REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Laikai, kai nesąžiningi politiniai veikėjai ar partijos už butelį degtinės veždavo autobusais balsuoti papirktus rinkėjus, jau praėjo - dabar sistema daug subtilesnė. „Vakarų ekspreso“ informacija apie juodąsias rinkimų technologijas buvo nauja rinkimų stebėtojams, daliai jų organizatorių,bet ne kai kuriems kalbintiems politikams ar policijos pareigūnams, rašo „Vakarų ekspresas“.

REKLAMA
REKLAMA

Dar labiau rinkimų skaidrumo užtikrinimo spragas iliustruoja ir tai, kad visoje Lietuvoje tėra keturi Vyriausiosios rinkimų komisijos (VRK) nepriklausomi stebėtojai.

REKLAMA

Nauji metodai?

Oficialiai jokių rinkėjų papirkinėjimo atvejų uostamiestyje po pirmojo rinkimų į parlamentą turo neužfiksuota. Anot VRK nepriklausomo stebėtojo Edvardo Šalkausko, teko tik prašyti policininkų pagalbos norint sudrausminti vieną galimai protiškai atsilikusį asmenį, kuris per išankstinį balsavimą uostamiesčio Savivaldybėje prie jos administracijos paradinių durų šūkavo agituodamas rinktis tam tikrą politinę jėgą.

REKLAMA
REKLAMA

Tačiau tokie bandymai - tik viršūnėlės, o šaknys - giliai įaugusios. Mūsų dienraščio skaitytojai atskleidė, kokių imamasi būdų norint paveikti rinkimų rezultatus.

Vienoje Klaipėdos krašte esančioje rinkimų apygardoje, anot skaitytojų, iš anksto surastam žmogui nurodoma, už kokią partiją ar kandidatą balsuoti, ir duodama pusė sutartos sumos - 25 litai. Rinkėjas gauna ir mobilųjį telefoną su fotokamera, eina į balsavimo kabiną, užpildo biuletenius, juos nufotografuoja ir grįžęs pas papirkinėtojus taip įrodo, kad buvo lojalus. Jam išmokama likusi suma - dar 25 litai, o mobilusis telefonas grąžinamas papirkinėtojams, kurie jau laukia kitų  „aukų“.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Kadangi per pirmąjį šių rinkimų turą į urną teko mesti net tris biuletenius - daugiamandatės, vienmandatės apygardų ir referendumo, papirkinėtojai, anot skaitytojų, buvo sugalvoję ir dar vieną balsų medžioklės būdą. Esą rinkėjas, kuriam pažadėtas atlygis, nueidavo į balsavimo kabiną, ten užpildydavo tik referendumo biuletenį, o kitus du pasislėpdavo kišenėse. Tuomet, įmetęs vieną biuletenį į urną, neužpildytuosius perduodavo "kam reikia". Papirkinėtojai užbraukdavo reikiamus langelius ir eidavo normaliai balsuoti. O kabinoje į vieną pluoštą sudėdavo ir papirktojo biuletenius, kuriuos į urną įmesdavo kartu su savaisiais.

REKLAMA

Tušti biuleteniai

E. Šalkauskas „Vakarų ekspresui“ prisipažino ir apie „fotobalsą“, ir apie biuletenių slėpimą išgirdęs pirmą kartą.

„Dabar, kai pasakėte, prisiminiau, kad per išankstinį balsavimą žmonės kabinose kažką kalbėdavo telefonais. Buvo ir paliktų biuletenių dėl referendumo. Dabar, kai antrajame ture kiekvienas balsas bus aukso vertės, reikės dar akyliau stebėti“, - sakė jis.

Pokalbininkas pripažino, kad įtaką galima daryti ir tiems, kurie balsuoja namuose, nes ne visais atvejais pas rinkėjus vaikšto ir stebėtojai.

REKLAMA

„Pas mano paties tėvą buvo atvykę tik apylinkės komisijos nariai, kurie net nieko neaiškino, kaip balsuoti, kad biuleteniai nebūtų sugadinti. Taip pat matėme, kad tuščių biuletenių skaičiuojant balsus buvo labai daug“, - sakė E. Šalkauskas.

Jau penktuose įvairiuose rinkimuose kaip komisijos narė ar apygardos pirmininkė dalyvaujanti Jolanta Pranckevičienė pripažino, kad jai yra tekę girdėti gandų, jog komisijų nariai tuščius biuletenius skaičiuodami balsus užpildydavo „pagal susitarimą“.

„Jie deleguoti skirtingų partijų, tad yra tekę girdėti, kad vykdavo negerų dalykų“, - teigė J. Pranckevičienė.



Kaltieji teisiami

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Rinkimų organizatorės žodžius patvirtina ir faktai. Klaipėdos miesto apylinkės prokuratūroje baigtas ikiteisminis tyrimas dėl rinkimų biuletenių klastojimo per 2007 metų vasario 25 d. vykusius rinkimus į savivaldybių tarybas.

Ikiteisminio tyrimo metu įtarimai pareikšti Klaipėdoje esančios Dviračių treko rinkimų apylinkės komisijos pirmininkui D. Ž. Jis įtariamas tuo, kad nuo 2007 metų vasario 25 d. vakaro iki vasario 26 d. ryto suklastojo 73 vienos partijos rinkimų biuletenius, į juos savo ranka įrašydamas, pataisydamas bei prirašydamas skaitmeninius įrašus.

REKLAMA

Per savivaldos rinkimus buvo išaiškėjusios ir sostinėje vykusios aferos. Gegužę Vilniaus miesto pirmasis apylinkės teismas buvusiai socialliberalei Loretai Dovidauskienei skyrė 6,5 tūkst. litų baudą. Socialliberalų atstovė teismo buvo pripažinta trukdžiusi pasinaudoti rinkimų teise. Per savivaldos rinkimus minėta politikė aštuoniems Grigiškių gyventojams siūlė po dešimt litų už balsą.

Per šiuos Seimo rinkimus sklandė gandai, kad keliose apylinkėse buvo masiškai gadinami biuleteniai, kuriuose balsuota už vieną kandidatą. Tai neva buvo daroma užpildant papildomus laukelius kitokiais šratinukais, nei rinkėjo. Tokių įtarimų niekas nepatvirtino, o balsavimo rezultatai VRK pripažinti galiojančiais.

REKLAMA

Rizika - rajonuose

Tiek J. Pranckevičienė, tiek E. Šalkauskas tvirtino, kad informacijos apie juodąsias rinkimų bei balsavimo technologijas trūksta.

„Sužinome iš rinkėjų ar žiniasklaidos. Mums tik išdėstoma instrukcija, kaip organizuoti rinkimus, užtikrinti viešąją tvarką. Tačiau Klaipėdoje, kaip ir kituose didmiesčiuose, balsų papirkinėjimas yra labai retas reiškinys. Tai labiau rajonų bėda. Ten ištisai būdavo vežami balsuoti asocialūs asmenys“, - tikino viena iš rinkimų organizatorių.

Vienas kalbintas Seimo narys mūsų dienraščiui sakė, kad dėl įtartinų balsavimo rezultatų tyrimą po pirmojo rinkimų į Seimą turo pradėjo net Valstybės saugumo departamentas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Pastarojo atstovai jokios informacijos neteikė, tačiau patvirtino, kad tyrimas gali būti pradėtas, jei yra gautas nurodymas iš tam tikrų teisėsaugos institucijų.

„Užtikriname viešąją tvarką“

Benonas Ivanauskas, laikinai einantis Klaipėdos apskrities vyriausiojo policijos komisariato viršininko pareigas

Mes privalome rinkimų metu užtikrinti viešąją tvarką. Antrajame ture patruliai vėl stebės situaciją. Kol kas jokių rinkėjų balsų pirkimo atvejų uostamiestyje nenustatėme. Prižiūrime, kad iš rinkimų apylinkių biuleteniai būtų saugiai nugabenti į apygardas. Kaip vyksta balsavimas namuose ar specializuotose įstaigose, mes nesekame. Jei nurodytų stebėtojas ar patys matytume, kad perkami balsai, tuomet reaguotume. O dėl tų atvejų su fotografuojančiais mobiliaisiais telefonais... Esu girdėjęs apie tai.

REKLAMA

„Nebūkime ateiviai iš kosmoso“

Zenonas Vaigauskas, Vyriausiosios rinkimų komisijos pirmininkas

Visoje šalyje po pirmojo rinkimų turo yra užfiksuota atvejų, kai buvo perkami balsai. Mes labai glaudžiai bendradarbiaujame su Policijos, Valstybės saugumo departamentais. Prokurorai pradėjo apie 10 ikiteisminių tyrimų, nes gresia baudžiamoji atsakomybė už balsų papirkinėjimą. Visgi palyginti su Seimo rinkimais 2004-aisiais, pažeidimų nėra daug.

Blogiausia, kai žmonės žino apie papirkinėjimo atvejus, tačiau neįvardija, kas tai darė. Čia kaip su ateiviais iš kosmoso - kalbama, kad jie kažkur yra, bet niekas to neįrodė...

REKLAMA

Dėl tų fotografavimų aš žinojau ir anksčiau, tačiau labai abejoju, ar tai šimtaprocentinė informacija. Juk pijokėlis geriau tą telefoną išsineš, nei paims 10 litų už balsą. O tuščių biuletenių išnešimas yra vadinamas karuselės principu. Jis labai paplitęs Rusijoje. Tau duoda tuščius biuletenius, tačiau eini balsuoti jau turėdamas kito rinkėjo užpildytus taip, kaip reikia papirkinėtojui, įmeti juos į urną, o savuosius tuščius išsineši. Gauni atlygį ir perduodi kitam, kuris daro tą patį. Žinokite, yra ir dar subtilesnių būdų. Bet man kai kada tie gandai labiau panašūs į žvejų folklorą. Informaciją apygardų komisijų nariai gauna, tačiau mes nenorime viešinti nešvarių būdų.

REKLAMA
REKLAMA

Kitas dalykas - negi uždrausi rinkėjui į kabiną ateiti su mobiliuoju telefonu? Negalima skatinti panikos ar elgtis taip, kaip Gruzijoje, kai kiekvieno rinkėjo pirštas specialiais dažais būdavo ženklinamas, kad neitų balsuoti antrą kartą. Juk rinkėjas eidamas balsuoti neturi jaustis lyg iš anksto darytų kokį nusikaltimą, neturi būti į jį įsmeigta dešimt viską stebinčių akių.

Šiaip papirkti rinkėjus darosi vis sudėtingiau. Nebėra leidimo dalyti suvenyrus, rengti koncertus ir agituoti jų metu. Reikia žmonėms daugiau sukti galvas, kaip išrinkti tuos, kurie elgiasi sąžiningai.



Denisas Nikitenka

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų