REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Vakar naktį Australijoje, Melburno tarptautiniame menų festivalyje buvo suvaidintas pirmasis OKT/Vilniaus miesto teatro „Įstabiosios ir graudžiosios Romeo ir Džuljetos istorijos“ spektaklis.

REKLAMA
REKLAMA

Festivalio tinklapyje atsiradusi blicrecenzija prasideda žodžiais „Triumfas! Pasigėrėtina!“ , o baigiasi „pasižiūrėti būtina.“ Dar keturi „Romeo ir Džuljetos“ spektakliai Melburno Menų centro teatre (Arts Center Playhouse) bus vaidinami spalio 23, 24 ir 25 dienomis. Oskaro Koršunovo režisuotas spektaklis festivalio programoje iš viso bus suvaidintas penkis kartus: keturiuose vakariniuose ir viename dieniniame seanse. Po 23 dienos spektaklio vyks žiūrovų susitikimas su spektaklio kūrėjais.

REKLAMA

Tai pirmas kartas, kai į šį prestižinį festivalį kviečiama vaidinti trupė iš Lietuvos. OKT „Romeo ir Džuljetai“ skirtos baigiamosios spalio 9-25 dieną vykstančio festivalio dienos.

Svarbiausias Australijoje Melburno tarptautinis menų festivalis (Melbourne International Arts Festival, http://www.melbournefestival.com.au/) organizuojamas kasmet spalio mėnesį nuo 1986 metų. Jo programoje - teatro, šokio, muzikos, vizualiųjų menų ir multimedijos renginiai, kurie pritraukia (praėjusių metų duomenimis) beveik pusę milijono žiūrovų.

REKLAMA
REKLAMA

Šių metų festivalyje dalyvauja tokie pasaulinio garso kolektyvai kaip Schönberg Ensemble su superžvaigžde sopranu Barbara Hanningan, viena prestižiškiausių šiuolaikinio šokio trupė iš Izraelio Batsheva Dance Company, vilniečiams iš „Sirenų“ festivalio žinoma belgų trupė „Viktorija“ su spektakliu „Naktis po dienos“ (That night follows day), režisuota Timo Etchellio ir kt. Festivalio programoje – keletas absoliučiai išskirtinių vakarų: amerikiečių kompozitoriaus Philipo Glasso koncertas, įkvėptas kito tos pačios kartos menininko, poeto ir dainininko kanadiečio Leonardo Coheno „Ilgesio knygos“ (Book of Longing), taip pat poezijos ir muzikos vakaras, dedikuotas Allenui Ginsbergui, kur poeto eiles skaito jo bičiuliai poetė ir vokalistė Patti Smith, skambina kompozitorius Philipas Glassas. Beje, festivalyje surengti ir du pačios Patti Smith koncertai, parodytas ir filmas apie pačią Patti Smith „Dream of Life“, eksponuojamos fotografijos, darytos kuriant filmą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Taigi, OKT „Romeo ir Džuljeta“ atsidūrė neeilinių menininkų darbų kontekste. O ir pačios trupės gastrolės šįkart visiškai neeilinės – suvaidinusi spektaklius Melburne trupė skris tiesiai į Kiniją, Pekiną. Čia Nacionaliniame teatre lapkričio 1 ir 2 dienomis bus suvaidinti dar du „Įstabiosios ir graudžiosios Romeo ir Džuljetos istorijos“ spektakliai (tiesa, atskridę į Pekiną aktoriai dar turės sulaukti Jūratės Paulėkaitės sukurtų dekoracijų – jos bus plukdomos vandenynu.)

Pekine OKT „Romeo ir Džuljeta“ pateks į visiškai kitokį kontekstą – nebus perdaug pavadinti jį egzotišku. Kinijos nacionalinio teatro organizuojamame festivalyje, skirtame Williamo Shakespeare‘o 444-osioms gimimo metinėms, vaidins labai skirtingų tradicijų šalių teatrai. Pats Kinijos nacionalinis teatras festivaliui paruošė „Karaliaus Lyro“ interpretaciją pavadinimu „Mingas“: pjesės veiksmas perkeltas į kinų Mingų dinastiją, vietoj trijų Lyro dukterų radosi trys Mingo sūnūs. Britų teatras TNT atveža „Užsispyrėlės sutramdymą“, Korėjos Respublikos teatras – „Romeo ir Džuljetą“, taip pat laukia dvi „Hamleto“ interpretacijos – kinų ir Kazachstano Astanos M.Gorkio vardo Rusų dramos teatro. Kaip ir Melburne, OKT/Vilniaus miesto teatro spektakliai numatyti festivalio uždarymui.

REKLAMA

Lapkričio 12-13 dienomis OKT dar vaidins Gruzijoje, Tbilisyje – vėlgi Shakepeare‘ą, „Vasarvidžio nakties sapną“. O jau lapkričio 20-22 d. Vilniuje, Menų spaustuvėje, bus pristatyta lietuviškoji „Hamleto“ premjera.

OKT/Vilniaus miesto teatro informacija



„Įstabioji ir graudžioji Romeo ir Džuljetos istorija“. Dmitrijaus Matvejevo nuotrauka

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų