REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Perskaičiavus Seimo rinkimų antrojo turo biuletenius Vilniaus Šeškinės apygardoje ir paaiškėjus, kad šioje apygardoje į Seimą išrinkta ne socialdemokratė Vilija Blinkevičiūtė, o Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų atstovas Audronius Ažubalis,Vyriausiosios rinkimų komisijos (VRK) vadovas Zenonas Vaigauskas kreipėsi į Generalinę prokuratūrą dėl galimo rinkimų rezultatų klastojimo.

REKLAMA
REKLAMA

Portalui „Balsas.lt“ jis sakė, kad toks sprendimas priimtas laikantis baudžiamosios teisės nuostatų. „Yra Baudžiamajame įstatyme straipsnis, kuriame numatyta baudžiamoji atsakomybė, jei kas nors sąmoningai neteisingai suskaičiuoja balsus“, - aiškino Z. Vaigauskas.

REKLAMA

Visgi VRK vadovas neatmetė galimybės, kad skaičiavimo klaida galėjo būti įsivėlusi ir netyčia. Sprendimą, ar tai buvo tikslingas klastojimas, ar netyčinė klaida, priims Generalinė prokuratūra. Tačiau Z. Vaigauskas teigia nemanąs, kad „jie labai žaibiškai gali atsakyti“.

Baudžiamasis kodeksas už neteisingą biuletenių skaičiavimą siekiant paveikti rinkimų rezultatus numato bausmę nuo viešųjų darbų ar baudos iki dvejų metų laisvės atėmimo.

REKLAMA
REKLAMA

VRK vadovo teigimu, kaltę dėl klaidingo balsų skaičiavimo rinkimų naktį apygardos komisija verčia apylinkių komisijoms, šios - atvirkščiai.

„Apygardos rinkimų komisija galvoja, kad čia apylinkių komisijos yra netinkamai suskaičiavusios, viena iš apylinkių komisijų ginasi, kad negalėjo taip prastai skaičiuoti, laukime, išsiaiškinsime“, - BNS sakė Z.Vaigauskas.

„Atsirado“ daugiau nei 80 balsų

Paties A. Ažubalio teigimu, po balsų perskaičiavimo jis V. Blinkevičiūtę lenkia 56 balsais, t. y. papildomai atsirado per 80 balsų konservatoriaus naudai.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Pirminiais duomenimis, rinkimų naktį suskaičiavus balsus Šeškinės apygardoje socialdemokratė V. Blinkevičiūtė 32 balsais buvo laimėjusi prieš konservatorių A. Ažubalį, tačiau šie rezultatai po perskaičiavimo pasikeitė. VRK puslapyje jie kol kas neskelbiami.

Pagal įstatymą, balsai turi būti perskaičiuojami, jei skirtumas tarp kandidatų neviršija 50 balsų.

V. Blinkevičiūtė į Seimą pateko daugiamandatėje apygardoje pagal partijos sąrašą, kuriame po reitingavimo užima pirmą vietą.

V.Blinkevičiūtė sakė esanti nustebinta tokio didelio balsų skaičiaus skirtumo, palyginti su pirminiais rezultatais, ir pritarė, jog situaciją aiškintųsi prokuratūra.

REKLAMA

„Tikiuosi, kad viską išsiaiškins prokuratūra. Dviejose Šeškinės apygardos apylinkėse dėjosi keisti dalykai. Skaičiuota po kelis kartus, o po nakties rezultatai pasikeičia, ne ten priskirti biuleteniai. Ir gana nemažai biuletenių. Stovi dešimt žmonių ir jie po kelis kartus skaičiuoja, o paskui pasirodo, kad rezultatai netikslūs. Kodėl tik dviejose, kodėl ne visose trylikoje? Yra tikrai daug klaustukų, ir aš tikrai norėčiau, kad prokuratūra ištirtų“, - BNS sakė V.Blinkevičiūtė.

Ji akcentavo, jog apylinkių, kuriose, jos žiniomis, netiksliai suskaičiuoti rezultatai, komisijų pirmininkai - ne socialdemokratų atstovai. „Tik noriu pasakyti, kad Šeškinės apygardos komisijos pirmininkas nėra socialdemokratas. Pirmininkas - konservatorius, pavaduotojas - liberalcentristas. Tų dviejų komisijų vienas pirmininkas - lenkas, kitas - liberalas“, - sakė V.Blinkevičiūtė.

REKLAMA

Tuo metu konservatorius A.Ažubalis stebisi, kodėl iki šiol nėra Šeškinės apygardos balsų skaičiavimo protokolo, nors, jo žiniomis, balsai buvo baigti perskaičiuoti pusę dviejų nakties.

„Vakar pusę dviejų buvo perskaičiuoti balsai, pagal paprastą logiką, turėjo būt pasirašytas protokolas, jis nebuvo pasirašytas, galima suprasti, kad žmonės buvo pavargę, bet ir tokiu atveju jis turėjo pasirodyti pirmoje dienos pusėje“, - BNS sakė A.Ažubalis.

„Toks sprendimas yra nesuprantamas ir kelia įtarimą, kad kažkas siekia paneigti TS-LKD kandidatui palankius rinkimų apygardoje rezultatus. Neskaidrus ir blogai organizuotas rezultatų skaičiavimas meta įtarimų šešėlį, kad Vyriausioji rinkimų komisija pro pirštus pažiūrėjo į galimus rinkimų rezultatų klastojamus. Viliamės, kad tai buvo pavieniai atvejai, o atsakingos institucijos principingai įvertins jų organizatorius”,- tvirtina TS-LKD lyderis Andrius Kubilius.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Šeškinės rinkimų apygardos komisija į posėdį renkasi antradienį 18 val., telefonu su jos pirmininku susisiekti BNS nepavyksta.

***

Balsai buvo perskaičiuojami Šeškinės, Gargždų, Dzūkijos ir Lazdijų-Druskininkų apygardose.

Jai užėmus vietą sąraše, į Seimą nepatenka kita socialdemokratė Aušrinė Marija Pavilionienė, po reitingavimo užimanti 15 poziciją.

Balsai buvo perskaičiuoti dar trijose apygardose: Gargždų, Dzūkijos ir Lazdijų-Druskininkų. Kai kuriose šių apygardų balsų skaičius perskaičiavus pasikeitė, tačiau lemiamos įtakos rinkimų rezultatams neturėjo.

REKLAMA

Gargždų apygardoje partijos „Tvarka ir teisingumas“ kandidatas Petras Gražulis 27 balsais laimėjo prieš konservatorę Daliją Šeporaitienę. Dzūkijos apygardoje Tautos prisikėlimo partijos atstovas Antanas Nedzinskas 52 balsais laimėjo prieš konservatorių Vidmantą Žiemelį. Lazdijų-Druskininkų apygardoje socialdemokratas Justinas Karosas 21 balso persvara nugalėjo konservatorių Algirdą Šakalį.

Precedentų, kuomet perskaičiavus balsus keitėsi rinkimų rezultatas, ir tokiu dideliu skirtumu, būta.

1992 metais Saulės apygardoje Šiauliuose tuometinio Lietuvos centro judėjimo kandidatas Romualdas Ozolas, pirminiais duomenimis, pralaimėjo tuometinės LDDP atstovui Vytautui Juškai. Kandidatus skyrė kelių balsų persvara, tačiau perskaičiavus ji padidėjo iki maždaug 60 balsų R.Ozolo naudai.

2000 metais Seimo rinkimų rezultatai Plungės-Rietavo buvo perskaičiuojami triskart - Lietuvos socialdemokratų partijos kandidatas Visvaldas Nekrašas bei tuometinės Lietuvos liberalų sąjungos atstovas Audrius Klišonis tuomet surinko po lygiai rinkėjų balsų. Pagal Seimo rinkimų įstatymą, jei vienmandatėje apygardoje du kandidatai surenka po lygiai balsų, į Seimą patenka vyriausias pagal amžių kandidatas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų