REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Kas lėmė tokį beatodairišką Rusijos siekį pagelbėti finansinės krizės parklupdytai Islandijai? Maskvos altruizmas? Aiškėja, kad ne. Manoma, Kremliaus norai pagelbėti islandams gali slėpti jo norą pagelbėti savo verslininkams ir „partneriams“ Islandijoje, rašo „Respublika“.

REKLAMA
REKLAMA

Įpainiotas ir V. Putinas


Savaitraštis „The New Times“ bandė išsiaiškinti, ką slepia „didelės ir galingos“ Rusijos siekiai išgelbėti „mažą ir vargingą“ Islandiją.

REKLAMA

Priežastys, dėl kurių Maskva pradėjo svarstyti „Islandijos gelbėjimo planą“, tuo metu, kai Rusijoje viskas griūva, anot savaitraščio, atrodo keistos tik tiems, kurie mažai ką žino. Žvilgsnis į stambių Islandijos finansininkų, kurių bankai bankrutavo, praeitį ir jų ryšiai su stambiausiomis Rusijos valstybinėmis kompanijomis ir žinomais Rusijos politikais daug ką paaiškina.

Praeito dešimtmečio pradžioje tuomet dar niekam nežinomas Vladimiras Putinas dirbo Sankt Peterburgo savivaldybės Užsienio ryšių komiteto vadovu. Vienas iš jo darbų buvo bendrų Rusijos ir užsienio kapitalo kompanijų registravimas.

REKLAMA
REKLAMA

Nuo 1991 m. liepos iki 1996 m. birželio V. Putino vadovaujamas komitetas registravo apie 9 tūkst. bendrų įmonių. Tarp šių bendrovių savininkų ar vadybininkų galima rasti Rusijoje labai įžymių žmonių. Dabartinį šalies prezidentą Dmitrijų Medvedevą, Dūmos pirmininką Borisą Gryzlovą, Senato pirmininką Sergejų Mironovą, Saugumo tarybos vadovą Nikolajų Patruševą, Rusijos geležinkelių prezidentą Vladimirą Jakuniną ir daugybę kitų pavardžių, kurios sudaro šių dienų Rusijos „politinį elitą“.

Didelės dalies įregistruotų kompanijų užsienio „partneriai“ buvo menami. Per šiuo metu vienus įtakingiausių Islandijos žmonių – verslininkus Bergolfurą Gudmundssoną ir jo sūnų Bergolfurą Torą Bergolfsoną – Sankt Peterburge veikusioms kompanijoms pavyko įregistruoti keletą lengvatinės prekybos bendrovių.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Įdomiausia tai, kad sūnus buvo dviejų Islandijos bankų, kurie vieni pirmųjų patyrė finansų krizės smūgius, bendraturtis: „Landsbanki“ bankrutavo, o „Kaupting Bank“ pateko į Vyriausybės rankas.

Tad neatmetama tikimybė, kad Rusijos valdžia skuba į pagalbą islandams pagalvodama ir apie savo partnerius.

Paaiškinama meilė

Su Sankt Peterburgo verslininkais gerai sugyvenę islandai ir keli Rusijos verslininkai 1997 m. per lengvatinės prekybos kompaniją įsteigė UAB „Bravo servisas“. Ši kompanija labai sėkmingai gamino alų „Bočkarev“ ir neturėjo Sankt Peterburge jokių problemų. Tuo tarpu islandų ir rusų kompanijos konkurentai „Baltika“ vis susidurdavo su problemomis. 2000 m. buvo nužudytas kompanijos direktoriaus pavaduotojas, o prieš tai nuo žudikų kulkos krito kitas aukštas jos vadybininkas.

REKLAMA

2002 m. „Bravo International“ buvo parduota vienai Vakarų kompanijai, o du islandai grįžo namo su didžiuliais turtais.

Vakarų žiniasklaidoje be paliovos rašoma apie Rusijos oligarchų susidomėjimą Islandija. Juos čia traukia palankūs mokesčiai: Islandijoje užsiregistravusios užsienio kompanijos tesumoka 5 proc. pajamų mokestį ir atleidžiamos nuo mokesčių už turtą ir muitus.

Islandai gaus paramą

Islandija gaus 6 milijardus JAV dolerių iš Tarptautinio valiutos fondo (TVF), Rusijos ir Šiaurės šalių. TVF skirs apie 1 milijardą dolerių, likusias lėšas skirs Rusija, Danija, Norvegija ir Švedija, papasakojo vienas fondo atstovų, prašydamas neminėti jo pavardės, mat oficialaus pareiškimo dėl paramos skyrimo kol kas nebuvo.

REKLAMA

Praėjusią savaitę islandų delegacijai Maskvoje nepavyko išprašyti iš rusų taip jai reikalingų milijardų. Islandai derėjosi ir su Rusijos finansų ministerijos pareigūnais, ir su Centrinio banko atstovais.

Pasak finansų ekspertų, Rusija greičiausiai padės Islandijai ne tiesiogiai suteikdama paskolą, bet per vieną iš TVF programų. Suteikdama Islandijai paskolą per TVF, Rusija turės daugiau garantijų, kad jos lėšos bus grąžintos.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų