REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Nespėjus Dzūkijos sostinei atsigauti po praėjusį rudenį ištikusio "Alytaus tekstilės" bankroto, kai plūstelėjo tūkstantinė bedarbių banga, šį rudenį nauji bedarbiai jau plūsta iš "Snaigės".

REKLAMA
REKLAMA

Tiesa, ši bendrovė atleidžia kelis kartus mažiau darbuotojų. Tačiau ieškančius darbo žmones tai mažai guodžia, nes darbo vietų pasiūla mažėja katastrofiškai. Absoliuti dauguma darbo netekusių penkiasdešimtmečių ir vyresnių alytiškių save laiko pasmerktais skurdui ir nepritekliui, nes susirasti darbo artimiausiu metu neturi nė mažiausios vilties.

REKLAMA

Įteikiami pranešimai

Šią savaitę "Snaigės" gamybos darbuotojams jau įteikti pirmieji pranešimai dėl darbo sutarčių nutraukimo. Bendrovė per du mėnesius (nuo gruodžio 10 d.) numato atleisti 310 darbuotojų: iš jų 230 pagrindinės gamyklos darbininkų ir 80 pagalbinių tarnybų bei administracijos darbuotojų. Viena nurodomų priežasčių, dėl kurių atsisakoma šimtų darbuotojų paslaugų - ekonominis nuosmukis, kurį sąlygojo produkcijos vartojimo mažėjimas strateginėse rinkose. Neigiamos įtakos bendrovės veiklai turi žaliavų bei finansinių resursų brangimas, valiutų svyravimas.

REKLAMA
REKLAMA

Šiuo metu "Snaigėje " dirba 1419 alytiškių - 645 vyrai ir 774 moterys. Pranešimai apie būsimą atleidimą pirmiausia įteikiami šaltkalviams, pakuotojams, gaminių surinkėjams, dažytojams bei kitiems gamybinio padalinio specialybių darbuotojams, kiek vėliau, spalio pabaigoje jų sulauks ir pagalbinių tarnybų bei administracijos darbuotojai.

Mažindama veiklos sąnaudas, atsisakydama dalies funkcijų ir pertvarkydama gamybą, bendrovė pirmiausia atsisako pensinio amžiaus darbuotojų ir tų, kuriems liko keleri metai iki pensijos. "Kiekvienam atleidžiamam darbuotojui bus išmokama nuo darbo stažo priklausanti kompensacija. Stengiamės, kad pranešimas apie atleidimą sukeltų kuo mažiau streso, kiekvieną darbuotoją kviečiame pokalbiui, aiškiname objektyvias priežastis, kodėl turime atsisakyti jų darbo", - teigė "Snaigės" personalo skyriaus direktorius Giedrius Mikulskas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Laukia nežinia

Nors bendrovės profsąjungos pirmininkas Henrikas Šyvokas ir jos vadovai stengiasi parengti žmones negailestingai artėjančiam atleidimui ir sušvelninti šį smūgį, bendrovėje nuotaikos slogios. Nežinodami tiksliai, kuriuos iš jų numatyta atleisti, darbuotojai įtariai žvalgosi vienas į kitą.

53 metų Aldona Bujanauskienė jau gavo atleidimo lapelį. Pirma moters reakcija, anot H.Šyvoko, buvo gana audringa - ji ketino kovoti už teisę likti dirbti "Snaigėje". Tačiau ramiai viską apsvarsčiusi ir įvertinusi alytiškė susitaikė su laukiančia lemtimi. "Ką padarysi, kad gyvam duobės nėra. 21 metus bendrovėje pradirbau šaltkalve-surinkėja. Per tuos metus sušlubavo sveikata, turiu III invalidumo grupę", - kalbėjo moteris. Anot A.Bujanauskienės, į neviltį ji nepuola, nes jeigu viską imtų giliai į širdį, tai gal net paskutinės darbo dienos nesulauktų. Gyvena viena ir tikisi kaip nors išsiversti. Kitiems, auginantiems vaikus ir netekusiems darbo, daug blogiau, įsitikinusi A.Bujanauskienė. "Sutikčiau dirbti bet kokį darbą, kad tik jį gaučiau, bet beveik netikiu, kad pavyks, nes nesveikuojančių darbdaviai kratosi", - tvirtino ant nepritekliaus slenksčio stovinti alytiškė.

REKLAMA

Pora metų už ją jaunesnė Emilija Nedzinskaitė, taip pat du dešimtmečius atidavusi šiai bendrovei, netekusi darbo "Snaigėje", savo gyvenime kol kas šviesių spalvų nemato. "Mano metų moteriai darbą Alytuje susirasti beviltiška, kaip reiks toliau gyventi - neįsivaizduoju", - sakė E.Nedzinskaitė.

Kiti mažinti neketina

Tarp alytiškių pasklido kalbos, kad mažinti darbuotojų skaičių rengiasi ir biologinius nuotekų valymo įrenginius gaminanti bendrovė "Traidenis" - esą žadama atleisti 30 proc. gamybos darbuotojų ir 25 - administracijos.

REKLAMA

Paprašytas pakomentuoti, ar iš tikrųjų bendrovėje susidarė tokia sudėtinga situacija, jos generalinis direktorius Sigitas Leonavičius šyptelėjo: "Apie tai girdžiu pirmą kartą. Nors kai prieš pora dienų grįžau iš dvi savaites trukusios komandiruotės užsienyje ir mane buvo pasiekę kalbos, kad "Traidenis" neva jau bankrutavo. Galiu atsakyti vienareikšmiai - tai tik iš piršto laužti pramanai, neturintys jokio realaus pagrindo", - teigė S.Leonavičius.

Anot jo visą pasaulį apėmusi krizė nepraeis pro šalį. Ji neabejotinai palies kiekvieną Lietuvos gyventoją. "Mūsų įmonės krizė neužklups netikėtai, nes iš anksto ruošėmės sunkesniems laikams. Turime parengę strategiją. Be to, mūsų veikla orientuota ne į vidaus rinką, o eksportą, kuris šiais metais padidėjo du kartus", - tvirtino S.Leonavičius.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Sėkmingai dirbančios bendrovės vadovas neneigė, kad bus darbuotojų atleidimų. "Atleisime prastai dirbančius, kad jų vietą užimtų norintys gerai dirbti", - įžvelgė ir gerąją ekonominės krizės pusę verslininkas.

Alytaus specifika

Anot Alytaus darbo biržos direktoriaus Regimanto Mačiulio, spalio 1-ąją joje buvo užsiregistravę 2887 ieškantys darbo alytiškiai, tai yra puse tūkstančio daugiau nei pernai tuo pačiu laiku. Iki mėnesio vidurio bedarbių skaičius dar labiau išaugo - pasiekė beveik tris tūkstančius. "Deja, tokiam būriui žmonių šiandien tegalime pasiūlyti 100 laisvų darbo vietų", - apgailestavo R.Mačiulis.

REKLAMA

Sudėtinga situacija esą susidarė dėl to, kad maždaug penktadaliu sumažėjo darbo jėgos paklausa ir beveik tiek pat padidėjo ieškančiųjų darbo žmonių, o naujų darbo vietų pasiūlymų sulaukiama dvigubai mažiau nei praėjusiais metais tuo pačiu laiku.

Beje, nepaisant gausaus bedarbių būrio, vis dar yra darbo vietų, kurių pasiūlos nepavyksta patenkinti. Kaip ir anksčiau trūksta tolimųjų reisų vairuotojų, gydytojų, siuvėjų. Išlikęs, nors ir sumažėjęs darbininkų poreikis statybos ir prekybos sektoriuose.

Nors užregistruojama vis daugiau ieškančio darbo jaunimo, didžiausią dalį bedarbių sudaro vyresnio amžiaus žmonės, kuriems daugiau nei 50 metų.

REKLAMA

Daugėja alytiškių, atleistų ne dėl etatų mažinimo, bet šalių susitarimu. "Toks reiškinys rodo, kad darbdaviai ruošiasi sunkesniems laikams", - teigė R.Mačiulis. Anot darbo biržos direktoriaus, Alytaus darbo rinkos specifika skiriasi nuo kitų miestų, nes čia net 64 proc. ieškančiųjų darbo sudaro moterys, tai irgi šiek tiek apsunkina darbo vietų pasiūlą. R.Mačiulis paneigė gandus apie grupinius atleidimus iš kitų bendrovių, esą darbo birža oficialių duomenų dar neturi.

Rita Krušinskaitė

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų