REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Apkarpytas elektros tarifas papiktino Ignalinos atominės elektrinės vadovybę.

„Atleisk jiems, Viešpatie, jie nežino, ką daro“, – tokia citata iš Šventojo Rašto pokalbį su „Respublika“ pradėjo Ignalinos atominės elektrinės (IAE) direktorius Viktoras Ševaldinas. Dėl užvakar apkarpyto elektros tarifo jėgainė veikiausiai kreipsis į teismą.

REKLAMA
REKLAMA

Anot V.Ševaldino, sprendimą nuo kitų metų beveik puse cento sumažinti IAE gaminamos elektros kainą priėmusi Valstybinė kainų ir energetikos kontrolės komisija (VKEKK) pasmerkia jėgainę uždarymui, nepaisant to, ar pavyks išprašyti Briuselio leidimą pratęsti jos darbą.

REKLAMA

Jėgainės vadovas taip pat teigia, kad Komisijos darbas turėtų būti ištirtas. VKEKK, žinoma, kaltinimus atmeta.

Pakvipo teismu

IAE direktoriaus teigimu, gavus VKEKK sprendimą kitąmet 0,47 ct/kWh, iki 6,11 ct/kWh, sumažinti IAE gaminamos elektros energijos tarifą, buvo aptikta galimų įstatymų neatitikimų.

Jeigu tai pripažins ir IAE teisininkai, įmonė, V.Ševaldino žodžiais, „pasilieka teisę kreiptis į teismą“.

Kada bus apsispręsta, ar skųsti VKEKK sprendimą, pašnekovas neatskleidė. Tačiau Kainų komisija, anot jo, turi atsidurti po aukščiausių valdžios institucijų didinamuoju stiklu.

REKLAMA
REKLAMA

„Manau, kad ir Vyriausybė, ir Seimas, ir netgi prezidentas turi realiai įvertinti šios komisijos veiksmus ir ištaisyti jos klaidas, jeigu jos buvo padarytos. Vertinu VKEKK veiklą kaip neprofesionalią ir neatsakingą“, – aiškino V.Ševaldinas. Vis dėlto jis užtikrino nesiekiantis VKEKK sudėties pakeitimo.

Neatsižvelgė į būtinas išlaidas?

„Tokie sprendimai ne taip greitai priimami, – sakė jėgainės vadovas. – Sumažindama amortizacines IAE išlaidas (skaičiuojant elektros kainą – aut. past.), ji neatsižvelgia į tai, kad mūsų infrastruktūra bus eksploatuojama dar ne mažiau kaip dvidešimt metų, kol vyks IAE uždarymo procesas. Mes turime tam leisti pinigus ir pastatus prižiūrėti, kad neįgriūtų stogas ar pan., – to leisti negalima“.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Be to, didelių išlaidų esą reikia ir jėgainės saugumui užtikrinti kitąmet, kai IAE dar dirbs.

„Turime saugumo didinimo programą, jos įgyvendinimas – licencijos, išduotos Valstybinės atominės energetikos saugumo inspekcijos, galiojimo sąlyga. Privalau šios programos laikytis, kol dirba antrasis IAE blokas. Jeigu to nepadarysiu, iš manęs gali atimti licenciją ar netgi pareikalauti neatidėliotino bloko uždarymo dar neatėjus oficialiam terminui (2010 m. sausio 1 d. – aut. past.). O jie (VKEKK – aut. past.) tuos pinigus atėmė“, – piktinosi V.Ševaldinas.

REKLAMA

Negaus Ignalina – gaus kiti

Pašnekovo teigimu, sprendimas nukirpti IAE elektros tarifą nebūtinai reiškia mažesnį kainų šuolį kitąmet. Esą pinigai, kurie būtų atitekę atominei jėgainei, atiteks kitiems rinkos dalyviams.

„Manote, elektros vartotojas mokės mažiau? Ne. Pinigai, atimti iš valstybinės įmonės, nukeliaus į privačias įmones, valdančias skirstomuosius tinklus ir LEO. Tai įteisinta korupcija: valstybinis reguliuotojas atima lėšas iš valstybinės įmonės ir jas atiduoda iš esmės į privačias rankas“, – teigė IAE vadovas.

REKLAMA

Dirbti 2010 m. būtų neįmanoma

Negana to, V.Ševaldinas teigia, kad jeigu galios užvakar priimtas VKEKK sprendimas, IAE 2010-aisiais negalės dirbti, net jeigu įvyks stebuklas ir Europos Komisija leis Lietuvai pratęsti jėgainės eksploataciją.

„Norime mes to ar nenorime, esant tokiam tarifui IAE biudžetas 2009 m. bus deficitinis. Taigi vienareikšmiškai galima pasakyti, kad antrasis blokas geriausiu atveju galės dirbti iki 2009 m. pabaigos. Vėliau dirbti jis jau nebegalės. VKEKK, nelaukdama Vyriausybės ar Seimo sprendimo, prisiėmė tokią atsakomybę ir pasmerkė antrąjį bloką nutraukti darbą kitų metų pabaigoje. Mat pasiruošti jėgainės eksploatacijai 2010-aisiais mes tiesiog neturėsime pinigų“, – teigė IAE direktorius.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Atsakas


Virgilijus Poderys


Valstybinės kainų ir energetikos kontrolės komisijos pirmininkas

Tarifą mažinome dėl to, kad mažinome IAE pelną ir nusidėvėjimo sąnaudas. Visų pirma sąnaudos nubrauktos dėl to, kad IAE eina uždarymo link ir jai jau gali ir neprireikti tų investicijų. Be to, prašėme įmonės, kad ji pagrįstų sąnaudų reikalingumą. Tokio pagrindimo mes taip ir negavome. Be abejo, tada reikia tai nubraukti kaip nepagrįstas sąnaudas.

Ar jiems reikės pinigų? Dabar jų sąskaitoje yra per 200 mln. Litų indėlis, ir suma bėgant metams tik didėja. Mes manome, kad įmonės finansinė padėtis yra puiki.

Mūsų tikslas – neleisti, kad pinigai iš IAE nubraukto tarifo atitektų kitiems rinkos subjektams.

Šarūnas Černiauskas

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų