REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Per Seimo rinkimų pirmąjį turą į parlamentarų mandatus pretendavę politikai ne visiems rinkėjams pasirodė priimtini. Nemažai žmonių, neturėdami kam atiduoti savo balso, į biuletenius įrašė svajonių kandidatų pavardes, kūrė eiles, piešė karikatūras, prisegė pinigų.

REKLAMA
REKLAMA

Amerikos veiksmo filmų ir serialų žvaigždė Chuckas Norrisas, Holivudo gražuolė Angelina Jolie, muštynėmis išgarsėjusios dainininkės Mia ir Natalija Zvonkė - šiuos asmenis naujajame Seime norėjo matyti kai kurie humoro nestokojantys rinkėjai. Žmonės, tarp daugybės į Seimą kandidatavusių politikų neradę nusipelniusiųjų parlamentaro mandato, į biuletenius drąsiai įtraukdavo kitas pavardes. Vyriausiosios rinkimų komisijos (VRK) nariai stebisi kaip niekada dideliu sugadintų biuletenių skaičiumi. Politologai aiškina, kad tai byloja apie rinkėjų nusivylimą.

REKLAMA

„Iškėlė“ skandalistes

Per Seimo rinkimus beveik 82 tūkst. rinkėjų, atėjusių pareikšti nuomonę vienmandatėse rinkimų apygardose, biuletenius sugadino. Daugiamandatėje apygardoje negaliojančių biuletenių buvo kiek mažiau - 73 tūkstančiai. Referendumo biuletenius sugadino daugiau nei 40 tūkst. rinkėjų.

Tarp negaliojančių biuletenių yra ne tik neteisingai užpildytų ar tokių, kuriuose nubraukti visų partijų pavadinimai, kandidatų pavardės. Vienas Vilniaus Fabijoniškių rinkimų apygardoje balsavęs rinkėjas vietoj 12 iškeltų politikų pats įrašė amerikiečių aktorių Ch.Norrisą. Greta nupiešė skrituliuką, ant jo užbraukė kryžiuką ir biuletenį įmetė į urną. Senamiesčio rinkimų apygardos rinkėjas į rinkimų biuletenį įrašė Holivudo aktorę A.Jolie. Vienos Marijampolėje dirbusios rinkimų komisijos nariai, skaičiuodami balsus, be oficialiai iškeltų kandidatų, rado ir neseniai peštynėmis išgarsėjusių dainininkių Mios bei N.Zvonkės vardus.

REKLAMA
REKLAMA

Prisegė pinigų

Netikėti neoficialūs kandidatai į Seimą - ne vienintelės rinkimų biuleteniuose rastos staigmenos. Vienos sostinės rinkimų komisijos darbuotojai, išskleidę sulankstytą biuletenį, rado sąvaržėle prie jo prisegtus 10 litų. Šalia puikavosi užrašas: „Vagys!“. Kitas išradingas rinkėjas nubraukė daugiamandatėje rinkimų apygardoje kandidatuojančių partijų sąrašą ir po juo brūkštelėjo: „Lietuva neparduodama!“

Rinkimų biuleteniuose juos skaičiavę komisijų nariai galėjo perskaityti ir esą susikompromitavusiai valdžiai skirtų ketureilių. Politikais pasipiktinę rinkėjai balsavimo kabinose ne tik kūrė eiles ar negailėjo griežtų žodžių kandidatams, bet ir piešė paveiksliukus.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Nešmaikštavo, o maištavo

VRK pirmininkui Zenonui Vaigauskui didelis sugadintų rinkimų biuletenių skaičius kelia nerimą. „Per ankstesnius rinkimus jų būdavo gerokai mažiau. Vienmandatėse rinkimų apygardose negaliojančių biuletenių būdavo iki procento“, - aiškino jis. Z.Vaigauskas galėjo tik spėlioti, kodėl rinkėjai gadina biuletenius. „Tai ir yra mums sunkiausias galvosūkis. Svarstome, ar rinkėjai nesuprato, kaip reikia žymėti biuletenius, ar tyčia juos gadino“, - sakė vyriausiasis rinkimų prievaizdas. Jis labiau linkęs tikėti, kad rinkėjai biuletenius braukė ir naujų kandidatų susikurdavo ne norėdami pašmaikštauti, o dėl to, kad nerado už ką balsuoti. „Veikiausiai rinkėjai tai darė sąmoningai. Jiems nepatiko partijos, iškelti kandidatai. Požiūris į referendumą taip pat buvo gana prieštaringas“, - mano Z.Vaigauskas.

REKLAMA

Signalas politikams

Politologė Jūratė Novagrockienė kelis šimtus tūkstančių sugadintų biuletenių vertina kaip rinkėjų protestą dėl to, kad nėra už ką balsuoti. Sugadinti biuleteniai - labai rimtas signalas valdžiai ir politikams, į kurį jie turėtų atsižvelgti. „Visuomenei reikia daugiau informacijos. Kalbant apie neįvykusį referendumą, rinkėjams reikėjo aiškesnės valdžios pozicijos, kokios yra šio klausimo alternatyvos, kas nutiktų, jei būtų balsuojama „už“, kas - jei „prieš“, - aiškino J.Novagrockienė.

REKLAMA

Gadinti biuletenius ar vis dėlto pareikšti poziciją renkantis mažiausią blogybę? „Kiekvienas rinkėjas gali elgtis kaip tinkamas. Žinoma, politinei sistemai lengviau veikti, kai žmonės renka politikus, o ne gadina biuletenius“, - dėstė politologė. Pasak J.Novagrockienės, per šiuos rinkimus galvos skausmą rinkėjams galėjo sukelti gausi partijų pasiūla, dėl kurios kai kurie žmonės paprasčiausiai pasimetė ir nebežinojo, kam atiduoti balsą.



Roberta Tracevičiūtė



Į šį biuletenį rinkėjas įrašė garsaus aktoriaus Ch.Norriso pavardę ir už jį „nubalsavo“. LŽ nuotr.


REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų