REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Ilgametis legendinio Kauno „Žalgirio“ treneris, Lietuvos krepšinio federacijos (LKF) vadovas Vladas Garastas mano, kad finansinių sunkumų kamuojamą „Žalgirį“ galima išgelbėti dviem būdais: rasti turtingus rėmėjus arba suburti nebrangiai kainuojančių žaidėjų komandą.

REKLAMA
REKLAMA

Antradienio įvykiai Kauno „Žalgirio“ klubui suteikė vilčių išlaikyti komandos branduolį bei dalyvauti pajėgiausiame Senojo žemyno klubų turnyre - Eurolygoje. SEB bankas suteikė leidimą bendrovei „Kauno energija“ laiduoti Kauno miesto savivaldybei 2,5 mln. litų, kuriuos savivaldybė ketino skirti Kauno „Žalgirio“ klubui, o dėl klube susidariusios kritinės situacijos iš generalinio direktoriaus pareigų pasitraukė Gediminas Navikauskas, atsistatydinimo pareiškimus pateikė ir kiti klubo valdybos nariai.

REKLAMA

LKF vadovas V.Garastas, kuriam skaudu, jog legendinė komanda atsidūrė tokioje nepavydėtinoje padėtyje, tikina išsamios informacijos apie visa, kas vyksta „Žalgirio“ klube, neturintis. Jis apgailestauja, kad federacija neturi pinigų, tad ji ir labai norėdama negalėtų klubui padėti: „Nieko nežinau apie „Žalgirio“ padėtį. Niekas mums nereferuoja apie situaciją, niekas su mumis nekalba. Mūsų pozicija tokia - norime, kad ta komanda būtų, bet neturime pinigų. Tad galime tik ranką jiems padėti ant peties.“

REKLAMA
REKLAMA

- Buvote ilgametis „Žalgirio“ treneris. Ar neskaudu, kad komanda pateko į tokią krizę?

- Turbūt jau žinote, kad antradienį pinigai komandai buvo pervesti? Matysime, gal kas pasikeis. Šiaip sau niekas nenutinka. Tikriausiai tokiai krizei buvo priežasčių. Mes, LKF darbuotojai, nesame klubo valdybos nariai. Kauno savivaldybėje yra 41 narys, jie ir sprendžia šiuos klausimus. Jie geriausiai žino visą situaciją. O į mus niekas nesikreipia. Mes tvarkome tik Lietuvos rinktinių reikalus. Pavyzdžiui, kitąmet dešimt rinktinių dalyvaus turnyruose: aštuonios - Europos čempionatuose, dvi - pasaulio. Tai yra mūsų galvos skausmas.



- „Žalgirio“ situacija gerokai pakenkė Lietuvos krepšinio įvaizdžiui?

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

- Be abejo, džiaugtis nėra ko. Manau, iš šios padėties komanda išsikapstys. Jei antradienį buvo priimti sprendimai dėl komandos gelbėjimo, gal jau žinomi keliai, kuriais reikia eiti. Gal pasikeis situacija ir dėl „Žalgirio“ rėmimo.



- Kaip, jūsų nuomone, buvo prieita iki tokios krizės klube?

- Sunku pasakyti. Geriausiai atsakytų „Žalgirio“ valdybos nariai, jie geriausiai žino, kokiu keliu ėjo. O ką aš, žmogus iš šono, papasakosiu? Galiu tik apie Lietuvos rinktinių reikalus pakalbėti.



- Kaip vertinate situaciją, kad klubas gyvas beveik vien tik savivaldybės pinigais?

REKLAMA

- Blogai. Taip negali būti. Yra du keliai: arba gauti pinigų, arba laikyti žaidėjus, kuriems reikia mokėti nedidelius atlyginimus. Jei nori turėti gerų krepšininkų, reikia turėti ir daug pinigų. Jei nėra iš kur gauti pinigų, reikia eiti kitu keliu - žaisti pasitelkus jaunimą.

- Gal klubo vadyba buvo ne tokia, kokios reikėtų?

- Dėl vadybos turi spręsti klubo nariai, akcininkai. Klubai yra privatūs. Tuo viskas pasakyta. Aišku, savivaldybės komandoms turi padėti. Ir Kauno savivaldybė labai daug padeda. Nėra Lietuvoje kitos tokios, kuri klubui skirtų tiek pinigų, kiek gauna Kauno „Žalgiris“. Ir dar meras blogas, kad per mažai duoda. O juk Kaune yra ir daugiau sporto šakų. Jų atstovai tada pyksta, kodėl „Žalgiriui“ skiria tiek pinigų, o jiems ne. Bet manau, kad „Žalgirio“ reikalai turėtų pasitaisyti.

REKLAMA

O pavyzdžių, kaip byra klubai, toli ieškoti nereikia. Vroclavo „Šląsk“ - viena geriausių Lenkijos komandų, turinčių ilgą istoriją, - prieš kelias dienas pasitraukė iš Lenkijos krepšinio lygos ir paskelbė apie bankrotą.

Noriu pasakyti, kad iki tokių bankrotų priveda didelės ir net per didelės žaidėjų kainos. Nemanau, kad už tokį žaidimą jiems reikia mokėti didžiulius pinigus.

Neabejoju, kad toliau bus dar sunkiau. Juk žinome, kas vyksta pasaulyje. Bus sunkiau dėl komandų rėmimo - įmonės nelabai ras tam lėšų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

- Neatmetama galimybė, kad ir kitus Lietuvos klubus gali ištikti finansiniai sunkumai?

- Gali. Tokių istorijų buvo daug. Bet „Žalgiris“ buvo, yra ir turi būti. Tik galbūt komandos vadovams teks peržiūrėti žaidėjų sudėtį ir komandą sudaryti iš pigesnių krepšininkų. Tai tik mano nuomonė. Kito kelio nematau.

- Kitas variantas - rasti finansiškai pajėgių rėmėjų.

- O kur jų rasti? „Žalgiris“, man regis, ieško rėmėjų, bet, deja, Lietuvoje jų nėra daug. Čia ne Rusija, kur tarp penkiasdešimt turtingiausių Europos žmonių patenka vien Rusijos žmonės. Iš Lietuvos nė vienas nepatenka į šį sąrašą.

REKLAMA

- „Žalgirio“ klubo vadovai ne kartą yra prasitarę, kad jiems pagalius į ratus dėl rėmėjų kaišioja konkuruojančios komandos - Vilniaus „Lietuvos ryto“ vadovai bei analogiško pavadinimo dienraščio žurnalistai. Jūs to nepastebėjote?

- Nenorėčiau taip sakyti. Mano manymu, nekaišioja. Bet kiekvienam savaip atrodo.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų