REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Praėjusią savaitę Parlamente įregistruota įstatymo pataisa, pagal kurią kadenciją baigę ir į naują Seimą nekandidatavę arba nepatekę parlamentarai turėtų atsisakyti išeitinių išmokų. Kiek realu, kad šias pataisas priims dar šios kadencijos Seimas, klausia „Respublika“?

REKLAMA
REKLAMA

Šiuo metu, jei Seimo narys neišrenkamas ar nedalyvauja kituose rinkimuose, pagal statutą išeinančiam Seimo nariui išmokama tiek vidutinių mėnesinių Seimo nario atlyginimų dydžio išeitinė išmoka, kiek metų nepertraukiamai truko jo kadencija Seime, bet ne mažesnė kaip 2 ir ne didesnė kaip 6 vidutinių mėnesinių Seimo nario atlyginimų dydžio išeitinė išmoka.

REKLAMA

Pasak įstatymo pataisų iniciatoriaus Kęstučio Čilinsko, Seimo narys, prieš tapdamas tautos atstovu, žino, kad tai yra terminuotas darbas – niekas negarantuoja, kad jis bus išrinktas naujai kadencijai. Todėl apmokėjimas išeinant iš darbo turėtų būti toks pat kaip ir visiems darbuotojams, kai jie atleidžiami pasibaigus terminui.

Įstatymo pataisos pagirtinos, be to, sutaupytų ne vieną tūkstantį skylėtame šalies biudžete, tačiau kiek realu, kad jos bus priimtos?

REKLAMA
REKLAMA

Vakar „Respublika“ atliko eksperimentą ir pasiteiravo parlamentarų – ar neketina patys, savo iniciatyva, atsisakyti išeitinių kompensacijų?

Atsakymai

Nijolė Steiblienė

Socialliberalų frakcijos narė

Išeitinės kompensacijos atsisakyti neketinu, nes atsiduriu gatvėje ir nežinia, kur, kaip ir kada gausiu darbą. O K.Čilinskas yra advokatas ir turi savo kontorą, todėl nemato jokio vargo. Pabuvus Seimo nariu jo paklausa bus dar didesnė. Tokį dabar „piarą“ sau darosi.

Alvydas Sadeckas

Socialliberalų frakcijos narys

Įdomus klausimas. Įdomus jūsų klausimas. Apie tai negalvojau. Jokių K.Čilinsko pataisų nemačiau. Tikrai nemačiau. Reikia pasižiūrėti. Todėl nieko dabar negaliu atsakyti. Nežinau. Jūs man įdomų klausimą uždavėte, man reikia pačiam pagalvoti.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Ramunė Visockytė

Darbo partijos frakcijos narė

K.Čilinskas dirba su Sorosho organizacijomis ir projektais, tai jam lengva tokius dalykus paistyti ir vaidinti teisuolį. Vieni Seimo nariai gali pervesti ir vaikų namams, o kiti kitaip gyvena. 18 metų Lietuva taip gyveno, kiekvienos kadencijos Seimo nariai gaudavo išeitines.

Dabar pilnatis, suprantu, labai veikia. Manau, jo tokius skandalingus projektus suvedus pagal mėnulio fazes, gali būti, kad ir surastume ką nors bendro.

Antanas Bosas

Darbo partijos frakcijos narys

Pataisas vertinu teigiamai. Niekas nieko per prievartą į Seimą nevarė. Žmonės atidirbo vieną kadenciją, neišrinko, tai kokių čia dar kompensacijų? Aš nepretenduoju į jokias kompensacijas. Kad jau priklauso, tai priklauso. Įstatymo išimties dėl vieno žmogaus, kuriam kompensacija nereikalinga, nepadarysi.

REKLAMA

Algirdas Monkevičius

Socialliberalų frakcijos narys

Manau, nuosekliai tuos dalykus reikia daryti. Toks šokinėjimas paskutinę akimirką visada kelia abejonių. Visą tą sistemą dėl atostogų, apmokėjimų reikėtų tvarkyti iš esmės ir laiku, kai Seimas turi dar pakankamai laiko. O dabar liko vienas du posėdžiai, tai tokie vargiai įmanomi dalykai, gal ir teisingi, bet sunkiai berealizuojami.

Kalbino Arturas Paknys ir Agnė Vaitasiūtė

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų