REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Sirija pirmadienį apkaltino JAV pradėjus „kriminalinę ir teroristinę agresiją“ jos teritorijoje, skelbia „The Guardian“. Tiesa, Irako vyriausybė gina JAV išpuolį Sirijoje, nes priešingu atveju iš šios valstybės į Iraką patenkantys užsienio kovotojai esą gali sukliudyti prieštaringai vertinamam saugumo susitarimui tarp Bagdado ir Vašingtono.

REKLAMA
REKLAMA

Sirijos užsienio reikalų ministras Walidas al-Muallemas per vizitą Londone pasmerkė „kaubojišką JAV politiką“ ir pridūrė, kad sekmadienio išpuoliu buvo mėginta užkirsti kelią laipsniškam Sirijos ir Europos Sąjungos valstybių santykių gerėjimui. Iranas ir Rusija taip pat pasmerkė JAV, nes ši esą didina įtampą regione.

REKLAMA

Sirijos teigimu, JAV kariai, remiami sraigtasparnių, įvykdė operaciją, įsiveržę 5 mylias į Sirijos teritoriją. Per išpuolį esą žuvo 8 civiliai, iš kurių 4 yra vaikai. Tačiau „Associated Press“ fotografas, dalyvavęs aukų laidotuvėse, per kurias liejosi antiamerikietiška isterija, sakė matęs tik 7aukų kūnus ir visi jie buvo suaugę vyrai.

JAV atsisako viešai komentuoti sekmadienio išpuolį, tačiau neoficialiai teigiama, kad atakos taikiniu buvo Abu Ghadiya, anksčiau buvęs Irako sukilėlių lyderio Abu Musabo al-Zarqawio padejėju. Manoma, kad Abu Ghadiya buvo nukautas ir tai esą padės suduoti milžinišką smūgį jo regztam užsienio kovotojų patekimo į Iraką tinklui.

REKLAMA
REKLAMA

Jei gandai apie išpuolį pasitvirtins, tai bus pirmoji JAV karinė operacija Sirijos teritorijoje nuo pat 2003 metų invazijos į Iraką. Tačiau Sirija perspėja Vašingtoną ginsianti savo teritoriją. „Amerikiečiai žino, kad mes esame prieš Al-Qaeda. Jie žino, kad mes siekiame stiprinti savo sieną su Iraku“ – teigė Sirijos užsienio reikalų ministras.

Jis turėjo surengti bendrą spaudos konferenciją su Didžiosios Britanijos užsienio reikalų sekretoriumu Davidu Milibandu, tačiau vėliau abipusiu susitarimu ji buvo atšaukta. Priežastis aiški – D. Milibandas nenorėjo atsakinėti į klausimus, susijusius su JAV ataka Sirijoje.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų