REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Vis labiau vėstant orams ir greičiau temstant dangui dažnas skundžiasi slogia nuotaika, suprastėjusia sveikata. Kartais atrodo, kad viskas krinta iš rankų. Žmonės nebesusitvarkydami su savimi ieško nesėkmių priežasčių ir neradę jų savyje žvilgteli į dangų. Ne Dievo ieškodami, o Saulės. Pasirodo, ne be pagrindo.

REKLAMA
REKLAMA

Ramus metas

Specialistai teigia, kad žmonės jaučia orų permainų, mėnulio fazių poveikį. Įtakos savijautai turi ir Saulė. Astronomai, tyrinėjantys saulės aktyvumą, gali patvirtinti, kad Saulės poveikis žmogui yra neišvengiamas. Tačiau baimintis ir iškart ieškoti vaistų neverta, juolab kad Saulės aktyvumas kinta maždaug kas 11 metų, o šiuo metu jis yra minimalus, rašo „Respublika“.

REKLAMA

„Kosminis palydovas „Advanced Composition Explorer Mission“, esantis tarp Žemės ir Saulės, nuolat matuoja Saulės vėjo intensyvumą ir teikia informaciją, tad Saulės aktyvumui netikėtai padidėjus jautrūs žmonės turi apie vieną valandą pasirūpinti savimi. Tomis dienomis geriau nuo Saulės pasislėpti. Gana didelis poveikis būna kosmonautams, nes jie silpniau apsaugoti magnetiniu lauku ir visai neapsaugoti Žemės atmosferos, – sakė Vilniaus universiteto Teorinės fizikos ir astronomijos instituto direktorė Gražina Tautvaišienė. – Stipriausios magnetinės audros mūsų laukia 2011-2013 m., tačiau tikslus laikas dar nėra patikimai nustatytas. Šiuo metu Saulės aktyvumas minimalus ir aiškaus dėmių skaičiaus didėjimo tendencija dar nėra pastebėta“.

REKLAMA
REKLAMA

Tikėjimas audromis – kaip placebas

Apie magnetinių audrų poveikį kalba ir Lietuvos medikai. Vilniaus psichoterapijos ir psichoanalizės centro psichiatras psichoterapeutas Raimundas Alekna įsitikinęs, kad gamtos pokyčiai veikia žmones, nes žmonės yra gamtos dalis. Tačiau specialistas pabrėžia, kad žmogaus organizmas yra prisitaikęs prie gamtos reiškinių, todėl šie reiškiniai žmogui nekenkia.

„Jeigu esame evoliucijos dalis, turėjome pakankamai laiko prisitaikyti, kad išgyventume. O tiems, kurie tiki Dievą ir mano, kad jie yra Dievo kūriniai, manau, net nekyla abejonių, kad jie sukurti tiek tobuli, kad galėtų tuos pokyčius išgyventi“, – mano R. Alekna.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Jis aiškino, kad dažnai gamtos reiškiniai, kaip Mėnulio fazės ar magnetinės audros, veikia kaip placebas.

„Tai kaip ir vaistai: yra tikras jų poveikis ir tikėjimas jų poveikiu, kuris padeda, – aiškino R. Alekna. – Gamtos pokyčiai labiau veikia žmones, kurie yra linkę sureikšminti menkiausius savijautos pasikeitimus, yra jautresni, mažiau savimi pasitikintys, žino, kad yra gamtos pasikeitimų, kurie gali veikti. Jie suranda kokį nors faktorių kaip atpirkimo ožį, jį seka, tada turi paaiškinimą, kodėl jiems blogai“.

REKLAMA

Veikia pervargusius žmones

Psichiatras sakė, kad žmogus, kuris turi rimtų psichikos sutrikimų, vartoja gana rimtus vaistus, kurie būna nuslopinę nervų sistemą, tada ir reaguoti į gamtos pokyčius yra sunkiau. O žmonės, kurie išlaiko pusiausvyrą, patys stengiasi sureguliuoti savo režimą.

„Kai žmogus yra fisiškai pailsėjęs, gamtos pokyčiai mažai jį veikia. Paprastai ryškesni pasikeitimai veikia tuos žmones, kurie yra prie ribos: pervargę, neišsimiegoję, turi papildomų rūpesčių, jų nervų sistema perdirginta“, – vardijo R. Alekna.

REKLAMA

Aktualesni temperatūrų svyravimai

Daugiau su gamtos reiškinių poveikiu susiduria ne psichiatrai, o kardiologai, neurologai, nes jei žmogus serga chroniškomis ligomis, jo organizmas sunkiau prisitaiko prie pokyčių.

„Mes gyvename nuolat veikiami magnetinių pokyčių. Nesveiki žmonės gali jausti, pavyzdžiui, arterinio kraujo spaudimo pokyčiu, prieš magnetines audras. Bet sveikas žmogus prie to prisitaiko. Dabar pasaulis pasikeitęs. Keliaujame iš vieno pasaulio galo į kitą, vienoje jo pusėje būna labai ramu, kitoje ne, bet kai esame sveiki, to nejausime“, – patvirtino kardiologas, Lietuvos širdies asociacijos prezidentas Pranas Šerpytis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Anot jo, kardiologai didesnius žmonių sveikatos pokyčius pastebi ne per magnetines audras, o esant dideliems (10-15 laipsnių pagal Celsijų) temperatūros svyravimams, ypač vasario pabaigoje.

P. Šerpytis sakė, kad Lietuvoje medikai nestebi magnetinių audrų svyravimo ir dėl to neragina imtis specialių prevencijos priemonių:

„Mes neneigiame, kad įtaka yra. Bet nereikia kažko laukti. Kai žmonės žino apie galimus pokyčius, laukia pablogėjimo. Jeigu žmogus turi sutrikimų, jis ir taip turi laikytis profilaktinių priemonių – laiku išgerti vaistus, pailsėti, išsimiegoti. To užtenka. Turime patys stebėti savo sveikatos būklę, o ne galvoti, kas bus per magnetines audras“, – patarė P. Šerpytis.

REKLAMA

Komentaras

Gražina Tautvaišienė

Vilniaus universiteto Teorinės fizikos ir astronomijos instituto direktorė

Saulė turi didžiulę įtaką Žemei ir žmonių civilizacijai. Mes tiesiogine prasme esame Saulės spindulių jūroje, kuri apsaugo mūsų planetą nuo kosmoso negandų, Saulei, o kartu ir mums skriejant per Paukščių Tako galaktikos erdvę 220 km/s greičiu. Saulės spindulių sferoje mes esame kaip inkubatoriuje ir nuo jos visiškai priklausome.

Kad Saulės spinduliai mūsų per daug nenudegintų, turime Žemės atmosferą ir magnetinį lauką. Žemė turi magnetinį lauką, panašiai kaip paprastas magnetas. Jis iš Saulės 300-400 km/s sklindančias elektringąsias daleles stabdo ir labiausiai praleidžia link Žemės ties Šiaurės ir Pietų poliais. Būtent tuose regionuose Saulės vėjo dalelės pasiekia aukštutinius Žemės atmosferos sluoksnius ir ten labiausiai sąveikauja su atmosferos dujomis.

REKLAMA

Saulės vėjas nėra pastovus, žvaigždei suaktyvėjus, jis tampa intensyvesnis. Tuomet daugiau elektringųjų dalelių pasiekia Žemę ir mes matome Šiaurės pašvaistes. Kuo daugiau Saulėje aktyvių dėmių ir žybsnių, tuo didesnį poveikį jaučiame.

Saulės vėjas veikia elektrinius prietaisus, trikdo radijo ryšį, sunkina radarų, navigacijos sistemų veiklą. Kiekvienas šių prietaisų pats kuria savo elektrinį ir magnetinį lauką, tad papildomas poveikis gali jį kiek pakeisti, o jei prietaisas jautrus – darbas sutriks.

Žmogaus kraujyje hemoglobinas, turintis geležies, taip pat turi magnetinių savybių, tad Saulės magnetinės audros metu gali truputį pasikeisti kraujo tekėjimas (žinoma, labiausiai siauriausiose kraujagyslėse – kapiliaruose). Organizmo reakcija – padidėjęs kraujospūdis. Sveikiems žmonėms nieko, o turintiems kraujotakos problemų reikia būti atidiems.

Zita Voitiulevičiūtė

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų