REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Stipriai per pinigines sukirtusi finansų krizė ne visiems gero gyvenimo mėgėjams pasijus vienodai. Štai amerikiečių žurnalas „Forbes“ atliko aštuonių didžiausiųjų pasaulio finansų centrų analizę ir nustatė, kad prabangus gyvenimo būdas pigiausiai kainuoja Paryžiuje, o brangiausiai už jį mokėti tenka Maskvos gyventojams.

REKLAMA
REKLAMA

Aštuoni didžiausi pasaulio ekonomikos didmiesčiai - Londonas, Paryžius, Dubajus, Niujorkas, Los Andželas, Honkongas, Maskva ir Tokijas - buvo vertinami pagal prabangos prekių kokybės ir kainos santykį. Finansų sostinės buvo reitinguojamas atsižvelgus į automobilio „Rolls-Royce Phantom“, „Louis Vuitton“ rankinės, „Petrossian“ juodųjų ikrų kilogramo, pianino „Steinway“, marškinių komplekto „Turnbull & Asser“, „Rolex“ laikrodžio, „Bill Blass“ šilko suknutės ir į vienos nakties viešbučio „Four Seasons“, „Intercontinental“ arba „Ritz Carlton“  apartamentuose kainas.

REKLAMA

Atsižvelgus į tokius skaičiavimus, Paryžius yra paskelbtas puikiausia – pigiausia vieta prabangos mėgėjams, palyginti su kitais septyniais didžiausiais pasaulio finansų centrais. Prancūzijos sostinėje juodieji ikrai kainuoja net 40 proc. pigiau nei Dubajuje (Jungtiniai Arabų Emyratai), Tokijuje (Japonija) ar Honkonge (Kinija). Be to, gero gyvenimo mylėtojai čia gali sutaupyti pirkdami kone viską: nuo odos dirbinių, juodųjų ikrų iki nakvynės prestižiniuose viešbučiuose. Pavyzdžiui, pačiame Paryžiaus centre „Louis Vuitton“ rankinė kainuoja iš esmės nedaug - tik 1,080 JAV dolerių, Dubajuje jos kaina siekia 2,850, o Tokijuje 1,515 JAV dolerių.

REKLAMA
REKLAMA

Palyginus su Londonu, Paryžiumi, Dubajumi, Niujorku, Los Andželu, Honkongu ir Tokijumi, Maskva buvo įvertinta kaip ta vieta, kurioje tenka daugiausiai mokėti už prabangą. Už nakvynę prestižiniuose viešbučiuose čia gali tekti pakloti net 40 proc. brangiau nei tokio paties lygio viešbučiuose Londone. Pavyzdžiui, nakvynė apartamentuose „Ritz Carlton“ viešbutyje gali pareikalauti net 5 tūkst. JAV dolerių, kai Jungtinės Karalystės sostinėje nakvynė identiškuose apartamentuose kainuoja 2,750 JAV dolerių. Iš Europos importuoti odos dirbiniai, kaip „Louis Vuitton“ rankinės, palyginti su kitais pasaulio finansų centrais (išskyrus Dubajų), Maskvoje kainuoja bene brangiausiai, o už kavos puodelį prestižiniame restorane galima sulaukti 10 JAV dolerių sąskaitos.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Forbes“ duomenimis, Los Andželas yra antroji vieta po Paryžiaus, kurioje labiausiai įkandamos prabangos prekės. Čia apartamentai viešbutyje „Ritz Carlton“ kainuoja gana nedaug - tik 1,095 JAV dolerius už parą. Tiesa, automobilis „Rolls-Royce“, laikrodis „Rolex“ ar kitos prabangos detalės Los Andžele kainuoja lygiai tiek pat, kiek ir Niujorke, tačiau šie didmiesčiai smarkiai skiriasi savo nakvynių kainomis. Mat prabangiuose „Four Seasons“ apartamentuose Los Andžele galima apsistoti už ketvirtį kainos, kurią tektų pakloti lygiai tokiame pačiame Niujorko viešbutyje.

REKLAMA

„Forbes“ trečiąją vietą skyrė Tokijui, kurio pagrindinis trūkumas yra tas, kad čia yra bene brangiausiai pasaulyje apmokestintas šampanas „Dom Perignon“. Japonija yra APEC (Asia Pacific Economic Cooperation) narė. Šiai organizacijai priklauso tokios pietryčių Azijos šalys, kaip Kinija, Tailandas, Malaizija, taip pat – JAV, Naujoji Zelandija ir Kanada. Pastebima, kad kitoms, šiai organizacijai nepriklausančioms šalims, Japonija nelinkusi  naikinti importo tarifų. Dėl to kitų šalių prekės čia yra apmokestinamos nemažais mokesčiais. Štai marškinių „Turnbull & Asser“ komplektas Londone tekainuoja 3,400 JAV dolerių, o Tokijuje už jį teks sumokėti 4,035.

REKLAMA

Ketvirtąją vietą sąraše pagal gyvenimo būdo kainą užima Dubajus. Ne tik Jungtinių Arabų Emyratų, bet ir visų Artimųjų Rytų prekybos sostine tapusiame Dubajuje nakvynė prabangiame viešbutyje pareikalaus bent 863 JAV dolerių. Ji nėra tokia brangi, palyginti su kitais sąraše esančiais finansų centrais, tačiau  juodųjų ikrų kilogramas čia verčia gerai pakratyti kišenes. Jeigu Paryžiuje pakaktų tik 11 tūkst., Dubajuje jų neįsigysi be 16,5 tūkst. JAV dolerių.

Penktoji vieta pagal reitingą yra skirta Niujorkui. Nakvynė „Four Seasons“ liukso apartamentuose atsieis gana brangiai - net 4,450 JAV dolerių už naktį, kai Los Andžele ši prabanga tekainuotų 1,095 JAV dolerius. Reitingo sudarytojai pastebi, kad beveik visos prabangos prekės čia yra tiekiamos iš Europos, o dėl JAV dolerio kurso euro atžvilgiu ir didelių mokesčių jos kai kuriuose miestuose tampa sunkiai įkandamos.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA


Sąraše šeštąją vietą užima Honkongas - čia importuojamos prabangos prekės taip pat apmokestinamos nemažais mokesčiais. Priešpaskutinė vieta atiteko Londonui. „Forbes“ pastebi, kad Londonas yra kur kas brangesnis miestas, negu paprastai galvojama. Nors ten yra gana platus angliškos produkcijos asortimentas, vis dėlto tai ne visada garantuoja patrauklias kainas. Pavyzdžiui, norint Didžiojoje Britanijoje įsigyti „Rolls Royce Phantom“ automobilį, už jį teks pakloti 510 tūkst., kai už šalies ribų jo kaina siekia 349,7 tūkst. JAV dolerių.



Paryžius



Los Andželas



Tokijas



Dubajus



Niujorkas



Honkongas



Londonas



Maskva

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų