REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Artėjant antrajam Seimo rinkimų turui Tėvynės sąjungos - Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD) pirmininkas Andrius Kubilius, iki šiol vengęs konkretesnių svarstymų apie galimas koalicijas, pareiškė būsimų koalicijos partnerių draugijoje nenorįs matyti socialdemokratų.

REKLAMA
REKLAMA

Socialdemokratų partijos (LSDP) vadovas premjeras Gediminas Kirkilas tokius pareiškimus vadina priešrinkiminiais propagandiniais, tačiau taip pat pabrėžia dviejų partijų skirtingas ideologines - vertybines kryptis.

REKLAMA

„Aš tikiuosi, kad naujos Vyriausybės mums nereiks formuoti kokiuose butuose ar gyvenamuosiuose namuose. Matau visas galimybes suformuoti Vyriausybę be socialdemokratų. Tai sakydamas remiuosi pirmojo turo rezultatais ir tuo, ką galime matyti po antrojo turo. Matau aiškią rinkėjų valią pasiekti permainų, kurių viena esminių - Vyriausybė be socialdemokratų“, - BNS ketvirtadienį sakė A.Kubilius.

Iki šiol TS-LKD pirmininkas kartodavo, kad apie galimus koalicijos partnerius, taip pat ir apie tai su kuo koalicijos nėra įmanomos - kalbėsiąs tik po antrojo rinkimų turo, kuomet paaiškės galutiniai Seimo rinkimų rezultatai ir jėgų išsidėstymas parlamente.

REKLAMA
REKLAMA

Socialdemokratų pirmininkas premjeras G.Kirkilas teigė nesureikšminąs šių TS-LKD lyderio pareiškimų ir vadino juos priešrinkiminiais propagandiniais.

„Tokių visokių pareiškimų priešrinkiminių yra ir bus, tai yra propagandinis pareiškimas, kuris turėtų pranešti rinkėjams žinią, kad štai mes, konservatoriai, laimime ir tiek. O kadangi daugumoje vienmandačių apygardų mūsų kandidatai išėjo į antrąjį turą su konservatorių kandidatais, tai todėl tokie pareiškimai ir atsiranda. Čia toks priešrinkiminis propagandinis savęs drąsinimas“, - BNS ketvirtadienį sakė G.Kirkilas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

LSDP vadovas teigė neabejojantis, jog partijų pozicijos dėl galimos partnerystės gali kisti po antrojo rinkimų turo, taip pat - ir konservatorių.

Kita vertus, klausiamas ar socialdemokratams konservatoriai būtų priimtini partneriai, G.Kirkilas pabrėžė, jog abi partijas skiria esminiai ideologiniai - vertybiniai skirtumai, visiškai skirtingas matymas būdų ir kelių, kaip spręsti, G.Kirkilo žodžiais, „iš Vakarų atėjusios krizės“ pasekmes.

„Koalicija su konservatoriais sunkiai įmanoma, jei konservatoriai laikosi tos pačios liberalios pozicijos - nereguliavimo, finansinių institucijų nekontroliavimo, nes būtent tai ir atvedė į šią krizę, kurios pasekmės neišvengiamos, nes pasaulio ekonomika globali“, - teigė G.Kirkilas.

REKLAMA

Apie nenorą jungtis į koaliciją su socialdemokratais praėjusią savaitę pareiškė ir antrąją vietą pirmame rinkimų ture užėmusios Tautos prisikėlimo partijos (TPP) pirmininkas Arūnas Valinskas.

„Jeigu formuotųsi dauguma, kurią aplink savo ašį bandytų suburti socialdemokratai, mūsų nuomonė, bet kokiu atveju nesiveržiant (...) likti opozicijoje. (...) Mūsų tikslas yra permainos, patys tai deklaravome, dabar meluotume ateidami į koaliciją su socialdemokratais, nes ten permainomis net nekvepėtų“, - naujienų portalo alfa.lt vaizdo konferencijoje praėjusią savaitę sakė A.Valinskas.

REKLAMA

Daugiamandatėje apygardoje į Seimą pateko 6 partijos bei viena koalicija. TS-LKD gavo 18 mandatų, TPP - 13, partija „Tvarka ir teisingumas“ - 11, Lietuvos socialdemokratų partija - 10, koalicija Darbo partija+jaunimas - 8, Lietuvos liberalų sąjūdis bei LiCS - po 5 mandatus.

Seimo rinkimų antrasis turas 68 apygardose iš 71 vyks spalio 26 dieną.

Į antrąjį Seimo rinkimų turą daugiausia - 45 - pateko Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų atstovų.

Dėl parlamentaro mandatų vienmandatėse apygardose antrajame ture taip pat dar varžysis 24 socialdemokratai, 16 partijos „Tvarka ir teisingumas“ kandidatų, 10 Liberalų ir centro sąjungos narių, 9 Liberalų sąjūdžio atstovai, 9 Tautos prisikėlimo partijos nariai, 6 valstiečiai liaudininkai bei 5 koalicijos „Darbo partija+jaunimas“ kandidatai.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Antrajame Seimo rinkimų ture taip pat dalyvaus 4 Lietuvos lenkų rinkimų akcijos atstovai, po vieną jaunalietuvį, socialliberalą ir „pilietininką“.

Į antrąjį turą pateko ir 5 save iškėlę kandidatai: Jonas Stanevičius (Skuodo-Mažeikių apygardoje), Stanislovas Giedraitis (Mažeikių), Gediminas Vagnorius (Telšių), Valdemaras Valkiūnas (Biržų-Kupiškio) ir Mantas Varaška (Suvalkijos).

Pirmajame ture vienmandatėse apygardose į Seimą išrinkti trys politikai - socialdemokratai Zigmantas Balčytis bei Algirdas Butkevičius, Lenkų rinkimų akcijos vadovas Valdemaras Tomaševskis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų