REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Spalio pradžioje vos 200 kilometrų atstumu nuo Merkurijaus paviršiaus praskriejusio NASA zondo „Messenger“ nuotraukose matyti, kad beveik visas planetos paviršius nusėtas tamsiomis melsvos spalvos dėmėmis, praneša „New Scientist“.

REKLAMA
REKLAMA

Spalio 6 d. zondas priartėjo prie Merkurijaus, kad galėtų nufotografuoti apie 30 proc. planetos paviršiaus ploto, kurio mokslininkai iki šiol nebuvo regėję. Nors melsvos dėmės planetoje buvo pastebėtos jau anksčiau, dabar pavyko nustatyti, kad jos yra „nusėjusios“ bemaž visą planetą.

REKLAMA



Mėlynos spalvos dėmės (dešiniojoje nuotraukoje) yra paplitusios po visą Merkurijaus paviršių. NASA nuotr..

Tyrinėtojai iš pradžių nežinojo, kaip ši tamsioji medžiaga yra paplitusi Merkurijaus paviršiuje, - sakė Arizonos universiteto (JAV) mokslininkas Markas Robinsonas. „Dabar mes matome, kad tamsieji „lopai“ yra išsibarstę po visą planetą. Jie atrodo taip, tarsi būtų „iškasti“ iš gelmės susidūrimų metu“. Tačiau mėlynoji medžiaga matyti ne visuose panašaus gylio krateriuose  - tai leidžia daryti prielaidą, kad ji nėra tolygiai pasiskirsčiusi po visu Merkurijaus paviršiumi.

Mėlynosios medžiagos sudėtis nežinoma, tačiau kai kurie tyrinėtojai mano, kad ji sudaryta iš tamsios spalvos mineralų, tokių, kaip, pavyzdžiui, ilmenitas, kuris gana paplitęs Mėnulyje. NASA tyrėjai tikisi daugiau apie tai sužinoti po to, kai „Messenger“ bus nukreiptas į Merkurijaus orbitą. Tai planuojama padaryti 2011 m. kovo mėnesį.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų