REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Vyriausioji rinkimų komisija (VRK) ragina rinkėjus neapsigauti klaidinančia politine agitacija, esą vienas kandidatas į Seimą jau išrinktas, tad belieka balsuoti už jo oponentą.

REKLAMA
REKLAMA

VRK pastarosiomis dienomis gavo ne vieną skundą, kuriame pranešama, jog pagal partijų sąrašą į Seimą patenkančius kandidatus jų oponentai siūlo eliminuoti iš rinkimų kovos, nes esą jie jau ir taip yra Seime.

REKLAMA

„Abu kandidatai yra lygūs“, – akcentuoja VRK vadovas Zenonas Vaigauskas, tačiau pripažįsta, jog priemonių prieš tokias manipuliacijas nėra.

„Teisinė atsakomybė už tokius dalykus nenumatyta, bet, aišku, tai nekorektiška“, – VRK posėdyje penktadienį sakė Z.Vaigauskas.

VRK akiratyje – įvairių partijų atstovai.

Valstietis liaudininkas Alfredas Pekeliūnas ragina rinkėjus rinktis jį, o ne Aukštaitijos apygardoje į antrą turą patekusį Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių kandidatą Petrą Luomaną, aiškindamas, esą oponentas į Seimą jau pateko.

REKLAMA
REKLAMA

Agitacinėje medžiagoje rašoma, neva P.Luomanas jau išrinktas į Seimą pagal partijos sąrašą, tad, išrinkus jį ir vienmandatėje, parlamente nebus Panevėžio rajono atstovo. P.Luomanas po reitingavimo TS-LKD užima 35 vietą ir dar nėra aišku, ar patektų į Seimą per daugiamandatę apygardą.

Savo oponentą patekus į Seimą jau sveikina ir Pasvalio-Panevėžio apygardoje kandidatuojantis Tautos prisikėlimo partijos lyderis Arūnas Valinskas. TS-LKD kandidatas Antanas Matulas konservatorių sąraše užima 19 vietą, daugiau nei tikėtina, jog į Seimą jis patektų pagal partijos sąrašą. A.Valinskas, argumentuodamas, jog A.Matulas – jau Seime, ragina balsuoti už save.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Savo oponentą naudojant panašią taktiką VRK skundžia ir Trakų-Elektrėnų apygardoje kandidatuojanti „Darbo partijos+jaunimo“ koalicijos atstovė Dangutė Mikutienė. Jos varžovas liberalcentristas Jonas Liesys išplatino agitacinę medžiagą, kurioje sveikina D.Mikutienę tapus Seimo nare, bei ragindamas balsuoti už save – į Seimą nepatekusį kandidatą. D.Mikutienė po reitingavimo „DP+jaunimo“ koalicijos sąraše užima 6 vietą ir į Seimą patektų.

Kandidatai, laimėję vienmandatėje apygardoje, patenka į Seimą, savo vietą partijos rinkiminiame sąraše užleisdami kitiems kandidatams.

REKLAMA

Seimo rinkimų antrasis turas 68 apygardose iš 71 vyks spalio 26 dieną.

Per pirmąjį turą vienmandatėse apygardose į Seimą išrinkti trys politikai – socialdemokratai Zigmantas Balčytis bei Algirdas Butkevičius, Lenkų rinkimų akcijos vadovas Valdemaras Tomaševskis.

Dėl parlamentaro mandatų vienmandatėse apygardose antrajame ture varžosi 45 Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų kandidatai (TS-LKD) 24 socialdemokratai, 16 partijos „Tvarka ir teisingumas“ kandidatų, 10 Liberalų ir centro sąjungos narių, 9 Liberalų sąjūdžio atstovai, 9 Tautos prisikėlimo partijos (TPP) nariai, 6 valstiečiai liaudininkai bei 5 koalicijos „Darbo partija+jaunimas“ kandidatai.

REKLAMA

Antrajame Seimo rinkimų ture taip pat dalyvaus 4 Lietuvos lenkų rinkimų akcijos atstovai, po vieną jaunalietuvį, socialliberalą ir „pilietininką“.

Į antrąjį turą pateko ir 5 save iškėlę kandidatai: Jonas Stanevičius (Skuodo-Mažeikių apygardoje), Stanislovas Giedraitis (Mažeikių), Gediminas Vagnorius (Telšių), Valdemaras Valkiūnas (Biržų-Kupiškio) ir Mantas Varaška (Suvalkijos).

Daugiamandatėje apygardoje į Seimą pateko 6 partijos bei viena koalicija. TS-LKD gavo 18 mandatų, TPP – 13, partija „Tvarka ir teisingumas“ – 11, Lietuvos socialdemokratų partija – 10, koalicija „Darbo partija+jaunimas“ – 8, Lietuvos liberalų sąjūdis bei LiCS – po 5 mandatus.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų