REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Lietuvos himno autoriaus Vinco Kudirkos paminklą Vilniuje, kurio kūrėjai paaiškėjo prieš ketverius metus, o baigtas jis turėjo būti 2006-aisiais, dabar tikimasi atidengti 2009-ųjų gegužę.

REKLAMA
REKLAMA

Sostinės savivaldybė pranešė, jog pavasarį turėtų būti baigtas visas V.Kudirkos paminklo projektas - ir jau įrengto fontano apšvietimo sistema, ir bronzinė skulptūra ant jau sumontuoto pjedestalo.

REKLAMA

Savivaldybės teigimu, ketvirtadienį vykusiame susitikime su labdaros ir paramos fondo V.Kudirkos vardui įamžinti atstovais aptarti V.Kudirkos (buvusioje Savivaldybės) aikštėje esančio fontano nebaigti darbai ir atliktų darbų trūkumai, pavyzdžiui, nesureguliuotas fontano srovės vientisumas ir tolygumas, nesureguliuota granitinio paminklo ir himno stiklinės plokštumos apšvietimo sistema.

Viešosios tvarkos skyriui, anot savivaldybės, pavesta sugriežtinti paminklo apsaugą - neleisti riedutininkams važinėti paminklo pjedestalu. Nutarta kreiptis į miesto Vyriausiąjį policijos komisariatą dėl griežtesnių priemonių drausminant pažeidėjus.

REKLAMA
REKLAMA

Nors konkurso paminklui kurti nugalėtojai - skulptorius Arūnas Sakalauskas ir architektas Ričardas Krištapavičius - paaiškėjo 2004 metais, projekto įgyvendinimas užtruko. Paminklą planuota pastatyti 2006 metais, vėliau pastatymo terminas buvo nukeltas iki 2007-ųjų liepos, tačiau jis nebus baigtas ir per 2008-uosius.

Paminklo kertinis akmuo buvo įmūrytas prieš metus. Projekte numatyta, kad paminklą sudarys dvi dalys - 12,5 metro aukščio trapecijos formos obeliskas su iškaltais himno žodžiais ir šalia stovinti bronzinė V. Kudirkos skulptūra. Obeliskas jau pastatytas, tačiau skulptūros dar nėra.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Apie tai, kad vertėtų „Tautinės giesmės“ autoriui pastatyti paminklą sostinėje, Vilniaus medikų Labdaros ir paramos fondas susimąstė po to, kai 1998 metais Kudirkos Naumiestyje buvo atidarytas V.Kudirkos muziejus, o Vilniuje, Santariškėse, - atidengtas medinis paminklas himno autoriui.

V.Kudirkos paminklo projekto autoriai - skulptorius Arūnas Sakalauskas ir architektas Ričardas Krištapavičius. Lėšas statybai skyrė Vilniaus miesto savivaldybė, Vyriausybė, apie 200 tūkst. litų paaukojo įstaigos, įmonės, organizacijos, Lietuvos žmonės ir užsienyje gyvenantys lietuviai.

REKLAMA

V.Kudirka (1858-1899) buvo rašytojas, publicistas, gydytojas, lietuvių tautosakos rinkėjas, vertėjas. Didžiąją dalį savo kūrybos jis paskelbė literatūros, politikos ir mokslo žurnale „Varpas“, kurį kartu su bendraminčiais pradėjo leisti 1889 metais.

1898 metais rugsėjo 15 dieną „Varpo“ numeryje V.Kudirka išspausdino „Tautišką giesmę“ su gaidomis. Šis patriotinis eilėraštis Lietuvos valstybės himnu tapo 1919 metais. Po nepriklausomybės atgavimo V.Kudirkos „Tautiška giesmė“ vėl tapo Lietuvos himnu.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų