REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Vilniaus universiteto (VU) Senato komisija nusprendė, kad studijų įmokas iki spalio 24 dienos pagal praėjusio semestro rezultatus turės sumokėti bent vieną akademinę skolą turintys studentai.

REKLAMA
REKLAMA

Dėl pažangių studentų studijų įmokų galutinį sprendimą Senato komisija žada priimti tik paaiškėjus Seimo sprendimui dėl Aukštojo mokslo įstatymo pataisų, numatančių nemokamą mokslą akademinių skolų neturintiems studentams.

REKLAMA

Šias įstatymo pataisas Seimas žada svarstyti spalio 20 dieną.

Tokį savo sprendimą Senatas, kaip teigiama VU interneto svetainėje, trečiadienį priėmė atsižvelgdamas į tai, kad Seimas spalio 13 dieną po pateikimo pritarė įstatymo nuostatai, jog gerai besimokančiais studentais laikomi pažangūs studentai, kurie pasibaigus sesijai neturi akademinių skolų.

VU studentų atstovybės (VUSA) prezidentė Monika Sičiūnaitė penktadienį BNS sakė, kad pagrindinis klausimas lieka akademinių skolų neturinčių studentų įmokų už studijas mokėjimo tvarka, o Senato sprendimui rinkti pinigus iš skolininkų studentų atstovai esą neprieštaravo.

REKLAMA
REKLAMA

„Pagal seną ir pagal naują tvarką, akademinių skolų turintys studentai bet kuriuo atveju turėjo mokėti įmokas už studijas“, – kalbėjo M.Sičiūnaitė.

Anksčiau VU rektorius Benediktas Juodka yra sakęs, kad VU nuo spalio 17 d. rinks pinigus iš visų, mažiau nei 8 balų vidurkį pavasario semestre turinčių studentų, jei negaus pinigų iš valstybės.

Penktadienį Lietuvos studentų atstovybių sąjunga (LSAS) išplatino pranešimą, kuriame finansų ministras Rimantas Šadžius raginamas „nebespekuliuoti šiuo klausimu ir pagaliau aiškiai įvardinti, kada lėšos pasieks aukštąsias mokyklas“.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Norėdami apsaugoti studentus nuo neteisėto įmokų rinkimo, bet suprasdami ir sudėtingą aukštųjų mokyklų situaciją, kasdien tikimės, kad ši neprognozuojama situacija pagaliau baigsis. Tačiau laikas senka, o situacija kelia akademinės bendruomenės susierzinimą“, – teigia LSAS prezidentė Indrė Vareikytė.

Švietimo ir mokslo ministras Algirdas Monkevičius su studentais rugpjūčio pabaigoje pasirašė ketinimų protokolą, kuriame pasižadama siekti, kad už studijas rudenį visų kursų studentai mokėtų ne avansu, o tik sužinoję to semestro, už kurį moka, studijų rezultatus. A.Monkevičiaus pažadus motyvavo tuo, kad imti įmokas avansu yra ydinga ir taip pažeidžiami studentų teisėti lūkesčiai.

REKLAMA

Finansų ministerija dar rugsėjo viduryje teigė, jog dėl už rudens semestrą nerenkamų studijų įmokų universitetams susidariusio lėšų trūkumo padengti biudžeto lėšomis - neįmanoma.

Premjeras Gediminas Kirkilas ne kartą yra sakęs, jog studentams mokėti avansu nereikės.

Spalio pradžioje premjero sudaryta darbo grupė suskaičiavo, kad universitetai dėl nemokamų studijų įmokų šį rudenį negaus 22 milijonų litų ir paskelbė, kad jas grąžinti planuojama iš kitų metų biudžeto.

Apie tai – LNK žinių videoreportaže.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų