REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Po rinkimų keičiantis valdančiajai koalicijai ir Vyriausybei nežinios valanda artėja politinio (asmeninio) pasitikėjimo valstybės tarnautojams.

REKLAMA
REKLAMA

Valstybės tarnybos departamento (VTD) prie Vidaus reikalų ministerijos žiniomis, šalyje tokių tarnautojų yra maždaug tūkstantis. Jų tarnystė automatiškai nutrūksta, kai baigiasi juos pasikvietusių ministrų įgaliojimų laikas ar Seimo narių kadencija. Kaip rado naujausi, šių metų spalio 20 dienos, duomenys, įvairiose valstybės institucijose darbuojasi 869 politinio pasitikėjimo tarnautojai. 2007-ųjų pabaigoje jų būta gerokai daugiau - 980. Šios kategorijos tarnautojai sudaro santykinai mažą visų Lietuvos valdininkų, kurių priskaičiuojama 27 919, dalį.

REKLAMA

Tačiau politinio pasitikėjimo pareigūnų skaičius linkęs stabiliai didėti. Pavyzdžiui, 2005-ųjų pabaigoje Seime ir jam atskaitingose įstaigose buvo 238, 2007-ųjų pabaigoje - jau 554 politinio pasitikėjimo tarnautojai. Prezidentūroje šios kategorijos darbuotojų padaugėjo nuo 35 iki 40, Vyriausybėje - nuo 10 iki 15, savivaldybėse - nuo 125 iki 156. Stabilūs skaičiai išliko apskričių viršininkų administracijose (12) bei ministerijose (61).

REKLAMA
REKLAMA

Kadangi valia, kiek kuriam ministrui reikia patarėjų ar padėjėjų, nuspręsti priklauso pačiam ministerijos vadovui, visiškai neaišku, kodėl vienam užtenka dviejų trijų, o kitam reikia ir dešimties pagalbininkų. Pavyzdžiui, susisiekimo ministras Algirdas Butkevičius turi tris, ministrai Petras Baguška, Vilija Blinkevičiūtė, Gediminas Černiauskas - keturis patarėjus. Vidaus reikalų ministrui Regimantui Čiupailai patarinėja jau šeši, o užsienio reikalų ministro Petro Vaitiekūno „kabinetą“ sudaro net devyni asmenys. Vyriausybė ministerijoms nustato tik tam tikras „kvotas“ - didžiausią leistiną patarėjų skaičių. Paskui jau tik ministro reikalas, kiek ir kokių patarėjų kviestis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Nelinkę atvirauti

Patys politinio pasitikėjimo tarnautojai nelinkę pasakotis apie tai, ką jie ketina veikti, kai greičiausiai turės palikti valdišką tarnybą. Septynerius metus premjerų Algirdo Mykolo Brazausko ir Gedimino Kirkilo atstove spaudai dirbusi Nemira Pumprickaitė tvirtino, kad paprasčiausiai nesuka galvos, ką darys toliau - stengsis likti valstybės tarnyboje ar bandys grįžti į žurnalistiką. „Nieko nežinau, nieko negalvoju“, - linksmai čiauškėjo N.Pumprickaitė.

Žemės ūkio ministrės Kazimiros Danutės Prunskienės padėjėja Kristina Šlapsevičiūtė sakė, kad apie tai, ką veiks pasibaigus ministrės įgaliojimams, niekas atvirai nekalba. „Kol kas niekas neaišku. Dar leiskite baigtis antrajam rinkimų turui“, - vilties ministrei pergalinga rinkimų baigtimi neprarado patarėja.

REKLAMA

Užsienio reikalų ministro P.Vaitiekūno patarėjas, saugumo atsargos generolas Jurgis Jurgelis, paklaustas, ar jo saugumietiška patirtis dar gali būti naudinga valstybei, regis, net nusipurtė kitame telefono laido gale. Kažkodėl įtardamas, jog tai esanti kokia nors laikraštininkų provokacija, jis atsisakė kalbėtis su LŽ. Atsakymo apie ateities planus nepavyko sulaukti ir iš vadinamojo vyriausiojo premjero G.Kirkilo stratego Albino Januškos.

Gatvėje nepalieka

Pasikeitus Seimui ir Vyriausybei į gatvę paklius dešimtys politinio pasitikėjimo padėjėjų, patarėjų. Ar VTD, reikalui arba prašymams esant, pasirengęs padėti įsidarbinti šiems žmonėms, prarasiantiems darbą valstybės tarnyboje?

REKLAMA

VTD specialistai išaiškino, kad pareigų netekęs politinio pasitikėjimo valstybės tarnautojas gali būti priimtas į valstybės tarnybą be konkurso ir konkurso tvarka. Be konkurso asmuo gali atkurti karjeros valstybės tarnautojo ar įstaigos vadovo statusą, tai yra Vyriausybės nustatyta tvarka grįžti į pareigas, kurias ėjo, arba kitas tos pačios ar žemesnės kategorijos karjeros valstybės tarnautojo pareigas toje pačioje ar kitoje įstaigoje. Statusą atkurti gali visi politinio pasitikėjimo valstybės tarnautojai, savo noru atsistatydinę iš karjeros valstybės tarnautojo arba įstaigos vadovo pareigų. Statuso atkūrimo terminas - 3 mėnesiai po politinio pasitikėjimo valstybės tarnautojo pareigų netekimo dienos. Atkurdamas statusą asmuo turi atitikti bendruosius reikalavimus, keliamus į valstybės tarnautojo pareigas priimamam asmeniui, ir konkrečios pareigybės aprašyme nustatytus specialiuosius reikalavimus.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Žmogus, siekiantis atkurti valstybės tarnautojo statusą, su rašytiniu prašymu turi kreiptis į VTD. Atsiradus laisvoms valstybės tarnautojo pareigoms, kurių reikalavimus asmuo atitinka, jis raštu informuojamas apie galimybę grįžti į buvusias, kitas tos pačios ar žemesnės kategorijos karjeros valstybės tarnautojo pareigas toje pačioje ar kitoje įstaigoje. Visi buvę politinio pasitikėjimo valstybės tarnautojai gali dalyvauti valstybės tarnybos konkursuose, jeigu atitinka konkursams keliamus bendruosius ir specialiuosius reikalavimus. Atleistiems iš pareigų politinio pasitikėjimo valstybės tarnautojams išmokama vieno mėnesio vidutinio darbo užmokesčio dydžio išeitinė išmoka.

Rimantas Varnauskas

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų