REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Kam baterijos nusėdo po siautulingo Helovino (jei švenčiate šią senovės airių šventę), naują savaitę pradėkite ramiai ir kultūringai.

REKLAMA
REKLAMA

Pirmadienis. Lapkričio 3 d. 19.00. LTV didžioji studija. Vilnius

Didysis hadronų kolaideris, absoliučiai juodas kūnas ar „Garso Kubas“ - prietaringam ir neišsimokslinusiam žmogeliui skamba lyg tamsiosios jėgos.

REKLAMA

Tačiau pašalinus tikėjimą ir išlaisvinus žinojimą, pasirodys, kad „Garso Kubas“ nėra kažkoks baisus dalykas, o tiesiog Karlsruhės meno ir medijų centro (Vokietija) idėja, kur muzikinės kompozicijos „eksponuojamos“ analogų pasaulyje neturinčiame kubo formos statinyje iš specialaus stiklo. Kompiuteriu valdoma 50 garso šaltinių sistema išskleidžia kūrinius kubo erdvėje, į kurią „panardinti“ klausytojai gali klausa sekti kūrinio akustinį vyksmą erdvėje. „Garso Kubo“ projekte Vilniuje pasirodys ir du garsūs muzikantai: trombonistas Mike Svoboda ir pianistas Sebastianas Berweckas. Koncerto programa: György Kurtagas jaunesnysis. „Spaces Talks“, Ludgeris Brümmeris „Glassharfe“, Hans Tutschku „Zellen Linien“ ir Ričardo Kabelio naujausias kūrinys (festivalio „Gaida“ užsakymas).“

REKLAMA
REKLAMA

Tikiuosi, kad beveikdamas „Garso Kubas“ nesuges ir nesunaikins Nacionalinės televizijos ir mūsų planetos.

Antradienis. Lapkričio 4 d. 20.00 val. Klubas Balsas.lt. Vilnius

Pirmąją lapkričio mėnesio darbo dieną Jungtinės Karalystės roko grupė „Uriah Heep“ Vilniuje pristatys savo naująjį albumą „Wake the Sleeper“. Jie bandys iš miego pažadinti senus sunkiojo roko gerbėjus.

Prisimenu, kai pirmą kartą legendinė grupė atvažiavo į Lietuvą, viena iš televizijų parodė beveik verkiantį iki pusės nuogą metalistą, kuris pasikūkčiodamas pasakojo, kad „Uriah Heep“ laukė visą gyvenimą. Ir žiauriai nusivylė tuo, ką pamatė ir išgirdo. Nuo tos dienos prabėgo daug laiko, Lietuvą aplankė galybė įvairiausių muzikos žvaigždžių. Todėl būtų kvaila verkti ir tikėtis, kad jaunystės stabukai gros taip pat šauniai kaip anksčiau ar atrodys, lyg nužengę nuo 20 metų senumo plokštelės viršelio.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Taip „Uriah Heep“ irgi neatrodys:

Trečiadienis. Lapkričio 5 d. 21.30 val. Šiuolaikinio meno centras. Vilnius


Antras „ISCM Pasaulio muzikos dienos 2008“ renginys, kurį pristatome šią savaitę - tai originalių idėjų nestokojantis ir lyderiaujantis britų avangardinės muzikos ansamblis „Apartment House“. Jis pristatys fluxus programą su pasaulyje gerai žinomais, tačiau Lietuvoje retai atliekamais Jurgio Mačiūno opusais ir originalaus minimalisto Ryčio Mažulio kūrinių premjeromis.

Jurgis Mačiūnas žinomas daug labiau nei „Apartment House“. Bandydamas surasti kokios nors informacijos apie lyderiaujantį britų avangardinės muzikos ansamblį, internete daug daugiau sužinojau, kiek kainuoja prašmatnūs apartamentai Sofijoje, Singapūre ar Kalifornijoje.

REKLAMA

Ketvirtadienis. Lapkričio 6 d. 20.00 val. Utenos pramogų arena. Vilnius


Vokiečiai rokeriai „The Scorpions“ - viena sėkmingiausių Europoje susikūrusių grupių. Per savo karjerą jie pardavė daugiau nei 22 milijonus įrašų ir beveik kiekvienais metais nepamiršta užsukti ir į Lietuvą. Šį kartą jie tai padarys ketvirtadienį.

Išpopuliarėję savo 1984 m singlu „Rock You Like a Hurricane“, „skorpionai“ kaip seni dinozaurai koncertuoja, leidžia albumus ir neketina sustoti. Matyt, reiks dar vienam asteroidui rėžtis į žemę, kad „The Scorpions“ išnyktų. Po kokių 65 milijonų metų paleontologai aptikę jų gitaras, lietpalčius ir siauras odines kelnes, visa tai išeksponuos Čikagos gamtos istorijos muziejuje, stebėdamiesi Vokietijos rokerių galia ir buvusia šlove.

REKLAMA

Kadangi „The Scorpions“ pasirodys su Kauno simfoniniu orkestru, viskas turėtų atrodyti maždaug tai:

Penktadienis. Lapkričio 7 d. 18.00 val. Klaipėdos koncertų salė. Klaipėda


Jis kartu su Merilin Monro, Zigmundu Froidu ir kitais žinomais žmonėmis puikavosi ant bitlų „Sgt. Pepper's Lonely Hearts Club Band“ albumo viršelio, jo patarimų klausėsi „Aphex Twins“ ir kiti elektroninės muzikos autoritetai. Vakarų Vokietijos vyriausybė užsakė kompozitoriui parašyti kantatą „Sirius“, kurią 1976 liepos 4 d.  padovanojo JAV 200 metų nepriklausomybės proga.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Visi šie ditirambai vokiečių kompozitoriui Karlheinzui Stockhausenui, kuris laikomas vienu XX amžiaus muzikos simbolių. Šiemet jam būtų sukakę 80 metų, tačiau 2007-ųjų gruodį kompozitorius mirė. Šiai asmenybei skirtas „Ensemble für Intuitive Musik Weimar“ / „Weimaro intuityvios muzikos ansamblio“ koncertas „Garso kelionė“, kuris  Klaipėdos koncertų salėje vainikuos festivalį „Permainų muzika“

K. Stockhauzenas domėjosi mokslu, technologija, religija, kosmologija ir misticizmu. Jis buvo išprotėjęs dėl muzikos. Vien savo septynių operų ciklą „Licht“ , trunkantį 29 valandas K. Stockhauzenas kūrė daugiau nei dvidešimt metų. Kūrinys paremtas Urantijos knyga (Urantia book), kurią, pasak kai kurių žmonių, į Žemę atgabeno ateiviai.

REKLAMA

Man tokia muzika nuobodi, tačiau jei jūs atsidursite penktadienį Klaipėdos koncertų salėje, tikėkitės, kad organizatoriai bent paskraidins malūnsparniu:

Šeštadienis. Lapkričio 8 d. 22.00 val. klubas „Gravity“ Vilnius

Pakaks akademinės muzikos ir senovinio sunkiojo roko. Šeštadienis. Metas save parodyti, į kitus pasižiūrėti. Todėl teks nuvykti į madingiausią sostinės klubą „Gravity“, kur pasirodys suaugęs vyras, 44 metų techno muzikos tėtis iš Detroito Kevinas Saundersonas. Besimokydamas Belleville miesto vidurinėje mokykloje, kuri, be vidutiniškų amerikietiško futbolo ir beisbolo žaidėjų, garsėja dar ir tuo, kad joje gimė techno muzika, Kevinas su dviem bičiuliais sukūrė grupę „džiazovu“ pavadinimu „The Belleville Three“. Štai šitie vyrukai ir buvo techno muzikos pionieriai. Jie pirmieji pradėjo naudoti analoginius sintezatorius bei ankstyvąsias ritmo mašinas.

REKLAMA

Tačiau, kodėl negalėjai, pone Saundersonai, pas mus atvažiuoti prieš 15 metų, kai šokdinom mergikes mokyklos „diskantuose“, klausydami „2 Unlimited“? Techno, techno, techno.

Matyt, jei nebūtų išradęs techno muzikos, Kevinas Saundersonas irgi būtų tapęs vidutinišku sportininku. Šitame interviu atlikėjas pasakoja, kodėl jam patinka beisbolas:

Sekmadienis. Lapkričio 9 d. 18.00 val. Klaipėdos žvejų rūmai. Klaipėda

Visą laiką pavydėjau Andriui Mamontovui optimizmo. Vakar buvau Kaune ir mačiau, kaip tuninguotose mašinose patogūs jaunuoliai dragina. Kostiumuotų nevykėlių partiją pakeitė kita kostiumuotų nevykėlių partija, o šou-fucking biznis dar niekada nebuvo toks galingas kaip dabar. Bet kokiu atveju, A.Mamontovas - rokavas maištininkas geriau, nei A.Mamontovas - išskydęs meilės dainius. O ypač tai išryškėja scenoje. Todėl būtinai reikia apsilankyti paskutiniuose jo pasirodymuose Lietuvoje prieš jam išvystant į JAV koncertuoti.

Epizodas iš A.Mamontovo atliekamos dainos „Mes čia“. Tik pritildykite savo garsiakalbius, labai blogas įrašas:


REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų