamond“.   

REKLAMA
REKLAMA

Apie „Apple iPhone“ tikriausiai yra girdėję nuo darželinuko iki garbaus amžiaus piliečio, net ir ne itin besidominčio telefonais ir telekomunikacijomis: garbė reklamai ir žiniasklaidai. Apie „HTC Diamond“ – galėčiau lažintis, kad kur kas mažiau, nors jie taip pat niekuo nenusileidžia „Apple“ produktui. O apie „Samsung Omnia“? Tikriausiai tik besidomintys ir sekantys telefonijos  naujienas galėtų atsakyti „taip“. Kodėl šį kartą būtent „Omnia“? Todėl, kad tai dar vienas konkurentas, gerokai paspausiantis ir papurtysiantis „iPhone“. Lai mūšis prasideda! Tuo geriau mums, vartotojams.

REKLAMA





Dizainas

Praktiškai visą telefono viršutinę dalį užima didžiulis ekranas, kurio įstrižainė siekia net 8 cm. Po juo kiek žemiau randame atsiliepimo ir atsisakymo (ragelio padėjimo) klavišus ir jutiklinį pelės valdymo paviršių. Įrenginio matmenys yra 112x56,9x12,5 mm – gabaritai keliais milimetrais mažesni nei „Apple iPhone“, tačiau didesni nei „HTC Diamond“. Blizgantis metalo apvadas šiam įrenginiui suteikia solidumo. Nors korpusas, šonai ir ekrano apvadai atsparūs tiek tepliojimui, tiek įbrėžimams, tačiau pats ekranas ganėtinai jautrus. Pasinaudojus šiuo įrenginiu savaitę kitą, jau galima aptikti ne itin džiuginančių brūkšnių ar linijų. Kairiajame šone randame firminę „Samsung“ jungtį, skirtą tiek telefonui krauti, tiek sujungti su kompiuteriu, tiek prijungti ausines ar kitus įrenginius. Kiek aukščiau – kilputę, kaip vėliau paaiškėjo, skirtą visai ne įrenginiui po kaklu pasikabinti, o plunksnai pririšti, nes pačiame aparate jai vieta nenumatyta. Viršuje – įjungimo ir išjungimo mygtukas, dešiniajame šone net 4 mygtukai, kuriais galima įjungti fotoaparatą, valdyti garsą ir įjungti meniu. Kiekvienam iš jų gamintojas palieka galimybę priskirti dar po vieną papildomą funkciją. Nugarėlė vientisa, norint išimti akumuliatorių ar pakeisti SIM kortelę, teks nuimti ją visą. Reikia pažymėti, kad konstrukcija labai tvirta ir tvarkinga, tad ir po kelerių metų vargu ar atsiras kokių dangtelio klibėjimo ar barškėjimo triukšmų. Be to, nugarėlėje įsitaisiusi ir 5 MP fotokamera su blykste ir automatinio fokusavimo sistema. Apskritai, „Omnia“ atrodo nepriekaištingai – minimalistinis ir solidus. Tiesa, šiek tiek erzina tarp ekrano, klavišų ir korpuso esantys maži tarpeliai, kuriuose sėkmingai kaupsis dulkelės, tad be siurblio ar „šiaurės po nosim“ neišsiversit.

REKLAMA
REKLAMA

Ekranas ir valdymas

„Apple iPhone“ turi 16 milijonų atspalvių, 320x480 taškų raiškos, 8,75 cm įstrižainės ekraną, kuris gerokai lenkia „Samsung Omnia“ turimą 8 cm įstrižainės ir 240x400 taškų raiškos ekraną, atkuriantį 65 tūkst. atspalvių. Juos abu gerokai lenkia HTC su kur kas mažesniu –„tik“ 7 cm  įstrižainės – ekranu, kurio  raiška 640x480 taškų, o atkuriamų atspalvių – 65 tūkst., tad šis ekranas atrodo geriausiai iš visos trijulės. Visa trijulė turi jutiklinius ekranus ir judesio detektoriais, t. y. pakreipus aparatą horizontaliai, meniu automatiškai persiverčia žiūrėjimo kryptimi. Kodėl tiek daug apie ekranus? Todėl, kad „Samsung Omnia“ įdiegta „Windows Mobile 6.1“ operacinė sistema ir įrenginys valdomas būtent liečiant ekrane esančius meniu punktus, ištempiant iš meniu juostos, sugrūdant atgal ar tiesiog atsivėrus standartinį meniu. Meniu punkteliai pakankamai stambūs, tad patogūs valdyti pirštais, neimant plunksnos į rankas. Tiek spartusis meniu, esantis ekrano šone, tiek pagrindinis greitai reaguoja į prisilietimus, paklusniai rodo vieną ar kitą vietą, atsiveria ar užsiveria. Prisilietimais galima nutemti programas į ekraną, jas didinti, peržiūrėti ar grąžinti atgal. Tiesa, norėdami surinkti tekstą (teksto, skaitmenų ar simbolių klaviatūra), be plunksnos neišsiversite. Telefono numerį surinkti ranka taip pat lengva, tačiau norint išsirinkti adresatą iš užrašų knygutės, vėl prireiks plunksnos ar ko nors smulkesnio. Prisilietimus ekrane patvirtina silpnas suvibravimas, o funkcijų atšaukimą – tylus pyptelėjimas. „Samsung“ pasistengė perdaryti operacinę sistemą „Windows Mobile 6.1“ taip, kad ji būtų patogi valdyti pirštų prisilietimais, tačiau norint įvesti tekstą, SMS žinutes ar renkantis detalesnes nuostatas, be plunksnos ar tušinuko išsiversti sunku. Tiesa, HTC visiškai perdarė šią sistemą, įvesdama 3D parinktis, kitaip išdėstydama meniu ir valdymą. Galima sakyti, kad čia „Samsung“ šiek tiek sutaupė. Tarp mygtukų „Samsung“ dar įtaisė jutiklinį plotą, kurį liečiant pirštu, galima valdyti žymeklį ekrane. Ši funkcija labai primena nešiojamųjų kompiuterių jutiklinius plotus. Išties funkcija įdomi, tačiau dideliu produktyvumu nepasižymi. Vargu ar daugumai patiks tokia parinktis, tuo labiau kad prie jos reikia priprasti. Ji naudinga tik vartant žiniatinklio puslapius. Tiesa, gamintojas paliko galimybę šį jutiklinį plotą perprogramuoti ir pasidaryti 5 krypčių tradicinį valdiklį, kuris labiau patiks vartotojams, jau susidūrusiems su delninukais.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Techninės galimybės



„Samsung Omnia“ praktiškai niekuo nenusileidžia konkurentams, o kai kuriomis savybėmis  juos net lenkia. Šis aparatas gali prisijungti prie 4 dažnių GSM tinklų nuo 850 iki 1900 MHz ir suderinamas su HSDPA. 3G tinkle duomenų siuntimo sparta gali siekti net 7,2 Mbps. Į telefoną įmontuotas 624 MHz procesorius, įrenginys turi 128 MB operatyviąją ir tokios pat talpos „Flash“ atmintinę programoms paleisti ir saugoti. Priklausomai nuo modelio (jų bus dviejų tipų), vartotojas gali pasirinkti aparatą su 8 arba 16 GB vidine atmintine, o tie, kam šių gigabaitų mažoka, jų galės pasidauginti naudodamiesi „microSD“ atminties kortelėmis. Taip pat šis telefonas palaiko „Wi-Fi“ b/g ryšį, su kompiuteriu gali bendrauti tiek „Bluetooth“, tiek USB 2.0 ryšiu. Prie papildomų savybių galima paminėti EMS, MMS ir el. pašto galimybę ir sinchronizavimą, suderinamumą su WAP, HTML ir RSS, įdiegtas interneto naršykles „Internet Explorer“ ir „Opera“, neribojamą adresinės įrašų kiekį, „Pocket Office“ programų rinkinį, leidžiantį ne tik žiūrėti, bet ir redaguoti „Word“, „Excel“ ar „PowerPoint“ failus. Pramogų mėgėjams patiks integruoti „Google Maps“ su prie  fotografijų prisegamomis koordinatėmis, MP3, AAC ar WMA grotuvas, galimybė žiūrėti „DivX“, „Xvid“ ar MP4 formato filmukus ir žaisti „Java“ žaidimus. Be to, prie įrenginio dar galima prijungti  TV, valdyti jį balsu ir naudotis GPS funkcija, kuri, tiesa, be atminties kortelės ir papildomos programinės įrangos („Route66“) neveikia. Baterijos pokalbiams turėtų užtekti iki 5 val. 50 min, o budėjimo būsena turėtų trukti net iki 500 val.

REKLAMA

Įspūdžiai

Aparatas, žiūrint iš šalies, ne daug kuo skiriasi nuo įprastinių telefonų, tad netraukia aplinkinių dėmesio. Ką gi, norint pasipuikuoti prieš draugus ar kolegas, teks demonstruoti jo galimybes. Nedidelių matmenų telefonas lengvai telpa delne, tad šiek tiek pasitreniravus galima išmokti jį valdyti viena ranka. Korpuso apatinė dalis ir ekranas neatsprūs įbrėžimams, tad norint išlaikyti įrenginį kuo ilgiau tvarkingesnį, teks nešiotis specialiame dėkle. Raiškaus ir kontrastingo ekrano matomumo kampas didelis, be to, tekstas lengvai įskaitomas dienos šviesoje. Dėl įmontuoto fotodaviklio „Samsung Omnia“ automatiškai koreguoja ekrano apšvietimo intensyvumą, tokiu būdu parenkamos geriausios nuostatos skaitymui ir taupoma baterijos energija. Ekranas jautrus bet kokiems prisilietimams, tad nešiojantis kišenėje ar dėkle teks jį rakinti. Tiesa, nuo atsitiktinių spustelėjimų žandu pokalbio metu ar pan. saugo gamintojo įdiegta funkcija, leidžianti vartotojui pačiam pasirinkti, po kelių sekundžių nuo pokalbio pradžios išjungti ekraną. Pašnekovas girdimas aiškiai, garsas stiprus, pašalinių triukšmų beveik nesijaučia, tačiau naudojant laisvų rankų sistemą, garsiakalbis nepajėgia atlikti savo užduočių. Tą patį galima pasakyti ir apie skambučius bei muzikos atkūrimą. Polifoninės melodijos skamba puikia, garsas minkštas ir švarus, tačiau MP3 – tiek naudojant skambučiui, tiek klausant be ausinių, veikia silpnokai, trūksta galios. Muzikos grotuvas vidutiniškas, nepasižymi ypatingomis funkcijomis, neturi papildomų nuostatų, tačiau ausinių kokybė gera ir muzika skamba neblogai. Vibroskambutis vidutinio stiprumo. Dėl fotokameros priekaištų jokių. 5 MP jutiklis savo darbą atlieka puikiai, nuotraukos gaunamos ryškios, gražios, mažai šiukšlių. Fotografuojant žmones, padeda automatinės veido, šypsenos aptikimo funkcijos. Kiek prastesnė situacija su interneto naršyklėmis. Jų čia netgi dvi – „Internet Explorer“ ir „Opera“, tačiau susidaro įspūdis, kad jos neišnaudoja nei ryšio spartos, nei aparato galimybių, o žiniatinklio  puslapių skaidymas į dalis tiesiog „užknisa“. Apie naudojamą „Wi-Fi“ ar „Bluetooth“ ryšį informuoja mažytis indikatorius, paslėptas VGA kameroje, tačiau jis toks silpnas ir mažas, kad jo praktiškai nesimato ir jo vertė abejotina.

REKLAMA

Programoms gamintojas paliko per 50 MB operatyviosios atminties. Kiekis lyg ir nedidelis, tačiau jo užtenka programoms paleisti ir valdyti, strigimų ar uždelsimų praktiškai nesijaučia. Dauguma nuostatų atliekama automatiškai, naudotojo sąsaja pakankamai draugiška ir patogi, o automatiškai atsirandantys pranešimai apie gautas SMS, priminimus ar kalendoriaus įrašus džiugina akį ir šiek tiek primena vaizdus, matytus filme „The Island“.

Pabaigai

Tiek „Samsung Omnia“, tiek „Apple iPhone“, tiek ir „HTC Diamond“ labai panašūs. Skirtumai neesminiai.. Kuris iš jų užims lyderio poziciją, sunku pasakyti. „Apple“ turi pakankamai suderinamumo ir programinės įrangos spragų (ne paslaptis, kad iki mūsų šie įrenginiai atkeliauja gerokai „apkarpyti“), o operacinei sistemai „Windows Mobile“, kurią naudoja „Samsung“ ir HTC, mokamų ir nemokamų aplikacijų prikepta tūkstančiai. Apie HTC produktus Lietuvoje žinoma dar ne itin plačiai, o štai apie bendrovę „Samsung“ vartotojai jau spėjo susidaryti vienokią ar kitokią nuomonę.



Trumpai


„Samsung Omnia“ – tai įdomus, neprovokuojantis, tačiau išsiskiriantis įrenginys, tinkamas  labiau verslo pasauliui, savo funkcijomis ir galimybėmis gerokai lenkiantis daugumą šiuo metu rinkoje esančių telefonų. Taigi kova pranašaujama arši, ypač tuomet, kai pamatysime, kokia  šachmatų figūra žengs „Sony-Ericsson Xperia“!

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Techninės charakteristikos

GSM 850/900/1800/1900 MHz palaikymas

HSDPA 2100 MHz palaikymas

Matmenys: 112x56.9x12.5 mm

Svoris: 122 g

Ekranas 8 cm, 240x400 taškų raiškos, 65 tūkst. spalvų.

Jutiklinis ekranas su judesio detektoriumi

Atmintinė: 128 MB RAM, 128 MB ROM, 8 arba 16 GB vidinė

Ryšys: 3G 7.2 Mbps, „Wi-Fi“ b/g, „Bluetooth“, USB 2.0

5 MP fotokamera

„Pocket Office“ programų rinkinys

MP3, „DivX“ grotuvas, FM radijo imtuvas

Budėjimo laikas iki 500 h, pokalbio trukmė iki 5 h 50 min.

Gausus komplektas

Kaina – 1900 Lt

Egidijus Pranevičius



Žurnalas „Naujoji komunikacija“, 2008 Nr. 10

Numeryje taip pat skaitykite:

„IFA 2008“ – technologijų sostinė Europoje

Kada sublizgės „Google Chrome“?

„Skynet“ – 10 metų

Ausinės žaidimų aistruoliams ir plepiams

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų