REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Vyriausiajai rinkimų komisijai (VRK) sekmadienį paskelbus oficialius Seimo rinkimų rezultatus, socialdemokratai laukia prezidento Valdo Adamkaus reakcijos į jų iniciatyvą dėl rinkimų rezultatų naikinimo sostinės Šeškinės apygardoje.

REKLAMA
REKLAMA

Tačiau Prezidentūros atstovai tvirtina, jog prezidentas negali reaguoti į socialdemokratų prašymą pagal turimą kreipimąsi, nes jis neatitinka įstatymų keliamų reikalavimų.

REKLAMA

Socialdemokratai praėjusią savaitę prezidentui įteikė kreipimąsi, prašydami kreiptis į Konstitucinį Teismą, kad šis panaikintų Šeškinės apygardos, kur pergalė iš socialdemokratės Vilijos Blinkevičiūtės rankų po balsų perskaičiavimo perėjo konservatoriui Audroniui Ažubaliui, rinkimų rezultatus.

„Kreipimasis prezidentui įteiktas, dabar galime tik laukti jo reakcijos“, - BNS antradienį sakė socialdemokratų atstovas rinkimams VRK Julius Jurginis.

REKLAMA
REKLAMA

Pagal įstatymą, partijos bei kandidatai VRK sprendimus arba atsisakymą nagrinėti skundus dėl Seimo rinkimų įstatymo pažeidimų ne vėliau kaip per 24 valandas po to, kai paskelbiami oficialūs rinkimų rezultatai, gali apskųsti Seimui ar prezidentui. Tokiais atvejais Seimas ar prezidentas ne vėliau kaip per 48 valandas kreipiasi į KT su paklausimu dėl Seimo rinkimų įstatymo pažeidimo.

Prezidentūros Teisės departamento vadovės, prezidento patarėjos Aušros Rauličkytės vertinimu, socialdemokratų pateiktas prašymas negali būti traktuojamas kaip minėto įstatymo apibrėžtas skundas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Socialdemokratų kreipimasis neatitinka Seimo rinkimų įstatymo 86 straipsnio reikalavimų, nes turi būti skundžiamas VRK sprendimas, o šiuo atveju VRK sprendimas nebuvo apskųstas, nes net paties sprendimo tuo metu nebuvo“, - antradienį BNS aiškino prezidento patarėja Aušra Rauličkytė.

Perskaičiuoti balsus Šeškinės rinkimų apygardoje nutarta, kai paaiškėjo, jog V. Blinkevičiūtė 32 balsais nugalėjo konservatorių A. Ažubalį. Praėjusią savaitę perskaičiavus galiojančius biuletenius aptikta, kad Seimo rinkimus Šeškinėje vis dėlto laimėjo A. Ažubalis. Atsirado per 80 balsų A. Ažubalio naudai, kurie per rinkimus buvo priskaičiuoti prie palaikančiųjų V. Blinkevičiūtę.

REKLAMA

Balsų skaičiavimo peripetijas Šeškinės apygardoje VRK prašymu aiškinosi Vilniaus miesto apylinkės prokurorai, tačiau nusikaltimo požymių skaičiuojant balsavimo biuletenius nerado.

Prokurorai apie savo sprendimą VRK informavo šeštadienį, prieš tvirtinant galutinius Seimo rinkimų rezultatus sekmadienį.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų