REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Vyriausybei vadovaus Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD) pirmininkas Andrius Kubilius, Seimui - Tautos prisikėlimo partijos (TPP) narys, greičiausiai jos pirmininkas Arūnas Valinskas. Konservatoriai gaus ir daugiausia - 7 - ministrų portfelius. Liberalų sąjūdžiui atiteks trijų ministerijų portfeliai, TPP - dviejų, Liberalų ir centro sąjungai - taip pat dviejų.



Konservatoriai apyaiškiai

Vyriausybei vadovaus Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD) pirmininkas Andrius Kubilius, Seimui - Tautos prisikėlimo partijos (TPP) narys, greičiausiai jos pirmininkas Arūnas Valinskas. Konservatoriai gaus ir daugiausia - 7 - ministrų portfelius. Liberalų sąjūdžiui atiteks trijų ministerijų portfeliai, TPP - dviejų, Liberalų ir centro sąjungai - taip pat dviejų.



Konservatoriai apyaiškiai

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Po antrojo derybų raundo konservatorių lyderis A.Kubilius pranešė, kad TS-LKD pretenduoja į finansų, ūkio, žadamą steigti energetikos, užsienio reikalų, krašto apsaugos, socialinės apsaugos ir darbo bei žemės ūkio ministrų portfelius. TPP atstovai, be Seimo, dar vadovaus Aplinkos ir Kultūros ministerijoms. Liberalų sąjūdis turės Susisiekimo, Švietimo ir mokslo bei Teisingumo ministerijų vadovų postus. Liberalų ir centro sąjungai liko Vidaus reikalų bei Sveikatos apsaugos ministerijos. Šį pasiskirstymą koalicijos partneriai sutvirtino parašais. Pasak A.Kubiliaus, tai sutartis, kurios ateitis - muziejuje.

REKLAMA

Kadangi koalicijos partneriai oficialiai pranešė tik vieną šimtaprocentinę pavardę - premjero, vakar ir toliau nestigo prognozių dėl būsimų ministerijų vadovų. Manoma, kad finansų ministru konservatoriai siūlys tapti Lietuvos banke dirbančiam autoritetingam finansų analitikui Raimondui Kuodžiui. Taip pat kandidatu į finansų ministrus minimas Statistikos departamento vadovas Algirdas Šemeta neneigia, jog „pokalbių ta tema“ būta. Jis sakė šią savaitę „dalyvavęs pokalbiuose apie valstybės finansų ateitį, tačiau jokių sprendimų esą nepriimta“. Paklaustas, ar sutiktų tapti finansų ministru, A.Šemeta tvirtino, kad mąstytų, nes reikia gerai apsvarstyti visus „už“ ir „prieš“.

REKLAMA
REKLAMA

Ūkio ministro postas siūlomas partijos nariui makroekonomikos ekspertui Dainiui Kreiviui, kuris yra baigęs istorijos mokslus Vilniaus pedagoginiame universitete, o dabar vadovauja UAB „Baldenis“ valdybai.

Vadovauti nuo Ūkio planuojamai atskirti Energetikos ministerijai kviečiamas buvęs ekonomikos viceministras Arvydas Sekmokas. Šiuo metu jis yra UAB „DocLogix“ vadovas. Kalbama, jog jau gauti preliminarūs šių kandidatų patvirtinimai, kad jie pasiruošę eiti atsakingas pareigas.

Krašto apsaugos ministre greičiausiai taps Rasa Juknevičienė, žemės ūkio ministru - Seimo Kaimo reikalų komiteto narys, Lietuvos šeimos ūkininkų sąjungos pirmininkas Kazimieras Starkevičius.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Vienas konservatorių sparnas tikina, kad vyksta derybos su dabartiniu šalies ambasadoriumi Didžiojoje Britanijoje Vygaudu Ušacku, ar jis sutiktų užimti užsienio reikalų ministro postą. Tačiau kiti tvirtina, jog šios kandidatūros joks oficialus partinis organas net nebuvo svarstęs. „Tai veiksmai tų, kurie nenori rimtų permainų diplomatinėje tarnyboje, todėl bando prakišti žmogų iš vidaus. Prezidentūra ir "valstybininkai" tikisi kandidato, kuris būtų savas ir valdomas“, - tvirtino politikas, dar rugsėjį buvęs oficialiai pristatytas kaip vienas galimų kandidatų į užsienio reikalų ministrus A.Kubiliaus komandoje. Ministro kėdė matuojama ir dabartiniam ministerijos valstybės sekretoriui Deividui Matulioniui. Tačiau vilties turi ir parlamentaras Audronius Ažubalis.

REKLAMA

Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos, kurią ketinama reformuoti į Šeimos ir socialinių reikalų, vadovės postas gali būti pasiūlytas čia jau dirbusiai Irenai Degutienei. Kitas kandidatas - Valentinas Stundys, atvedęs krikščionis demokratus į jungtinę TS-LKD partiją.

Partnerių nežinomieji

TPP, pretendavusi į teisingumo ministrus ir šį postą siūliusi teisės prof. Vytautui Nekrošiui, gavo Aplinkos ir Kultūros ministerijas. „Kultūrininkų“ ši partija turi į valias - nuo Antano Nedzinsko iki Ingos Valinskienės bei daugelio kitų realybės šou dalyvių. Kas stos prie šalies kultūros vairo, oficialiai neskelbiama, tačiau TPP programos dalyje „Kultūra ir sportas“ rašoma, kad „Lietuvos kultūra ir sportas niekada neprisikels, jei nebus įgyvendintos šios pagrindinės kryptys: kultūros paveldo apsauga, lietuviško kino meno atgaivinimas, sporto infrastruktūros plėtra“ ir pan. Dar kuklesnė „Gamtos apsaugos“ programos dalis. Joje teigiama, jog „Švari Lietuva - ateities kartoms“ neįmanoma be naujausių technologijų, darančių mažiausią žalą gamtai.

REKLAMA

Vis dėlto vargu ar Kultūros ministerija bus patikėta žvaigždėms. Jau greičiau šis portfelis gali tekti teisininkui Vytautui Kurpuvesui, verslininkui Vincui Babiliui ar prie TPP Seime prisidėsiančiam dabartiniam teisingumo ministro patarėjui Mantui Varaškai. Ta pačia logika gali būti parinktas ir aplinkos ministras.

TPP derybų pradžioje reikalavo Teisingumo, Vidaus reikalų ministerijų, Seimo Nacionalinio ir gynybos komiteto (NSGK) vadovų postų. Ir tuo sukėlė nemažą nerimą derybų partneriams. Tai, kad A.Valinskui atiteko „neutralios“ ministerijos ir Seimo vadovo postas, šiek tiek apramino tuos, kurie baiminosi „valstybininkų“ įsigalėjimo.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Liberalų sąjūdis švietimo ir mokslo ministru norėtų matyti dabartinį Seimo vicepirmininką Gintarą Steponavičių, kuris yra aštriai kritikavęs iki šiol vykdytą vadinamąją švietimo reformą, o susisiekimo - savo lyderį Eligijų Masiulį. Dar neapsispręsta, kas galėtų užimti teisingumo ministro kėdę.

Liberalų ir centro sąjunga vidaus reikalų ministru gali siūlyti juo jau dirbusį Raimondą Šukį, bet gali palikti ir dabartinį - Regimantą Čiupailą. Neaišku, kas imsis vadovauti sveikatos apsaugai.

Partijų atstovai vieningai tvirtino, kad konkrečios ministrų pavardės bus paskelbtos tik po Vėlinių, kai jas apsvarstys partijų valdantieji organai.



Rebusai dėl komitetų

REKLAMA

Pasidalijusios ministrų portfelius valdančiąją daugumą formuojančios partijos ėmė skirstytis parlamento komitetų vadovų postus. A.Kubilius teigė, jog pasiskirsčius ministerijas "daugmaž aiškios ir kitos struktūros - Seimo valdyba bei Seimo komitetai". Pasak konservatorių lyderio, konkrečiai nenuspręsta, kokios partijos narys kokiam komitetui vadovaus. Šis pasiskirstymas priklausys ir nuo to, kurie naujieji parlamentarai išeis dirbti į Vyriausybę.

Tačiau partijos jau yra pateikusios savo pageidavimų sąrašą.

Liberalų sąjūdis siekia vadovauti Biudžeto ir finansų komitetui, į jį pretenduoja ir konservatoriai. Liberalcentristai nori Seimo NSGK vadovo posto. Tačiau pretenzijų į jį turi ir TPP. TS-LKD taip pat pretenduoja į Ekonomikos, Europos reikalų, Sveikatos reikalų, Švietimo, mokslo ir kultūros, Užsienio reikalų, Kaimo reikalų komitetų pirmininkus.

TPP akiratyje dar yra Teisės ir teisėtvarkos bei Valstybės valdymo ir savivaldybių komitetai. Liberalų sąjūdis Biudžeto ir finansų komiteto pirmininko kėdėje mato Kęstutį Glavecką, konservatoriai - Rimantą Dagį.

 Rimantas Varnauskas

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų