REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Likus penkiolikai minučių iki pareiškimų priėmimo pabaigos du Vyriausiojo administracinio teismo teisėjai užsiregistravo dalyvauti atrankoje į šio teismo pirmininko postą.

REKLAMA
REKLAMA

Trečiadienį baigėsi pretendentų registracija dalyvauti atrankoje į vieno svarbiausių Lietuvos teismų vadovo vietą.

Kaip BNS informavo prezidento patarėja teisės klausimais Aušra Rauličkytė, nuo spalio 10 d. iki šios darbo dienos pabaigos sulaukta vos pora pareiškimų.

REKLAMA

„Iš 15 Vyriausiojo administracinio teismo teisėjų tik du registravosi ir tai padarė paskutinę minutę, likus 15-20 minučių iki darbo dienos pabaigos. Akivaizdu, kad žmonės nespėjo“, – teigė valstybės vadovo patarėja.

Todėl nutarta pratęsti pretendentų registraciją iki lapkričio 7 d.

„Prezidentas turi rinktis iš daugiau kandidatų ir pasirinkti geriausią“, – pabrėžė A.Rauličkytė.

Ji atkreipė dėmesį, kad neatsirado nė vieno norinčiojo pretenduoti į Šiaulių apygardos teismo Baudžiamųjų bylų skyriaus pirmininko pareigas.

REKLAMA
REKLAMA

Į lapkritį atsilaisvinančią Aukščiausiojo Teismo (AT) teisėjo Aloyzo Marčiulionio vietą gauta vos pora pareiškimų. Tačiau tarp jų nėra nė vieno iš Apeliacinio teismo teisėjų, kurie turėtų stengtis palypėti karjeros laipteliu.

Anot patarėjos, šie faktai rodo, jog padėtis teismų sistemoje nėra gera. „Nusivylimas, perspektyvų nematymas“, – ji vardijo priežastis, dėl kurių teisėjai nenori siekti karjeros.

Kaip vieną svarbiausių tokio teisėjų elgesio motyvų A.Rauličkytė nurodė Temidės tarnų baimę atsidurti žiniasklaidos akiratyje.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Vos tik teisėjas užsiregistruoja į atranką, sulaukia nesveikos reakcijos, puolimo. Matyt, jie siekia apsisaugoti, kad nesiraustų po jų šeimų, vaikų gyvenimus“, – tvirtino prezidento patarėja.

Kita vertus, ji pripažino, kad teisėjai nejaučia atsakomybės už visą teismų sistemą.

Pasak A.Rauličkytės, žalos padarė ir anksčiau galiojusi sistema, kai teismų pirmininkų pareigas tie patys žmonės ėjo po 10-15 metų. Jų pavaldiniai ir dabar dar bijo pretenduoti į tas pareigas, kad neužsitrauktų pirmininko nemalonės.

REKLAMA

Prezidento patarėja sakė, kad nuo birželio mėnesio niekaip nepavyksta paskirti 5 teismų pirmininkų, nes į tas vietas tesulaukiama po vieno pretendento. A.Rauličkytė svarstė, kad šiais atvejais gali egzistuoti teisėjų susitarimai, kad niekas kitas nepretenduotų vadovauti teismui ir nesudarytų konkurencijos.

„Taip ir žaidžiame tą žaidimą – jie nesiregistruoja, mes pratęsiame atrankos terminą“, – konstatavo Prezidentūros atstovė.

Kadangi Vyriausiojo administracinio teismo pirmininku gali tapti tik šio teismo teisėjas, A.Rauličkytė tvirtino žadanti susitikti su visu kolektyvu ir paraginti juos dalyvauti atrankoje.

REKLAMA

Dabartinio Vyriausiojo administracinio teismo pirmininko Virgilijaus Valančiaus įgaliojimai baigiasi lapkričio 11 d. Jis galėtų pretenduoti teismui vadovauti antrą kadenciją, bet prezidentas Valdas Adamkus ne kartą yra pasisakęs už teismų vadovų rotaciją.

Nespėjus iki lapkričio 11 d. paskirti naujo Vyriausiojo administracinio teismo pirmininko šis teismas be vadovo neliks.

Prezidentui atleidus V.Valančių pareigas eiti automatiškai pradės jo pavaduotojas Ričardas Piličiauskas.

Vyriausiojo administracinio teismo pirmininką skiria ir atleidžia prezidentas Teisėjų tarybos patarimu. Jo kadencija trunka penkerius metus.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų