REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Rinkėjų pažymėjimų negavę piliečiai juos iš Vyriausiosios rinkimų komisijos (VRK) interneto svetainės gali atsispausdinti patys.

REKLAMA
REKLAMA

VRK duomenimis, tokia paslauga yra populiari - per abu šių Seimo rinkimų turus išspausdinta daugiau kaip 44 tūkstančiai pažymėjimų. Šia paslauga itin aktyviai naudojamasi per išankstinio balsavimo laikotarpį, kuomet valią pareiškia tie, kurie negali į savo rinkimų apylinkę atvykti rinkimų dieną, pavyzdžiui studentai, kurie dažnai balsuoja ne tame mieste, kuriame yra jų rinkimų apylinkė ir kur jiems atnešamas rinkėjo pažymėjimas, o ten, kur studijuoja.

REKLAMA

Pasak VRK vadovo Zenono Vaigausko, taip pat dažnai rinkėjo pažymėjimus spausdinasi tiems, kurie iš anksto balsuoja ligoninėse ar kitose įstaigose.

Rinkėjas, VRK interneto tinklalapyje norėdamas atsispausdinti rinkėjo pažymėjimą, turi nurodyti savo asmens kodą, vardą, pavardę, paso ar asmens tapatybės kortelės numerį. Patikrinus, ar įrašyti duomenys atitinka Gyventojų registro duomenis, rinkėjui suteikiama galimybė atsispausdinti rinkėjo pažymėjimą. Atsispausdintą rinkėjo pažymėjimą rinkėjas pasirašo pats.

REKLAMA
REKLAMA

Rinkėjas, atsispausdinęs rinkėjo pažymėjimą ir jį pasirašęs, su juo gali balsuoti iš anksto bet kurioje savivaldybėje arba rinkimų dieną balsuoti šiame rinkėjo pažymėjime nurodytoje rinkimų apylinkėje.

Sekmadienį vyks Seimo rinkimų antrasis turas, kuriame kova dėl parlamentaro mandato vyks 68 apygardose iš 71.

Balsavimas Seimo rinkimų antrajame ture sekmadienį prasidės 7 valandą ryte ir baigsis 20 valandą vakare.

Dėl Seimo nario mandato apygardose varžysis du kandidatai, gavę daugiausia balsų per pirmąjį turą. Per pakartotinį balsavimą išrinktu laikomas kandidatas, gavęs daugiau balsų, neatsižvelgiant į rinkimuose dalyvavusių rinkėjų skaičių.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Pirmajame ture vienmandatėse apygardose į Seimą buvo išrinkti trys politikai - socialdemokratai Zigmantas Balčytis bei Algirdas Butkevičius ir Lenkų rinkimų akcijos vadovas Valdemaras Tomaševskis.

Dėl parlamentaro mandatų vienmandatėse apygardose antrajame ture varžosi 45 Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų kandidatai (TS-LKD) 24 socialdemokratai, 16 partijos "Tvarka ir teisingumas" kandidatų, 10 Liberalų ir centro sąjungos narių, 9 Liberalų sąjūdžio atstovai, 9 Tautos prisikėlimo partijos (TPP) nariai, 6 valstiečiai liaudininkai bei 5 koalicijos "Darbo partija+jaunimas" kandidatai.

REKLAMA

Antrajame Seimo rinkimų ture taip pat dalyvaus 4 Lietuvos lenkų rinkimų akcijos atstovai, po vieną jaunalietuvį, socialliberalą ir "pilietininką". Į antrąjį turą pateko ir 5 save iškėlę kandidatai.

Po balsavimo spalio pirmame rinkimų ture daugiamandatėje apygardoje į Seimą pateko 6 partijos bei viena koalicija. TS-LKD gavo 18 mandatų, TPP - 13, partija "Tvarka ir teisingumas" - 11, Lietuvos socialdemokratų partija - 10, koalicija "Darbo partija+jaunimas" - 8, Lietuvos liberalų sąjūdis bei LiCS - po 5 mandatus.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų