REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Lapkričio 4 d. duris atvers Vytauto Didžiojo karo muziejaus (VDKM) Karo technikos ir transporto Vilniaus skyrius.

REKLAMA
REKLAMA

Olandų gatvėje įkurtame muziejuje eksponuojama apie 40 vnt. Lietuvos kariuomenės technikos pavyzdžių, atspindinčių laikotarpį nuo 1990 metų iki šių dienų.

REKLAMA

VDKM Karo technikos ir transporto Vilniaus skyriaus (Olandų g. 21A, Vilnius) atidarymo ceremonija prasidės 12 val. Krašto apsaugos ministras Juozas Olekas ir Vytauto Didžiojo karo muziejaus direktorius pulkininkas leitenantas dr. Gintautas Surgailis perkirps atidarymo juostelę, gros Krašto apsaugos savanorių pajėgų orkestro bigbendas, aidės senovinio pabūklo salvės, Lietuvos kariuomenės orkestras atliks „defilė“ programą.

„Kariuomenė – kaip gyvas organizmas, jis nuolatos keičiasi. Pradėję praktiškai nuo nulio ir kai kurios dovanotos technikos, pastaraisiais metais palaipsniui ją keičiame ir pereiname prie naujų modernių ginklų ir technikos,“ – sakė krašto apsaugos ministras prieš atidarymą lankydamasis kuriamo muziejaus teritorijoje.

REKLAMA
REKLAMA

Kariuomenės vadovybės įsakymu nurašant pasenusią techniką ar ją keičiant nauja, muziejui paliekami po du kiekvieno tipo technikos egzemplioriai. Muziejaus lankytojai jau antradienį pamatys pabūklą, katerį, motociklus, įvairią ratinę ir vikšrinę techniką: šarvuočius, „dodžus“, mažuosius visureigius, benzinvežius.

Taip pat lankytojai galės apžiūrėti tankus T-55 ir T-72, kuriuos 2006 m. muziejui padovanojo Lenkijos gynybos ministerija. T-72 tankai buvo panaudoti 1991-ųjų sausį, šturmuojant Vilniaus televizijos bokštą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Šalia grėsmingos karinės technikos yra ir šarvuotas „Mesedez-Benz“ markės automobilis, kuriuo važinėjo pirmasis atkurtos valstybės ginkluotojų pajėgų vadas. Greta yra Vyriausybės, kuriai vadovavo Gediminas Vagnorius, iš Lietuvos rezervo pirktas automobilis „zaporožec“.

Ekspozicija bus nuolat papildoma. Planuojama atgabenti radarų, artilerijos technikos pavyzdžių, kitos sunkiosios technikos.

Teritorija Olandų gatvėje kariškiams priklauso nuo 18 a. pabaigos. Iš pradžių čia buvo parako ir ginklų saugykla, 1832 m. pastatai buvo perduoti Vilniaus tvirtovei. Tarpukariu iki 1939 m. jie priklausė Lenkijos sandėlių tarnybai, o atgavus Vilnių – čia įsikūrė Lietuvos kariuomenės šarvuočių ir auto rinktinė. Sovietmečiu teritorijoje šeimininkavo sovietų armija, jai išėjus čia įsikūrė Krašto apsaugos savanorių pajėgų Didžiosios kovos apygardos 8-oji rinktinė.

REKLAMA

Krašto apsaugos ministras Juozas Olekas prieš atidarymą apžiūrėdamas muziejaus teritorijoje vykstančius parengiamuosius darbus ir pirmuosius eksponatus sakė: „Šalies gynyba yra ne tik su ginklu rankoje. Ji prasideda nuo natūralaus domėjimosi kariniais dalykais, gyvo pamatymo, žinojimo, kaip tai atrodo, veikia ir kam tai naudojama“.

Renginio pradžia lapkričio 4 d. 12 val. Adresas Olandų g. 21A, Vilnius.

Muziejus veiks darbo dienomis nuo 8 iki 17.00 val. Lankymas nemokamas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų