REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Finansų ministras Rimantas Šadžius, antradienį pristatydamas Seimui  2009 metų biudžeto projektą, vadino jį realistiniu. „Šis biudžetas kaip pradinis atspirties taškas yra neblogas“, - sakė jis. Vėliau žurnalistams jis sakė nežinąs, ar kitais metais valstybę gali ištikti ūkio recesija, nes nesąs analitikas. „Mūsų analitikai dirba ties tais klausimais nuolat“, - sakė ministras.

REKLAMA
REKLAMA

R. Šadžius pripažino, kad biudžetas yra realistinis pagal tą situaciją, kuri buvo prieš porą savaičių, kai jis buvo parengtas, ir pats beveik neabejojo, jog jį teks redaguoti. „Finansų sektoriaus krizė pasaulyje nesiliauja, o mano nuomone, tik įsisiūbuoja. Ji dabar jau palietė realiąją ekonomiką“, - sakė ministras.

REKLAMA

Jis nurodė, kad kai kurie JAV ir Europos automobilių gamintojai jau stabdo gamybą ir galvoja atleisti darbuotojus. Neraminanti informacija pasiekia ir iš Rusijos. „Tai rinkos, į kurias mes irgi eksportuojame, todėl krizė palies ir Lietuvą – nėra jokios abejonės. Bet tai yra jau nauja informacija“, - kalbėjo R. Šadžius.

Ministras pripažino, kad naujajai Vyriausybei teks taupyti ir galbūt peržiūrėti biudžetą, taip pat neatmetė galimybės, kad pajamų ir pridėtinės vertės mokesčio surinkimo planai nebus įvykdyti. Kartu jis pažymėjo, kad visa biudžeto struktūra vargu ar gali būti peržiūrėta, nes nusistovėjo per metus. „Turime konkrečius išlaidų straipsnius, konkrečias institucijas ir žmones, kurių negalime šiaip išmesti į gatvę“, - sakė ministras.

REKLAMA
REKLAMA

Fiskalinis deficitas – beveik 3 proc. BVP

Pristatydamas biudžetą ministras informavo, kad jame numatomas infliacijos mažėjimas ir didesnės pajamų įplaukos iš akcizų. Numatoma, kad biudžetas bus deficitinis.  Pajamos būtų 2,64 mlrd. litų mažesnės už iš išlaidas, o bendras valdžios, arba fiskalinis, deficitas sieks beveik 3 proc. bendrojo vidaus produkto (BVP).

Įplaukos kartu su Europos Sąjungos lėšomis gali sudaryti 30,199 mlrd. litų - 2,7 proc. daugiau, nei planuojama gauti šiemet. Biudžeto išlaidos bus 32,838 mlrd. litų, arba 2,43 mlrd. litų didesnės.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Vyriausybė ketina 2009 metais didinti cigarečių akcizą apie 2,2 lito. Valstybės biudžetas gautų apie 220 mln. litų papildomų pajamų. Tam dar turi pritarti Seimas.

Kitąmet numatyta 41 mln. litų kompensacijoms mažas pajamas gaunantiems asmenims už pabrangusį šildymą. R. Šadžius tvirtino, kad Vyriausybė neišlaidauja dailindama valstybės institucijų fasadus. Pasak jo,  iš 5 mlrd. litų, numatytų investiciniams reikalams, tokiems remontams bus skirta tik 97 mln. litų.

Vyriausybė siūlo taupyti panaikinant pridėtinės vertės mokesčio lengvatas.  Čia esą galima gauti 520 mln. papildomų litų, iš jų 165 mln. litų - kompensacijų už šildymą. Dar 100 mln. litų, pasak ministro, galima surinkti, jeigu vaistai būtų apmokestinami ne 5 proc., o 18 proc. pridėtinės vertės mokesčiu.



Susiginčijo dėl daugiabučių renovacijos

REKLAMA

Parlamentaras iš Liberalų sąjūdžio Gintaras Steponavičius pasipiktino, kad mažai lėšų skiriama daugiabučių namų renovacijai. Tam numatyta 70 mln. litų.

R. Šadžius tokius priekaištus atmetė. „Keliai yra valstybiniai, o daugiabučiai - privatūs. Keliams tvarkyti nėra kitų šaltinių - tik biudžetas, o namams renovuoti - ir žmonių“, - sakė ministras. Jis išreiškė nuomonę, kad žmonių esą nedera pratinti prie dotacijų tokiam renovavimui, nes pinigų tam neužteks. Pasak jo, daug išmintingiau būtų skatinti imti lengvatines paslaugas, kompensuojant palūkanas, draudimo įmokas ir pan.

Biudžetą turės tvirtinti jau naujas Seimas, kuris į pirmąjį posėdį susirinks lapkričio viduryje.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų