REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Išlaidauti nenustojančios valdžios sprendimą didinti "Sodros" įmokų tarifą verslo atstovai ir analitikai vadina smūgiu į paširdžius krizės metu.

REKLAMA
REKLAMA

Apie planus didinti mokesčius darbdavių ir profsąjungų atstovai buvo informuoti pirmadienį skubiai sukviestame Valstybinio socialinio draudimo fondo tarybos posėdyje. Jiems buvo pranešta, jog apdraustieji 1 proc. didesnę įmoką mokės nuo sausio, draudėjams siūloma tarifą 1 proc. didinti nuo liepos. Naujas tarifas esą jau įskaičiuotas į "Sodros" biudžeto projektą.

REKLAMA

Pagrindinis argumentas, kodėl būtina kelti tarifą - "Sodrai" nebeužtenka pinigų, nes padidintas ir pratęstas pašalpų vaikus auginančioms šeimoms mokėjimas, be to, kitąmet vėl teks mokėti nepriemokas dirbusiems pensininkams. Tačiau Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos atstovai neslepia, kad šis tarifo padidinimas "Sodros" skyles užkamšys tik trumpam.

Klaipėdos pramonininkų asociacijos prezidentas Arūnas Pasvenskas sako, kad toks sprendimas išlindo pačiu netinkamiausiu metu.

REKLAMA
REKLAMA

"Visi dabar ne tik kalba, bet ir visokiausiais įmanomais būdais stengiasi maksimaliai sumažinti išlaidas, kad galėtų išlikti konkurencingi tokiu sudėtingu metu. Jau seniai įrodytas dėsnis, jog didėjant mokesčiams didėja ir šešėlinio verslo dalis", - sako A. Pasvenskas.

Jo vadovaujamai įmonei "Klaipėdos kartonas" padidinus "Sodros" įmokas vidutiniškai per metus reikėtų sumokėti daugiau nei 70 tūkst. litų.

SEB banko vyriausiasis analitikas Nerijus Udrėnas sutinka su pramonininkų teiginiais, kad mokesčių naštos didėjimas gali paskatinti dalies verslininkų pasitraukimą "į šešėlį".

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

"Tokie valdžios sprendimai turi būti priimami kur kas anksčiau, jau planuojant socialinių išmokų didinimą. Jos turėjo būti pagrįstos ilgalaike pajamų prognoze. Dabartinė padėtis rodo finansų politikos nenuoseklumą. Suprantamas noras didinti išmokas, tačiau dabar tai bus daroma ūkio konkurencingumo sąskaita", - sako N. Udrėnas.

Martynas Vainorius

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų