REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Šeštadienį, spalio 25 d., 18 val. Vilniaus šv. Jonų bažnyčioje klausytojai rinksis į netradicinį vargonininkės Dovilės Savickaitės ir saksofonininko Remigijaus Rančio koncertą, kuriame taip pat dalyvaus skaitovė Marija Šerienė ir literatė Vilma Banytė.

REKLAMA
REKLAMA

Koncerte skambės J. S. Bacho, J. Brahmso, A. Piazzollos ir kitų kompozitorių kūriniai bei literatūriniai pamąstymai iš naujausios Vilmos Banytės knygos "Norėjau tik pasakyti..."

REKLAMA

Pasak vargonininkės D. Savickaitės, idėja menininkams susiburti ir surengti šį koncertą kilo iš noro praskaidrinti lietingas rudens nuotaikas. „Šiuo niūriu metų laiku ypatingai norisi kuo daugiau šilumos ir jaukumo. Tokią atmosferą padės sukurti ir tarp muzikos kūrinių įterpti trumpi, įtaigūs literatūriniai pamąstymai“, – pasakojo vargonininkė.

Iš koncerte atliekamų kūrinių vargonams išsiskiria J. S. Bacho choralinis preliudas „Schmücke dich, o liebe Seele“ (Pasipuošk, mieloji siela). Kaip ir daugelis didžiojo Leipcigo meistro choralų, šis kūrinys pagrįstas liuteroniško choralo melodija. Pasak D.Savickaitės, tai vienas tobuliausių Bacho choralų. Kūrinio charakteryje susipina įtaigus Bacho emocionalumas ir ortodoksinei liuteronybei būdingas santūrumas. Galima netgi teigti, kad šios dvi skirtingos nuotaikos chorale yra sujungtos į tobulą harmoniją.

REKLAMA
REKLAMA

Šiuo metu Šv. Kryžiaus atradimo bažnyčios vargonininke dirbanti Dovilė Savickaitė vargonus studijavo Lietuvos muzikos ir teatro akademijoje, Leipcigo aukštojoje muzikos ir teatro mokykloje (Vokietija) bei Amsterdamo konservatorijoje (Olandija), dalyvavo žymių Europos vargonų profesorių meistriškumo kursuose. Ji aktyviai koncertuoja Lietuvoje ir už jos ribų, dalyvauja tarptautiniuose festivaliuose, 2008 m. D.Savickaitė pelnė III premiją Lodzėje (Lenkija) vykusiame tarptautiniame J.Kucharskio vargonininkų konkurse.

Remigijus Rančys groti saksofonu mokėsi Vilniaus Juozo Tallat-Kelpšos konservatorijoje, Den Rytmiske Hojskole (Danija), privačiose pamokose pas Danijos džiazo meistrus Hans Ulrik ir Fridrik Lundin, baigė studijas Lietuvos muzikos ir teatro akademijoje, Amsterdamo konservatorijoje, dalyvauja tarptautiniuose festivaliuose. 2004 m. užėmė I vietą JazzStar klubinės džiazo muzikos konkurse Vilniuje, III vietą Nidos džiazo maratono konkurse (2003 m.), I vieta Juozo Pakalnio jaunųjų instrumentalistų konkurse Kaune (2001 m.)

Tarptautiniams vargonų metams (2008-2009) ir Lietuvos vargonų 600-ųjų metų sukakčiai paminėti skirtu koncertų ciklu „Muzikos valanda Vilniaus šv. Jonų bažnyčioje“ siekia pristatyti didžiausius Lietuvoje vamzdinius vargonus ir žymiausius šalies vargonininkus.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų