REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Trečiadienį paskelbti Konstitucijos egzamino nugalėtojai - geriausiai antrame ture pasirodė pedagogai iš Biržų, Elektrėnų ir Utenos, dvi Vilniaus universiteto studentės ir Alytaus pataisos namų kalinys.

REKLAMA
REKLAMA

Vertinimo komisija nusprendė, kad praėjusį šeštadienį vykusiame Konstitucijos egzamino finale geriausias esė politikų kategorijoje parašė Biržų savivaldybės tarybos narė socialdemokratė Audronė Garšvaitė, Elektrėnų savivaldybės tarybos narys taip pat socialdemokratas Audrius Jurgelevičius ir Utenos savivaldybės tarybos narys tvarkietis Vidmantas Pimpė. Visi šios kategorijos nugalėtojai - pedagogai.

REKLAMA

Gyventojų kategorijoje, kurioje varžėsi ir nuteistieji, geriausiai pasirodė Vilniaus universitete (VU) Tarptautinių santykių ir politikos mokslų institute studijuojanti Rima Aukštuolytė, tame pačiame universitete istoriją studijuojanti Roberta Grušytė ir šiuo metu bausmę Alytaus pataisos namuose atliekantis Nerijus Vaitkus.

Pasak konkurso organizatorių pranešime cituojamo vertinimo komisijos pirmininko, VU docento Vaidoto A.Vaičaičio, sumanymas įtraukti į šį projektą nuteistuosius pasiteisino.

REKLAMA
REKLAMA

„Jų rašyti esė išsiskyrė brandumu ir minčių dėstymu. Tad visai nenuostabu, kad vienas iš šių darbų pateko ir tarp geriausiųjų“, - sakė darbų vertintojas.

Konstitucijos egzamino laimėtojai bus apdovanoti projekto globėjo prezidento Valdo Adamkaus įsteigtais prizais bei projekto partnerių dovanomis. Jiems bus surengta atskira apdovanojimo ceremonija lapkričio pabaigoje.

Konstitucijos egzamino finale dalyvavo egzamino pirmojo etapo laimėtojai - 65 gyventojai ir 31 vietos savivaldos politikas. Finale taip pat dalyvavo ir 17 geriausiai testą išsprendusių nuteistųjų, kurie esė rašė keturiolikoje pataisos įstaigų. Dalyviams buvo pasiūlytos trys temos - „Rinkimai - mano teisė dalyvauti valstybės valdyme“, „Ką ir kodėl pakeisčiau dabartinėje Lietuvos Respublikos Konstitucijoje?“ ir „Žmogaus teisių konstitucinė apsauga: teisiniai svertai ir realybė“. Daugiausiai dalyvių rinkosi pirmąją temą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Šiemet Konstitucijos egzaminą laikė per 1200 žmonių. Vienintelėje Kupiškio rajono savivaldybėje galimybe pasitikrinti Konstitucijos žinias nesusidomėjo nė vienas gyventojas bei savivaldos politikas. Praėjusią savaitę egzaminas vyko ir šalies bendrojo lavinimo mokyklose. Jame dalyvavo 421 mokykla, kuriose besimokantieji vyresniųjų klasių moksleiviai taip pat laikė testą.

Praėjusiais metais Konstitucijos žinias pasitikrino per 800 piliečių, o spalio 25-ąją prie projekto prisijungė ir tūkstantinė moksleivių bendruomenė.

Konstitucijos egzamino projektą globoja prezidentas V.Adamkus, inicijuoja ir koordinuoja Teisingumo ministerija, vykdo Žurnalistų sąjunga su partneriais.

Dabartinė Lietuvos Konstitucija visuotiniame referendume priimta 1992 metų spalio 25 dieną.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų