REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Savo knygoje „No Kid“ prancūzė Corinne Maier griauna klasikinį idilišką motinos įvaizdį. Dviejų vaikų motina savo knygoje drąsiai sako: „Man būtų geriau, jei neturėčiau vaikų“.

REKLAMA
REKLAMA

Šios moters knyga jau tapo bestseleriu Prancūzijoje, o dabar užkariavo ir Vokietiją. Interviu su Corinne Maier spausdina Vokietijos dienraštis „Sueddeutsche Zeitung“.

REKLAMA

Savo knygoje „No Kid“ vaikus vaizduojate kaip monstrus, meilės žudikus, užprogramuotą nusivylimą ir bereikalingą apkrovą. Ar Jūs nekenčiate vaikų?

Corinne Maier: Sakykime taip: aš nekenčiu visuomenėje dominuojančio diskurso vaikų atžvilgiu. To laimingos šeimos paveikslo, kuriuo nuolat naudojasi politikai. Turime vieną kartą sąžiningai paklausti: ar moterys iš tiesų nori turėti vaikų? Ar tiesiog formuojamas įvaizdis, kad jos to nori?

REKLAMA
REKLAMA

Taigi, prieš vaikus Jūs nesate nusiteikusi?

Ne. Bent jau ne daugiau nei kiti suaugusieji.



Nesate labai didelė žmonių mylėtoja?

Jūs man taip sakote, nes aš kalbu apie nepatogią tiesą. Žinau, jog būdamos moterys mes tiesiog privalome sakyti, jog turėti vaikų yra puiku, o motinystė yra didžiausia laimė. Tačiau yra tokių, kurios kartais pagalvoja: tas nuolatinis bliovimas mane nervina. Vien dėl to, kad aš apie tai rašau, nesu mizantropė. Aš tiesiog matau, jog daugelis tėvų su savo vaikais elgiasi absurdiškai vien dėl to, jog mano, kad visuomenė to iš jų laukia.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Tikriausiai Jūs kartu su savo vaikais taip pat užsiimate visokiais beprasmiškais dalykais?

Aš manau, jog kiekvienas gali rinktis tai, ko jis nori. Tačiau mano teisė - pasakyti, kas man atrodo juokinga.

O kas Jums atrodo juokinga?

Kad tas šeimos „turtas“ taip šlovinamas. Nereikia savęs apgaudinėti: kiekvienoje šeimoje yra įtampos, pavydo, negatyvių jausmų. Viskas nėra taip, kaip skalbimo miltelių reklamoje. Motinas, kurios dirba ir augina vaikus, sieja vienas dalykas: jos yra pavargusios. Visiškas melas, jog galima lengvai suderinti darbą ir šeimą.

REKLAMA

Tačiau ekonomistai ir politikai tvirtina priešingai.

Nes jie suinteresuoti, kad didėtų vartojimas bei būtų išlaikomas nacionalinis identitetas. Tuo tarpu moterys jiems mažiausiai rūpi.

Savo knygoje Jūs drąsiai prisipažįstate, jog mieliau rinktumėtės gyvenimą be vaikų. Ar Jūsų pačios vaikai jau skaitė tai?

Aš jiems siūliau paskaityti, bet jie nesusidomėjo. Mano dukrai yra 12, o sūnui – 14 metų. Jie skaito kitokias knygas, fantasy ir pan. Tačiau mes apie tai kalbėjomės, ir jie supranta, kad tai, ką rašau, nėra nukreipta prieš juos.

REKLAMA

Tai prieš ką tuomet?

Prieš vaiką kaip socialinį konstruktą. Aš lieku prie savo įsitikinimų, jog apie vaikus nėra ko pernelyg šokinėti. Nesirūpinu, ar jie atliko namų darbus. Manau, kad jie tai gali padaryti ir be mano rūpesčių. Tačiau nereiškia, kad aš jų neprižiūriu. Mano vaikai yra sveiki ir protingi.

Viename knygos skyriuje rašote, jog skėlėte savo sūnui antausį vien dėl to, kad po ranka nebuvo plaktuko.

Taip padariau todėl, kad jis triukšmingai lakstė po miesto biblioteką. Tačiau ta dalis apie plaktuką tiesiog literatūrinė provokacija.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Savo provokacijomis jau esate pagarsėjusi. Ankstesnėje knygoje „Tinginystės atradimas“ Jūs aprašote, kaip kapitalistai verčia mus dirbti.

Taip, savo knygomis aš bandau griauti įsitvirtinusį socialinį neteisingumą. Ir su darbu bei valstybės gyvenimu susijusiose srityse mes tikime tuo, kuo mus verčia tikėti politikai. Savo naujausiame projekte „Elgesio vadovas islamo invazijos metu“ aš užsipuolu Prancūzijos musulmonus.

Ar nebijote, jog musulmonai ne taip supratingai reaguos į Jūsų juokus kaip motinos?

Aš daugiau rašau ne apie musulmonus, bet apie Prancūzijos santykį su jais. Manau, musulmonai tai supras. Beje, iš mamų esu gavusi daug pritariančių, padrąsinančių laiškų.

O kaltinančių?

Buvo pora ir tokių. O taip, netgi labai daug.

Kalbino Charlotte Frank

Knygos „No Kid“ autorė Corinne Maier, „oh“ nuotr.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų